Jakten på IFK-miljonerna i Ryssland: "Tar lång tid"

IFK fortsätter jobba med sina jurister för att få grepp om vad Rubin Kazans försäljning av Sead Haksabanovic till Celtic innebär för klubben. "Det här är något helt nytt", säger ordföranden Sakarias Mårdh.

IFK-ordföranden Sakarias Mårdh.

IFK-ordföranden Sakarias Mårdh.

Foto: Peter Holgersson

Fotboll2022-09-09 11:30

Det har varit en av de mer seglivade frågorna det här året, när IFK sålde Sead Haksabanovic vintern/våren 2021 till ryska Rubin Kazan var det en stor affär för klubben.

Men när Ryssland invaderade Ukraina hade inte Rubin Kazan betalat av skulden och med de sanktioner som sattes in mot Ryssland har det blivit svårt att göra affärer där. IFK har inte kunnat få sina pengar som, enligt uppgifter, är någonstans runt 40 miljoner svenska kronor. 

På förra veckans medlemsmöte fick ordföranden Sakarias Mårdh flera frågor om situationen nu efter att Haksabanovic sålts i sin tur av Rubin Kazan till skotska Celtic. Han var tydlig med att inget kommer att skrivas av från IFK:s sida. 

– Vi jobbar på med våra jurister. Det är svårt överlag med affärskontakter med Ryssland just nu. Allt tar lång tid, säger Mårdh till Sporten.

Hur har Celtic kunnat göra affärer med en rysk klubb?

– Det är det vi försöker lista ut lite. Vi kommer kontakta dem med, men vi måste också ha Rubins godkännande för att göra det i och med att han ändå är deras spelare, svarar IFK-ordföranden och fortsätter:

– Det här är något helt nytt. Det är inget som någon varit med om förut, allt är oprövat. Vi har med oss vår jurist i det här och han är en av de bästa transferjurister som finns i landet. Det är Fifa vi har kontakt med också, om det skulle bli aktuellt att belägga dem (Rubin Kazan) med transferförbud så är det Fifas fråga. Vi är inte ensamma om att vara i en sådan här situation.

Hur stort problem är det här för IFK?

– I och med att vi har Ishaq-affären så är det inget som är akut ekonomiskt eller likviditetsmässigt. Det är något vi har rätt till och ska ha in men det är inte en överlevnadsfråga.

I veckan gjorde klubben klart med Tony Martinsson på permanent basis som sportchef. Med Michael Sturehed, som tagit rollen som klubbdirektör, är organisationen därmed i stora drag på plats – till slut.

– Styrelsen tillsätter fyra tjänster, de båda huvudtränarna (dam och herr), klubbdirektören och sportchefen. Sedan är det Sturehed som är fortsatt ansvarig för övriga organisationen. Vi har en dialog med honom om hur den ska utvecklas och förstärkas, säger Sakarias Mårdh.

Sturehed har både rollen som klubbdirektör och kommersiell chef idag?

– På ett sätt, ja. Tanken med "Munken" (Magnus Karlsson) var att han skulle vara klubbdirektör med övergripande ansvar även över sporten, nu har vi en sportchef samt en klubbdirektör med övergripande ansvar över det kommersiella. 

– Vi har ett lugn i organisationen just nu som det inte varit på länge. En grundtrygghet som inte funnits på flera år. 

Gör det att du och styrelsen kan bli mer strategisk istället för operativ, som det är tänkt?

– Precis. Vi har kunnat fungera mer som en styrelse ska fungera. Där börjar vi landa lite. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!