Nya kraven på försvaret – med hög backlinje: "Blir tufft direkt"

I slutet av maj var IFK bäst i Östergötland. Sedan kom juni – och "Peking" har nu inte vunnit på över en månad. “Vi har mer att ge än vad vi visat senaste tiden”, säger mittbacken Ebba Handfast.

Ebba Handfast summerar vårsäsongen.

Ebba Handfast summerar vårsäsongen.

Foto: Magnus Andersson

Fotboll2024-07-04 05:00

Nyheten i korthet

  • IFK Norrköping-spelaren Ebba Handfast uttrycker sin besvikelse över lagets nuvarande form och visar revanschlusta inför sommarpausen.
  • Trots en tuff period på planen, med laget på åttonde plats, tror Ebba Handfast på lagets potential och ser fram emot att förbättra dess insatser.

En nolla i både vinst- och målprotokollet de fyra senaste omgångarna har inte varit den avslutning på vårsäsongen som laget tänkt sig. Ebba Handfast upplever den senaste tiden som tuff.

– Vi vet att vi har kvalité i laget, men behöver skapa ännu tydligare målchanser.

Hur ska ni göra det?

– Genom att fortsätta arbeta med den sista tredjedelen, ta fler maxlöp offensivt och vara noggranna på fasta situationer. Vi känner oss revanschsugna inför matchen på fredag och vill gå på ledighet med en vinst. Vi har mer att ge än vad vi visat senaste tiden.

Efter tolv omgångar befinner sig IFK Norrköping på åttonde plats med 17 inspelade poäng.

– Insatserna har varit ganska bra men poängen hade kunnat vara fler. Det är små marginaler och sätter vi de sista detaljerna kommer vi ta betydligt fler poäng i höst.

Med mer än halva serien kvar att spela är laget i en bättre position än vid samma tid i fjol. Under andra säsongen i damallsvenskan har IFK tagit sju poäng fler på de tolv inledande omgångarna, även om laget precis som i fjol hamnat i en svacka just före sommaren.

– Vi hade inget uttalat mål kring placering, men vi vill ta fler än de 24 poäng vi samlade ihop förra året. Vi är på god väg, men långt ifrån klara.

undefined
Ebba Handfast.

 Ebba Handfast har i år bildat en ny mittbacksduo tillsammans med Maya Antoine.

– Det funkar bättre och bättre oss emellan. Det blev hastigt under starten då vi inte hann spela några träningsmatcher tillsammans inför säsongen. Så vi fortsätter att lära känna varandra. Jag tycker att vi kompletterar varandra rätt bra.

Hur kompletterar ni varandra?

– Vi båda är snabba vilket leder till att vi vågar kliva framåt då den andra täcker upp bakom. Det är skönt att känna den tryggheten. 

Ni står högt med er backlinje. Hur är det som mittback?

– Framför allt är det kul. Samtidigt kan det vara utlämnande. Ett bolltapp på mitten och det blir tufft direkt. Det krävs en bättre fysik och kommunikation jämfört med att försvara i en låg backlinje. Uppsidan är att vi är närmre motståndets mål ifall vi vinner boll. 

Ebba Handfast är aningen kritisk till sin egen säsong.

– Jag har varit helt okej defensivt, men offensivt… ja. Det har väl varit okej också. Jag kan mycket bättre i båda riktningarna. Jag vill hota mer framåt och göra mål. Det är inte mitt primära uppdrag, men jag behöver hota mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!