Marcus Thapper, 29, blir ny krönikör i NT: "Väldigt kul"

Han sjunger på Curvan och lägger ut texten om sitt IFK Norrköping i podden "Genom ljuva livet". Nu blir Marcus Thapper ny krönikör i NT. "Det känns väldigt roligt", säger han.

Marcus Thapper blir ny krönikör i NT. Bilden är ett montage.

Marcus Thapper blir ny krönikör i NT. Bilden är ett montage.

Foto: NT/Bildbyrån

Fotboll2024-05-11 05:00

Nyheten i korthet

  • Komikern och poddprofilen Marcus Thapper, 29, blir ny krönikör för NT-sporten där han varje vecka kommer ge läsarna ett supporterperspektiv på IFK Norrköping.
  • Thapper är en livslång IFK-supporter och en av grundarna till podden "Genom ljuva livet", dessutom hörs han regelbundet i "Tuttosvenskan".
  • Han flyttade från Östergötland efter gymnasiet 2013, men hans band till IFK Norrköping stärktes när han lämnade regionen.

Med start nästa vecka skriver komikern och poddprofilen Marcus Thapper, 29, krönikor för NT. Varje vecka kommer han att ge läsarna ett supporterperspektiv på IFK Norrköping.

– Det känns väldigt roligt. Ingången att skriva mer från supporterhåll snarare än matchanalys känns väldigt kul. Att kunna prata om hur matchen var eller hur tifot var, men också kunna fastna i festen efter eller bussresan upp, säger han.

Vilken relation har du till NT?

– Samma som många IFK-supportrar, tror jag. Att man slaviskt uppdaterar NT och läser allt om IFK, samtidigt som man är galen och irriterad för att det inte kommer 36 artiklar om dagen. Man får aldrig nog av nyheter kring IFK. Så man har en stark och långtgående relation till NT.

undefined
Marcus Thapper har stått på ståplats sedan tonåren och är i dag en av klubbens mest profilerade supportrar.

Långtgående är det minsta som går att säga om relationen till IFK.

Sommaren 1994 fick han, bara ett par månader gammal, följa med på sin första match på "Parken". De första egna minnena är något dystrare: degraderingen från allsvenskan och åren i superettan på 2000-talet.

– Pappa tog med mig när jag var liten. Till slut övertalade jag honom att få stå i klacken med dem som jag tyckte var coola när jag blev tonåring. Och nu har det blivit mitt eget sammanhang, där jag åker på match med folk som jag träffat via IFK Norrköping. Nu morsar jag på farsan på Curvan varje match, han står ju också alltid där.

Vad betyder IFK för dig i dag?

– Det är så mycket. Det är dels det enda jag och min pappa pratar om när jag kommer hem. Jag tjatar hål i huvudet på alla mina kompisar om olika IFK-relaterade grejer. Den identiteten blev extra stark när jag flyttade från Östergötland. När jag går runt i Stockholm är det en viktig grej för mig att jag är IFK. Och inte AIK, Djurgården eller Hammarby som alla andra.

undefined
IFK Norrköpings supportrar inför mötet med Gais tidigare i år. Marcus Thapper har haft säsongskort så länge han minns.

Marcus Thapper, som i dag har gjort två turnéer som ståupp-komiker och är en del av podden Tuttosvenskan, flyttade från Ljungsbro och Östergötland efter studenten 2013.

Och bandet till IFK Norrköping stärktes av att lämna regionen, menar han.

– IFK blev det man hade kvar i det sammanhanget. Då var det perioden när ”grabbarna från stan” helt plötsligt kom fram. Jag bodde i Malmö 2015 när Curvan kom till, det blev guld och man var helt besatt av att följa det där. Det var helt magiskt efter det stålbad som var min första tid som IFK-supporter.

undefined
Arnór Traustason är en av spelaren som Marcus Thapper tar ut i sin bästa IFK-elva. Se faktarutan för hela laget.

Numera känner många också igen honom som en av grundarna till podden "Genom ljuva livet", som fokuserar helt på IFK Norrköping.

– Den kom nog till av avundsjuka på andra klubbar. Att vi i flera år i min umgängeskrets har pratat om att det är så synd att det inte finns någon IFK Norrköping-podd som kommer flera gånger i veckan. Då kände vi att vi får göra det själva. Och den har fått bra genomslag. Man ska inte glömma att supportrar nästan varje dag vill höra något om sin klubb. För man tänker på det så mycket, säger Marcus Thapper, som ibland får lägga band på sig i rollen som poddvärd:

– Det är lite störigt att jag dagen efter match alltid måste vara lugn och ha en analys, fast man kanske egentligen vill gå in i ett program och skrika att alla kan dra åt helvete. Det är svårt att balansera ibland. För man vill som supporter vråla rakt ut ganska ofta.

Till sist, vad önskar du dig med IFK den närmaste tiden?

– Jag är så pass banal att jag tänker dygnet runt på hur mycket vi måste slå Hammarby i helgen. Så 3–0 hemma mot Hammarby, lite jävla stabilitet och att damlaget håller sig före Linköping.

Fakta: Marcus Thapper

Ålder: 29. Fyller 30 om några veckor.

Från: Ljungsbro. Flyttade från Östergötland 2013 och har sedan dess bott i Malmö, Göteborg, Oslo och nu Stockholm

Aktuell: Ståupp-komiker, fotbollspoddare i Tuttosvenskan och en av grundarna till "Genom ljuva livet". Nu ny supporterkrönikör i Norrköpings Tidningar.

Säsongskort på "Parken": Har chockerande nog aldrig köpt ett eget. Men får ett nytt i julklapp varje år.

Drömelvan i IFK: David Mitov Nilsson – Viktor Rönneklev, Rasmus Lauritsen, Andreas Johansson, Gunnar Thor Gunnarsson – 

Daniel Sjölund, Ísak Bergmann Jóhannesson – Stefan Thordarson, Daniel Bamberg,  Arnór Traustason – Christoffer Nyman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!