Olsson om sitt lekande fotbollsliv

Kristoffer Olsson, 24, flyter fram på fotbollsplanen just nu. Hemligheten? "Mognad och kontinuitet", säger mittfältaren i en intervju med Sporten.

Fotboll 28 november 2019 19:00

SM-guld med AIK och prisad som Årets mittfältare i allsvenskan. 

Ordinarie i Janne Anderssons landslag som tog sig till EM.

Guldvittring i Ryssland med klubblaget Krasnodar som även utmanar om Europa League-slutspel.

Kristoffer Olsson sätter inte många steg fel mellan övertygande prestationer, segrar och "Rocky-finter".

Sporten ringde upp Norrköpingssonen och betade av ett omtumlande år  – samt spånade framåt vad nästa steg i karriären kan bli.

Olsson var inte i samma harmoniska skick när han vände hem från danska FC Midtjylland men är en av Sveriges hetaste spelare just nu. 

Förklaringen?

– Dels har jag mognat som spelare med åldern och haft kontinuitet. När jag kom hit hade jag lite skador men efter det har jag fått spela mycket och man pushar sig själv. Jag känner att jag utvecklats, säger Olsson som vill gasa ännu mer.

– Man vill alltid att det ska gå ännu bättre. Jag vill vara en ännu viktigare spelare och spela 90 minuter i varje match. Jag har en trygghet i mitt spel och det kommer från att jag får göra det jag är bra på och inte så mycket av det jag är lite sämre på. 

När Janne Andersson valde att satsa på Olsson i slutet av Nations League bad inte direkt mittfältaren om ursäkt. Olsson spelade klokt, uppträdde med pondus och har visat att han styra landslaget med sin fina speluppfattning och lika fina fötter.

– Jag har sagt det innan – det är lätt att komma in när det är tydligt med roller. Jag är där för att tillföra kreativitet på mittfältet och det är tydligt vad vi vill i defensiven. Det ger mycket som fan för självförtroendet. Det är stort att spela i landslaget och man märker av intresset. 

Hur rankar du EM-platsen? 

– Det är svårt att ranka så men det är klart det är stort. Det är inte så många som får spela EM. Det var en lättnad när det blev klart i Rumänien, slutet mot Spanien var snöpligt. Det kommer vara ett av de största ögonblicken om man kommer med, är skadefri och får spela. Ett av de största i nutid och i framtiden. 

Som tonåring valde Kristoffer Olsson att flytta till Arsenal. De blev tre år i England innan han skrev på för Midtjylland. Det har inte varit en spikrak väg dit han är idag men med matcherna han svarat för i landslaget och den ordinarie tröjan i Krasnodar är inga dåliga skyltfönster.

– Man vet aldrig om det finns intresse men man siktar alltid på att ta nästa steg. Men som jag sa – det finns mer att hämta här i klubben. Om det skulle komma någonting från en bättre liga eller ett bättre lag tar man det då. När man var yngre var det lättare att sväva iväg och tänka att man skulle vara någonstans om ett år. Det är bara gnugga på så kommer jag säkert kunna ta nästa steg. 

Dagen innan den viktiga matchen mot Basel i Europa League laddar Krasnodar på träningsanläggningen.

Krasnodar behöver två segrar för att ta en slutspelsplats. Att ta sig långt i Europa League skulle vara ett visst plåster på såret som det missade Champions League-spelet rev upp hos den hårdsatsande klubben.

– Målet var att ta oss till Champions League. Vi slog ut Porto och trodde vi hade en bra chans men var aldrig riktigt nära mot Olympiakos. Det var helt sjukt: 4–0 efter första matchen. Då var det kört, minns Olsson. 

Det saknas inte förutsättningar att utmana internationellt.

– Faciliteterna, stadion och träningsanläggningen är superbra kvalité. Det är samma nivå som i England. Det finns allting. Presidenten lämnar inget åt slumpen, berättar Olsson. 

Av de tidigare lagkamraterna från tiden i IFK Norrköpings akademi är det flera som ar för sig på högsta nivå.

Mot Färöarna fanns Olsson, Ken Sema och Muamer Tanmovic i startelvan.

– Synd att inte "Alle" (Alexander Fransson) spelade med. Ett rent Norrköpingsmittfält hade varit stort. Jag har spelat med "Mujo" och Ken i U19 och U21 men att spela på högsta nivå i A-landslaget var stort. Det visar att akademin och alla tränare har gjort det bra. 

Det är ingen tillfällighet?

– Nej, det tror jag inte. Det är kvalitén och hur mycket vi tränade. 

Kristoffer Olsson har fått svara på en hel del frågor om den så kallade "Rocky-finten" som han bjudit på under EM-kvalet.

Inspirerad och tagen från Johan Roxström, tidigare ibland annat Sylvia, Sleipner och Assyriska.

– Jag har inte snackat med "Rocky" själv. Jag får väl göra det när jag träffar honom men det är kul att det blev en ganska stor grej. 

Men det är inget nytt, du har använt den ett tag?

– Ja, men det var många som tittade mot Spanien. Fler än som ser allsvenskan och det är kul. Både för mig och Rocky.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa