Kan någon här vara IFK:s nästa klubbdirektör/sportchef?

Sportchef eller renodlad klubbdirektör? IFK söker en person som kan kliva in och ta rollen som behövs nu när det återigen blivit vakant på den högsta tjänstemannapositionen på kansliet.

Klubbdirektörer eller sportchefer för IFK?

Klubbdirektörer eller sportchefer för IFK?

Foto: Montage

Fotboll2022-01-06 21:00

När Magnus "Munken" Karlsson lämnade uppdraget som klubbdirektör behövde IFK återigen ge sig ut på jakt efter en ny person på den posten. Tufft efter att man precis fått rekryteringen på plats efter nästan ett år utan.

Ordföranden Sakarias Mårdh ville inte helt bekräfta, när han var med i podden Mellan raderna, om det blir en ny uttalad klubbdirektör igen eller om Michael Sturehed (kommersiell chef) fortsatt kommer att ta de mer administrativa och organisatoriska delarna av jobbet och att man istället söker mer av en sportchef.

Oavsett det har Sporten här listat några tänkbara namn som stämmer in på antingen den ena eller den andra typen av roll. Ta det för vad det är, men här är några intressanta förslag och namn som IFK skulle kunna testa att gå för:

undefined
Jonas Lind, produktionschef Eon.

JONAS LIND

Sitter i styrelsen idag, invald vid det senaste årsmötet, och har huvudansvar för många av de tyngre frågorna runt arenan och försäljningen av mark vid södra planen. Han har erfarenhet från jobb i chefsposition på Eon och kan fotbollen sedan sina år på planen.

"Jag har kontakter i näringslivet och driver idag en verksamhet där vi jobbar mycket med värdegrunder och att utveckla organisationer", sa Lind till Sporten i samband med att han föreslogs av valberedningen för ett knappt år sedan.

Oklart om han vill släppa sitt privata jobb för att kliva in på IFK-kansliet dock, men ett erfaret och intressant namn.

undefined
Adnan Ergül.

ADNAN ERGÜL

Om IFK ser Michael Sturehed som en bra lösning för det mer operativa runt det som inte rör den sportsliga verksamheten, och går mer för en renodlad sportchef; varför gå över ån efter vatten? 

Adnan Ergül har lyckats med små medel i flera klubbar, först Sleipner och nu i flera år i Sylvia där han varit med och plockat in många spelare som senare gått vidare och blivit redo för större uppdrag. Inte minst Kristoffer Khazeni som nyligen förlängde kontraktet med IFK, var tillbaka efter sin långa skadefrånvaro under året och gjorde flera starka allsvenska matcher.

Ergül kan branschen, kan jobbet och har bra koll även på de egna talangerna, både i akademin och i Sylvia. Finns redan i organisationen och behöver ingen lång startsträcka.

undefined
Jens Gustafsson.

JENS GUSTAFSSON

Också ett intressant namn som, enligt Sportens uppgifter, också har fått en konkret fråga om att återkomma som sportchef. Lär dock ha tackat nej till det, men vore ett perfekt namn om klubben vill gå för en mer sportchefs-roll att komplettera Michael Sturehed med. 

Gustafssons record i klubben under sina år som manager imponerar utanför planen där han var med och utvecklade och sålde spelare för närmare 300 miljoner kronor. Det troliga är dock att Gustafsson fortfarande vill vara mer tränare än sportchef och hans tid i IFK senast avslutades inte på ett positivt sätt. 

Troligen inte så sugen på en återkomst, eller?

undefined
Göran Bergort.

GÖRAN BERGORT

Tog upp IFK i allsvenskan som tränare, sedan fick han lämna för Janne Andersson – ett inte helt okontroversiellt beslut då med tanke på framgången i superettan. Lämnade efter det även elitfotbollen och blev kontorschef på Swedbank i Söderköping.

Också en person som kan klubben, kan ekonomi och har erfarenhet både från idrottens värld och den utanför. Också oklart om han vill släppa sitt nuvarande jobb för IFK men ett namn som hörts en del i floran av intressanta personer på senare tid.

undefined
Frida Andersson.

