Panelen: "Magashy hade gjort det bra på IFK:s mittfält"

Övergångsfönstret öppnade på måndagen. Den allsvenska experttrion vet vad IFK Norrköping behöver, vad som saknas och vad som talar för att 2024 blir roligare än fjolåret.

Makoto Asahara, Anel Avdic och Henrik Skiöld.

Makoto Asahara, Anel Avdic och Henrik Skiöld.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2024-01-01 08:00

Anel Avdic, Makoto Asahara och Henrik Skiöld ger sin syn på IFK Norrköpings trupp och utgångsläge inför det nya året. Här är frågorna vi kastade åt den allsvenska experttrion.

1. Vad ser du när du tar en titt på IFK:s trupp som den ser ut just nu?

2. Var är det mest akut att förstärka och vad har du för namn som skulle passa in?

3. Vad blir den nye tränarens största utmaning?

4. Vad talar för att 2024 blir ett bättre IFK-år? 

Henrik Skiöld, TT:

1) "En hel del av det som rätt många såg under förra säsongen. IFK lider knappast brist på talang och individuellt skickliga spelare, blandningen mellan spelare på uppåtgående och färdigutbildade spelare med pålitlig leveransförmåga ser på det stora hela helt okej ut."

2) "Är det akut någonstans? Jag vet inte. Handlar det inte mer om att slå fast en tydlig färdriktning för verksamheten, anställa en tränarstab för uppgiften och sedan lugnt och noggrant se över vilka spelartyper som behövs, passar in och är möjliga att värva?"

3) "Utan att ha satt min fot i omklädningsrummet och utan att känna till gruppdynamiken, tänker jag mig att rätt mycket handlar om att få det här gänget att dra åt ett och samma håll, för tränaren att vinna spelarnas förtroende. Och det på djupet. Det har varit rätt rörigt och vilset de senaste säsongerna med först Rikard Norling och sedan Glen Riddersholm. Det är att börja om från början 3.0 som väntar. Den nye tränaren ärver danskens trupp och får en tid framöver förhålla sig till det."

4) "Vad är rimliga förväntningar efter de senaste årens 7-12-9 som tabellplaceringar, med en ny tränare och en ny process att dra i gång från scratch? Det kan man ju diskutera i mindre grupper under helgerna. IFK:s plats i näringskedjan är här och nu inte topp fem i allsvenskan, knappt ens topp åtta. Siktet ska förstås vara inställt på att åter bli en klubb som slåss om medaljer och Europaspel. Det ligger i klubbens DNA, men för att nå dit krävs ett långsiktigt, tålmodigt arbete. En slutplacering fem till åtta får ses som klart godkänt, men viktigare är att lägga grunden för en stadig, positiv utveckling."

undefined
Ture Sandberg, Christoffer Nyman och Moutaz Neffati tackar fansen efter sista allsvenska matchen 2023 på Studenternas i Uppsala.

Anel Avdic, Sport-Expressen: 

1) "Jag ser många duktiga allsvenska spelare med fin potential. Däremot saknar jag tydlig allsvensk spets - och för att prata betygsskala på Getingen - så vill jag se fler spelare som är fyra respektive fem getingar. Just nu har IFK i princip endast två som är uppe och nosar på de betygen och det är Arnor Traustason och "Totte" Nyman. Potential och talang har IFK tveklöst gott om, men i vinter behöver ”Tonna” spetsa laget rejält."

2) "Till att börja med hade jag gärna sett en ny mittback och där ser jag Victor Eriksson som ett fullgott alternativ. Han har två starka säsonger i Värnamo bakom sig och är bosman. En eller två nya mittfältare behövs också. Här skulle en spelare som Besard Sabovic vara ett fint alternativ. Han vill ha mer speltid men har för tillfället inget plats i Djurgården. ”Peking” bör också vara med i kampen om Oscar Johanssons signatur, även om det kan bli svårt, och jag tror även att Abdussalam Magashy hade gjort det bra på IFK:s mittfält."

3) "Det kan låta klyschigt men någonstans blir det absolut vitala för den nya tränaren att hitta tillbaka till tryggheten som IFK hade för ett par säsonger sedan. Tillbaka till den offensiva fotboll som IFK stod för. Tillbaka till att slussa fram egenfostrade spelare från akademin. I min värld är detta vitala hörnstenar i klubbens framtida strategiarbete och rätt steg för att åter bli ett lag att räkna med i toppen."

4) "Det som talar för att 2024 blir ett bättre IFK-år är att det trots allt känns som att Norrköping identifierade vilka fel man gjorde under Glen Riddersholms ledning och riktningen som klubben tog då. Nu vill man göra något åt saken och ställa saker till rätta. Får man rätt tränare på plats och kan jobba smart under vinterfönstret med truppbygget så tror jag ändå att det kan bli ett bra år. Ismet Lushaku är en smart värvning. Han kostar knappt något. Det kommer säkerligen dimpa in ett par förvärv med rejäl spets. IFK vill dessutom ge akademispelarna mer utrymme. Jag tror det inger hopp."

undefined
Marcus Baggesen.

Makoto Asahara, Sportbladet: 

1) "Jag....vet inte riktigt. Det känns överlag som en ganska svårdefinierad trupp. Inte särskilt spetsig, är känslan. Värvningen av Ismet Lushaku från Varberg är en bra start på transferfönstret. Men det behövs garanterat mer på fler positioner. Om inte annat behövs det något som kan väcka en hajp kring laget inför kommande säsong och få staden att samlas kring IFK igen. Det var trots allt bara ett par år sedan IFK Norrköping var en klubb med titelambitioner och häng på Europaplatser. Den målbilden känns allt mer avlägsen för varje år. Kommande säsong blir ett väldigt viktigt vägskäl."

2) "En försvarsgeneral. En mittback som kan spela bredvid en Anton Eriksson eller Jesper Tolinsson och vara den ledande figuren i ett mittlås. Jag tycker också det behövs ytterligare offensiv spets. Med både Victor Lind och Maic Sema ut behövs ersättare. Jag vet inte hur möjligt det skulle vara att få hem Mujo Tankovic. Men han hade givetvis varit en drömvärvning på flera olika sätt. Detsamma med Rasmus Lauritsen. Om man ska tänka lite bredare än potentiella hemvändare slänger jag in den förre Blåvittbacken Carl Johansson (precis rätt spelartyp) och Carlos Moro Gracia (egentligen mycket bättre än han gett sken av i Djurgården) som potentiella mittbacksvärvningar."

3) "Att få staden Norrköping att tro igen och att få laget och föreningen att navigera åt rätt håll vid det där vägskälet som jag nämnde på första frågan."

4) "Även om det behövs förstärkningar på både den ena och den andra positionen så finns det också en hel del unga spelare från egna leden som slagit sig in i A-truppen. Och överlag finns det en hel del yngre spelare med potential att tillgå. Om de får rätt utveckling och tar steg så lär laget också ta steg i rätt riktning. Sen ska det väl ändå mycket till för att pricka fel med en tredje raka tränarrekrytering? Det känns som föreningen borde ha lärt sig det ena och det andra från tiden med såväl Rikard Norling som Glen Riddersholm. Två karaktärer och profiler jag gillar, ska sägas. Men med facit i hand blev ju inget av de två tränarvalen så lyckade som klubben hade hoppats på."

Fotnot: Intervjuerna gjordes innan Andreas Alm anställdes som huvudtränare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!