Öppnar upp om avhoppet – därför avgår han: ”Behövde kliva av”

André Skagervik lämnar IFK Norrköpings styrelse mitt i mandatperioden. På egen begäran. Nu berättar han om orsakerna bakom beslutet.

André Skagervik berättar om sitt beslut att lämna IFK Norrköpings styrelse.

André Skagervik berättar om sitt beslut att lämna IFK Norrköpings styrelse.

Foto: David Hernqvist

Fotboll2024-06-14 05:00

Nyheten i korthet

  • André Skagervik avgår från styrelsen i IFK Norrköping efter mindre än fyra månader i rollen.
  • 41-åringen anger orsaken till avhoppet som brist på samsyn och möjlighet att bidra med det han förväntades tillföra i styrelsen.
  • Han stänger dock inte dörren för framtida engagemang i föreningen, förutsatt att omständigheterna ändras.

På torsdagskvällen kunde NT-sporten avslöja att 41-årige André Skagervik hoppar av IFK Norrköpings styrelse – efter mindre än fyra månader på posten. Valberedningens ordförande Lars Ahlm bekräftade senare under kvällen nyheten utan att kommentera läget ytterligare.

Nu förklarar André Skagervik själv bakgrunden till sin sorti.

– Det finns inte förutsättningar just nu att kunna bidra med det som jag förväntades tillföra i styrelsen när jag blev invald. Det var blandat kopplat till föreningens gemensamma strategi och kommunikation. När inte de förutsättningarna finns faller också mitt uppdrag, säger han till NT.

Inför vårens årsmöte poängterade André Skagervik, som sedan 2023 är vd för vårdbolaget Idoc Group, att han ville arbeta med föreningens långsiktiga om han valdes in i IFK:s styrelse. Och 41-åringen ringade in tre områden där han ville se förbättring: klubbens varumärke, ekonomin och en engagerande vision.

Vad hade du räknat med att kunna tillföra?

– Den gemensamma strategin för föreningen, hur man kommunicerar runt den och även skapar förutsättningar för chefer och medarbetare att följa den. De tre delarna har jag pratat en hel del om innan jag klev in. Det är viktigt att man kan bidra med det man har tänkt sig och det jag blev tillfrågad kring, säger André Skagervik, som sedan 2023 är vd för vårdbolaget Idoc Group.

undefined
Efter att ha aviserat en intern analys av vårsäsongen kallade IFK Norrköping i dagarna till ett informationsmöte för medlemmar.

Vilka förutsättningar saknade du för att göra det?

– Det handlar framför allt om samsyn. De delarna blir extra viktiga i lägen som nu. Då blir det väldigt tydligt att vi inte har samma idé kring hur de ska tillämpas. Jag har väl inte nått fram tillräckligt bra med de tankar som jag haft. Dels hur man bör agera här och nu, men också på längre sikt. Det får jag ta på mig. Jag har samtidigt varit med tillräckligt länge i den här typen av sammanhang för att inse när man inte längre är en tillgång för ett team utan snarare blir en belastning. Det känner jag tyvärr nu och därför väljer jag att kliva av för klubbens bästa.

Vad gjorde att du kom till den insikten?

– Det har blivit allt tydligare under våren och framför allt i den här typen av situationer där det krävs tydliga och gemensamma beslut. Väldigt kopplat till just vägval framåt och kommunikation, bland annat.

Vad har ni inte haft samsyn kring?

– Jag har absolut ingen ambition att prata om vilka tillvägagångssätt som är rätt eller fel, när det gäller till exempel hur man väljer och kommunicerar vägen framåt. Jag kan bara tala om varför jag kände att jag behövde kliva av – och det handlar om att jag inte känner att det finns förutsättningar att bidra på rätt vis.

undefined
IFK Norrköpings herrar har haft en tung vår i allsvenskan. Det har kastat in klubben i en kris, vilken blottat oenigheter i styrelsen, menar André Skagervik.

Tror du att klubben har en strategi som kommer att ta den igenom perioden där man är nu?

– Jag kan bara uttala mig som medlem och säga att det är min absoluta förhoppning att alla de här bitarna kommer att lösa sig.

Har du förtroende för ordföranden Sakarias Mårdh?

– Som sagt, jag vill inte recensera varken styrelsens eller någon annans arbete i klubben. Jag kan bara uttala mig från mitt perspektiv, och det handlar om att jag känner att jag inte kan bidra på det vis jag blev invald för.

Hur ser du på framtiden? Är det här det sista vi ser av dig runt IFK Norrköping?

– IFK är en otroligt fin förening med så många fina medarbetare och otroligt engagemang. Jag stänger inga dörrar för framtiden. Det viktiga är dock att rätt förutsättningar måste finnas där.

undefined
IFK Norrköpings ordförande Sakarias Mårdh.
IFK:s styrelse

Efter tidigare sekreteraren André Skagerviks avhopp består IFK Norrköpings styrelse nu av sex ledamöter.

Ordförande: Sakarias Mårdh.

Vice ordförande: Jonas Lind.

Ledamöter: Patrik Jönsson, Göran Bergort, Ingela Andersson.

Kassör: Anki Ekqvist.

Suppleant: Lena Jessen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!