Nu blir Ove Kindvall staty – då avtäcks den

Det tog tre år. Men Peter Hunt höll sitt löfte.
Nu är IFK-legendaren Ove Kindvalls staty klar - och avtäcks inför hemmamötet med BP 21 oktober.

Ove Kindvall under VM-kvalmatchen mellan Sverige och Norge 1968. Sverige vann med 5–0.

Ove Kindvall under VM-kvalmatchen mellan Sverige och Norge 1968. Sverige vann med 5–0.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2024-10-10 13:58

Ove Kindvall är en av IFK Norrköpings och svensk fotbolls största spelare genom tiderna. Anfallaren, som öste in 100 mål under två sejourer i IFK på 1960- och 70-talet, kommer att hyllas under herrlagets hemmamatch mot Brommapojkarna 21 oktober. 

För nu är hans staty klar.

2021 lovade Peter Hunt att finansiera statyn som ska stå vid Platinumcars arena. I en intervju med NT i juni bekräftade den tidigare ordföranden, som gick bort i somras, att konstverket bara var någon månad från att färdigställas. På torsdagen meddelade klubben att Elo Liivs verk är färdigt.

– Det är med den största tacksamhet och ödmjukhet vi får bli en del av familjen Hunts – och särskilt Peters – engagemang och driv att skapa statyn, säger IFK:s verksamhetsutvecklare Mats Willner till klubbens hemsida

– Familjens gåva till föreningen och våra supportrar är fantastisk och kommer bli en mötesplats. Vi ses redan ibland vid Gunnar. Nu kan vi ses vid Ove också. Historien lever vidare.

Guldbollen och Bragdguldet är två av Ove Kindvalls största meriter. 1963 vann han SM-guld med IFK och under sitt proffsäventyr i nederländska Feyenoord vann han bland annat ligan, den inhemska cupen och Europacupen. Han vann även skytteligan tre gånger i Nederländerna. 81-årige Ove Kindvall representerade även IFK Göteborg under sin karriär. 

Ove Kindvall valdes 2008 in i svensk fotbolls Hall of fame. På 43 landskamper gjorde han 16 mål. 

IFK meddelar att avtäckningen äger rum 17.30 på Södra Promenaden vid Teknikhallens entré inför matchen mot Brommapojkarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!