Peking Fanz dissar Uefa-förslaget

Inga mer bengaler på läktarna, om Uefa får som man vill. Ingen tjock rök över planerna med försenade matcher.

Vid IFK-Mamö FF på Östgötaporten.

Vid IFK-Mamö FF på Östgötaporten.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Fotboll2017-12-06 22:00

" Det finns ingen säker användning av pyroteknik på åskådarplats", hävdar Uefas Michael van Praag i en rapport som publicerats på Uefas hemsida.

När Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollsupporterunionen söker en laglig lösning, vill Uefa förbjuda allt eldande på läktarna.

Det grundas på en oberoende rapport från doktor Tom Smith.

Målet är att få bort säkerhetsriskerna.

"Publik, spelare, funktionärer och personal måste också skyddas", säger Smith i Uefa-rapporten.

Under IFK Norrköpings matcher på Östgötaporten har det eldats en del genom åren.

Men Marcus Carlsson är inte förtjust över Uefas tolkning. Han yttrar sig i bengaldebatten som styrelseledamot i Peking Fanz.

– Det kommer inte att eldas mindre på läktaren. De olagliga bränningarna kommer att fortsätta. Det är ingen som bryr sig om vad Uefa säger i den frågan, säger han.

– Alla kan väl vara överens om att förbud inte fungerar speciellt bra mot pyroteknik. Eftersom det brinner väldigt mycket på fotbollsmatcherna.

Han tror inte på ett förbud.

– Det skulle vara väldigt tråkigt om man avbryter allt arbete som finns för att hitta ett lagligt alternativ. Jag tror vi är på väg i svensk fotboll att ta oss framåt för att nå en lösning, men det blir svårt om man ska luta sig mot Uefas rapport.

Han pekar på hur grannländerna gjort.

– Jag inte vet exakt hur det ser ut där med deras lagliga alternativ, men av vad jag sett på bilder så har dom gjort snygga arrangemang. Bröndby (Danmark) har plockat fram en bengal som inte är varm och utan risk att det ska börja brinna. En del svenska klubbar har tittat på den. Alla alternativ är bra. Nu är det ett ställningskrig, med uppskjutna matcher. Nu fungerar det inte speciellt bra.

Det har diskuterats i flera år, men så mycket har inte hänt, och bengalerna har fortsatt att brinna på läktarna.

– Jag vill ändå påstå att vi har kommit en bit och fått fler att dra åt samma håll. Möjligheten att söka tillstånd har kommit, sen har det varit en alibilösning för ingen har fått igenom det trots välarbetade ansökningar till polisen.

Peking Fanz har inte gjort någon ansökan.

– Det grundar sig i att de välskrivna ansökningar som skickats in från bland annat MFF Support fått avslag.

Vad kan Peking Fanz göra i bengalfrågan?

– Vi pratar om det hela tiden. Det är viktigt för oss att hålla debatten nyanserad. Det blir lätt att man blandar ihop bengaler och våld till exempel. Vi vill hitta ett lagligt alternativ. Vi tycker att det är en del av supporterkulturen, men som förening kan vi inte stödja något som är olagligt, svarar Marcus Carlsson.

Fotnot: Vi lyckades inte få någon kommentar från IFK Norrköpings säkerhetsansvarige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!