FRIDA ANDERSSON

Lämnade Linköpings FC i december, där hon hade varit klubbdirektör i nästan två år. Hon sa när det blev officiellt att hon går vidare mot nya utmaningar och att hon kommer bli kvar inom fotbollen.

Kan sporten och jobbet i stort, även om IFK naturligtvis är en betydligt större koncern än LFC i grunden. Har dock med sig kunskaper även från damsidan vilket är ett plus när IFK ska bli allsvenskt även där.

Än så länge har inget kommunicerats från något håll vart hon ska närmast, men ett spännande alternativ om IFK vill gå utanför den traditionella boxen.

undefined
Filip Apelstav.

FILIP APELSTAV

Ytterligare en tidigare spelare som seglat upp som ett alternativ på flera håll. Gjorde ett par vändor i klubben på 90- och början på 2000-talet.  Är numera bankchef på Länsförsäkringar och har därmed också god koll både på fotboll och på ekonomi. 

Kan också vara ett långskott som möjligen inte är intresserad av att återigen kliva in i fotbollens värld, men också ett intressant namn som finns i närheten rent geografiskt.

undefined
Michael Sturehed.

MICHAEL STUREHED

Ja, det kanske ingår underförstått i några av lösningarna här ovan att han åtminstone får ett utökat ansvar, men om han blir mer av renodlad klubbdirektör kan klubben går för en sportchef på ett helt annat sätt. Det skulle dock ge behov att hitta ytterligare en person på marknadssidan som tar över en del av Stureheds nuvarande jobb.

Han var en av kandidaterna även som klubbdirektör i den tidigare rekryteringen och har tagit delar av rollen nu också i väntan på en mer permanent lösning.

undefined
Roger Ekström.

ROGER EKSTRÖM

Den före detta IFK-ordföranden är sedan ett par år tillbaka boss i fiendeland. Ordföranden i LHC har fått känna på hur snålt det kan piska runt skallen i takt med att LHC:s sportsliga resultat inte mött fansens önskemål eller krav. 

Har massor med erfarenhet av näringslivets kravfyllda tillvaro där det krävs resultat. Kan Michael Sturehed ta steget från ishockey och Linköping till fotboll och Norrköping kan Roger Ekström, väl?

undefined
Örjan Hansson.

ÖRJAN HANSSON

Svepte in som den trygga punkten när föreningen skulle läka ihop efter en stormig vinter 2020. Det var hela tiden sagt att Hansson skulle sitta temporärt och han tackade för sig med anställningen av Magnus Karlsson. En positiv energisk kraft som är omtyckt och uppskattad. 

Inte minst bultar det ett stort och stolt IFK-hjärta under kavajen efter alla år, 14 till antalet som ledamot och kassör, i IFK-styrelsen. 

undefined
David Boo Wiklander

DAVID BOO WIKLANDER

Guldbacken som svidade om till kostym arbetar som ekonomisk rådgivare. "Jag hjälper spelare i vilken klubb som helst egentligen och ser till att de har det så förspänt de kan ha. Det var många saker som man missade själv när man skrev kontrakt och försökte hitta bra finansiella lösningar. Det finns otroligt mycket att hjälpa till med", sa göteborgaren när han besökte sin gamla hemmaarena sommaren 2019. 

Boo Wiklander avslutade karriären i Hammarby och sist IFK Göteborg men har starka band till klubben där han fick fart på karriären och upplevde dess absoluta höjdpunkt. SM-guldet 2015. Klär enormt galant i klubbdirektörskostym. 

undefined
Bosse Sundberg

BOSSE SUNDBERG

Om det ska byggas – vilket det ska – så är det få i staden som slår Bosse Sundberg på fingrarna. Stadium Arena blev ett av Sundbergs ståtliga eftermälen under alla år som klubbdirektör i Norrköping Dolphins. Drog ett enormt lass för att hålla Dolphins som en guldutmanare. Hade en sejour i IFK-styrelsen men är inte verksam i vare sig de regerande basketmästarna eller i IFK längre. Älskar att vinna. Klockren att intervjua då Sundberg alltid säger vad han tycker och känner ofiltrerat och okonstlat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!