Landslaget har gett Cato mersmak – drömmer om Europa

My Cato har följt stjärnorna i mästerskap. Nu är IFK-kaptenen en i gänget. "Det känns fortfarande overkligt", säger hon.

Vad tar My Cato med hem till Norrköping? "Väldigt mycket. Det har varit en rolig period och jag tror att jag personligen kommer tillbaka med otroligt mycket glädje till fotbollen. Jag kommer försöka få med hela IFK att vi måste upp i tempo för att nå högsta kvalité."

Vad tar My Cato med hem till Norrköping? "Väldigt mycket. Det har varit en rolig period och jag tror att jag personligen kommer tillbaka med otroligt mycket glädje till fotbollen. Jag kommer försöka få med hela IFK att vi måste upp i tempo för att nå högsta kvalité."

Foto: Jesper Zerman

Fotboll2024-06-04 05:00

För lite mer än en vecka sedan kom beskedet. My Cato blev IFK:s första damspelare att bli kallad till A-landslaget. 

Nu sitter hon vid presspodiumet på Friends Arena. IFK-mittfältaren har precis avslutat måndagens träningspass.

– Jag har fått ett otroligt bra intryck. Man hade ju massa förväntningar innan man kom hit, samtidigt vet man inte vad man ska få vara med om. Det har varit otroligt kul att få träffa och dela plan med så otroligt duktiga fotbollsspelare. Jag lär mig mycket och vill visa upp vem jag är, säger My Cato.

undefined
Under tisdagen ställs Sverige mot Irland. My Cato har varit lite krasslig, men förklarar att hon är bättre nu. Familjen och lagkompisarna från IFK Norrköping kommer att vara på plats. "Jag hoppas få vara med i truppen och uppleva stämningen. Förhoppningsvis får jag några minuter. Det vore helt magiskt", säger hon.

En barndomsdröm har gått i uppfyllelse. Det märks, My Cato strålar av glädje.

– Trots alla mina motgångar och att jag nästan ville sluta med fotboll – att nu få sitta här och representera A-landslaget är något jag är stolt och glad över, säger hon.

I landslaget spelar hon med några av världens bästa spelare: Kosovare Asllani, Fridolina Rolfö och Johanna Rytting Kaneryd. 

– Det känns fortfarande overkligt. Jag blev chockad över kallelsen samtidigt som jag känner att jag gjort det bra i damallsvenskan. Det är otroligt häftigt, som du säger, många man har sett upp till och man har ju kollat varenda mästerskap och drömt om att en dag få spela i A-landslaget. Jag har försökt ta in det och reflektera. 

Men det är de yngre i laget 22-åringen hänger med mest. Bland andra Hanna Bennison, Hanna Lundkvist och Rosa Kafaji. Spelare som My Cato delat omklädningsrum med förr i olika ungdomslandslag. En trygghet beskriver hon det som. 

– En otroligt bra grupp som välkomnar en på ett fantastiskt sätt. Det är inga problem med någon vilket är otroligt skönt.

Har du fattat vad du är med om?

– När man är här försöker man ta ner det lite. Det är många som skrivit till mig att det är hur stort som helst och det är klart man känner det. Jag känner en stor stolthet att sitta i de här kläderna och att få representera IFK. Det betyder allt för mig att få vara en så stor förebild som jag vill vara och har kämpat för.

undefined
My Cato drömmer om att få spela i England. Arsenal lyfter hon fram som en möjlig klubb. I landslaget försöker hon få en bild om hur det är ute i Europa. "Jag frågar hur de trivs och hur det är i olika länder. Det är svårt att veta för en som är här (i Sverige). Jag försöker bygga på vilka lag och ligor som kan vara intressant."

Inför 2024 satte My Cato upp ett eget mål: att nå landslaget.

– Det är något jag tänkt på och strävat efter varje träning. Att det handlar om vad man gör på plan i l klubblaget. Jag får mersmak nu när man varit med här en gång. Det vore otroligt häftigt att få en kallelse till snart. 

Vad är nästa mål?

– Jag har så klart många olika drömmar. En dröm är att ta SM-guld med IFK. Samtidigt som jag också drömmer om att få spela ute i Europa. Vi får se i vilken takt allting går. 

My Cato förklarar att tempot är den största skillnaden i spelet.

– I träningar är det tuffare och man utsätts för mer situationer här, just för att de är snabbare. Man har inte tid att tänka med bollen, men det har också varit kul att se att det går framåt för damfotbollen. Allt är väldigt professionellt. 

På vilket sätt märker man det?

– Att de till exempel har en kock. Vi har fantastisk mat och förutsättningar när det kommer till bra planer. Vi hade ett privatflygplan hit från Irland till Sverige.

En förkylning har ställt till det för My Cato. Hon är självkritisk till vad hon presterat i landslagsdressen.

– Jag är kanske inte jättenöjd med min egen prestation. Av erfarenhet är jag hård mot mig själv, jag känner att jag har mer att ge här på träningar. Samtidigt som jag försöker säga till mig själv att det var ett år sedan jag blev kallad till U23-landslaget och kände exakt samma känslor som jag gör nu. Det tar ett tag att komma in i allt, jag försöker ändå vara snäll mot mig själv och njuta.

undefined
"Vi har inte haft så mycket snack. Mest taktiska delar om hur Sverige spelar. Det är väldigt nytt även om jag har spelat fotboll i 18 år. Det är nya människor och nya relationer. Allt är lite spänt första gången när man inte vet rutinerna. Det är mycket sånt vi pratat om. Han är en otroligt bra ledare och man får göra misstag. Det har varit otroligt skönt", säger My Cato om dialogen med förbundskaptenen Peter Gerhardsson.
Sverige–Irland

Vad: EM-kval.

När: Tisdag 18.30 på Friends Arena.

Aktuellt: IFK:s My Cato kan göra sina första minuter i A-landslaget. 

Sänds: På SVT.

Tabellen: Sverige ligger tvåa efter tre spelade omgångar. Frankrike leder gruppen med nio poäng, följt av Sverige och England på fyra. Irland ligger sist och har inte tagit någon poäng.

Sverige mötte Irland på bortaplan i fredags och vann med 3–0. Johanna Rytting Kaneryd gjorde två mål och Fridolina Rolfö ett.

Karta: Friends Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!