Överlever IFK-sviten Bajens offensiv?

IFK:s rekordsvit kommer prövas på söndag. "Ett energiskt lag", säger Kasper Larsen om Hammarbys besök.

Kasper Larsen och IFK har fått ordning på försvarsspelet.

Kasper Larsen och IFK har fått ordning på försvarsspelet.

Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Fotboll2019-08-29 16:00

Det är allsvenskans överlägset målgladaste gäng som kommer till Östgötaporten. 

Bajen har dunkat in 49 mål på 21 matcher, anfört av Hagebysonen Mujo Tankovic som toppar skytteligan med tolv mål och i veckan togs ut i Janne Anderssons EM-kvaltrupp.

Å andra sidan kan man undra hur Hammarby ska få hål på IFK Norrköping, seriens tätaste lag i augusti. Det är över fem matcher sedan (vilket är klubbrekord) som Isak Pettersson släppte in ett mål i allsvenskan. Och det är förmodligen ännu längre sedan som folk slutade efterlysa försvarsgeneralen Andreas Johansson.

– Andreas var ett ankare i föreningen och han visade hur man ska uppföra sig, både som spelare och person, och vilken kultur vi skulle ha. Jag förstår om många supportrar pratade om honom i våras men vi som spelare var tvungna att ha ett annat fokus, konstaterar Kasper Larsen.

Även om defensiven inte är en one man-show är det danske Kasper Larsen som oftast har varit den centrala mittbacken. Efter en stapplig vår har han sett hur bitarna har fallit på plats under säsongen.

– Det tog ett tag att få allt att fungera med en del nya spelare men nu har vi blivit starkare och starkare. Vi har en högre grundnivå nu, säger 26-åringen som har varit lite småsjuk i veckan och avstod torsdagsträningen.

Han kommer dock med största sannolikhet vara spelklar till söndag. Och spellusten är det inget fel på:

– Det blir jättekul och det ser ut att bli slutsålt. Det är alltid roligt att spela mot Hammarby också, speciellt hemma. Vi är inne i en fin period också. Det går bra för laget nu.

Fem raka nollor är ett bevis på det.

– Ja. Det är bra jobbat av alla. Vi har haft en ganska tuff matchperiod men har klarat av det bra och vunnit många matcher. Vi har även fått in spelare som Maic (Sema) som har anpassat sig snabbt och presterat.

Under Europa-spelet har managern Jens Gustafsson luftat truppen mer. Försvarsmässigt har i första hand Kasper Larsen, Rasmus Lauritsen, Filip Dagerstål och Henrik Castegren konkurrerat om tre mittbacksplatser.

– Det var ett tufft program och tränarens beslut att rotera lite. Själv vill jag gärna spela alla matcher, säger Larsen.

Det återstår att se vilken trio som matchas på söndag – och om IFK:s nolla även överlever allsvenskans hetaste offensiv. Grundmålsättningen, tre poäng, skulle onekligen ge ännu bättre tätkänning i alla fall. 

– Vi får se om vi kan fortsätta så här. Hammarby är ett ganska energiskt lag med mycket offensiv kvalitet. Men om vi gör det bra och kommer upp i hundra procent tror jag det ska gå vägen. Samtidigt måste vi fortsätta vara effektiva framåt och ta vara på våra chanser. Vi gjorde fem mål sist och det är minst lika viktigt att offensiven är bra, konstaterar Kasper Larsen.

Sporten har slagit i historieböckerna och kan slå fast att fem raka nollor är klubbrekord. Tre gånger tidigare, 1981, 1988 och 1993, har IFK hållit nollan i fyra raka matcher. 

Om man räknar i antal minuter utan insläppt mål är Isak Pettersson uppe i 450. Östersunds Hosam Aiesh gjorde mål på stopptid den 14 juli så det är exakt fem hela matcher som gäller.

Det är en bra bit upp till det allsvenska rekordet som innehas av Halmstad och målvakten Håkan Svensson. Säsongerna 1999–2000 höll han nollan i 808 minuter i sträck.

Kasper Larsen tar del av historielektionen och säger att 808 minuter är "sjukt".

– Men vi är på rätt väg i alla fall. Nu har vi ju ett mål, säger han och skrattar.

Karta: Östgötaporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!