Àlvarez: "Jag vill stanna i Europa"

En tuff säsong, men Kevin Álvarez ger inte upp drömmen. "Jag ska bli en honduransk spelare som lyckas i Europa", säger han.

Fotboll 26 november 2019 11:00

Kevin Álvarez fick inte mycket speltid under sin första säsong i IFK. Han kom som en landslagsman från Honduras men har inte kunnat slå sig in i allsvenskan.

Nu sitter han med ett kontrakt fram till 2022 och frågan är vad som händer till nästa säsong. I en tidigare intervju med tidningen Diez i hemlandet har IFK-spelaren sagt att han är inställd på att lämna och att det finns alternativ. Nu talar han ut om sin första säsong i Sverige för samma tidning.

 

Kevin Álvarez beskriver en säsong som har stärkt honom mentalt. Även om det varit tufft stundtals.

– Det var fint att komma dit men samtidigt svårt. Varje spelare som spelar utomlands drömmer om att göra saker rätt. Det svåra för mig var att jag kom ensam, från en annan kultur och ett annat land, säger Álvarez bland annat i intervjun. 

23-åringen är fast besluten att fortsätta kämpa i Europa. Oavsett om han blir kvar i IFK eller om det blir en annan lösning. 

– Jag känner fortfarande inte till någon honduransk spelare som åkt till Europa, bara tagit på sig tröjan och spelat. För mig är den största spelaren jag sett från vårt land David Suazo, han åkte och fick kämpa, men skrev sin historia och den behöver man inte säga något om nu, säger Àlvarez om landsmannen som spelade för främst Cagliari i Italien men även Inter, Benfica och Genoa.

– Jag tackar Gud för att jag lärt mig mycket som spelare och jag har blivit väldigt stark mentalt. Jag vill stanna i Europa eftersom jag inte vill göra misstaget som många spelare gör och lämnar Europa där de kan bli bättre bara på grund av omställningen.

 

Samtidigt beskriver Kevin Álvarez en stor skillnad rent fotbollsmässigt, från den inhemska ligan till den fotboll som han upplevt i Sverige.

– Vi måste förstå att vår fotboll är ljusår från den europeiska nivån, när man kommer dit inser man att vi saknar en del här eftersom i vår liga kan även begränsade spelare sticka ut, här kan du springa två meter, fortfarande ha tid att stanna upp och se dig omkring.

Under säsongen i Sverige har Kevin Álvarez tappat sin landslagsplats, bristen på speltid är förstås en stor orsak. Han ville bli utlånad till en klubb i hemlandet i somras men det blev inget av med det. Istället blev han kvar i IFK men för att få spela för sitt land krävs mer tid på planen än bara i U21-sammanhang.

– Jag är hel trygg i att när jag börjar spela igen kommer landslaget att komma också. Jag har spelat i U17-, U20- och OS-landslaget och vunnit några titlar där. Och blir jag inte uttagen kommer jag att fortsätta jobba för min familjs skull, de är det viktigaste för mig.

Álvarez slår slutligen fast:

– Min mentalitet är att jag ska bli en honduransk spelare som lyckas i Europa. Jag är fokuserad och övertygad i att jobba hårt för att det ska bli så.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa