IFK:s klubbchef: "Behöver vara en förening som säljer oftare"

På kvalplats för den allsvenska existensen en tredjedel in i säsongen. Uppgifter om säljkrav för att kunna värva i sommarfönstret. Medan damerna imponerar har det varit en tuffare vår på herrsidan. IFK:s klubbchef Michael Sturehed känner ändå ingen oro. ”Skulle man må som tabellen visar år efter år skulle man inte klara av att jobba med det här”, säger han.

Michael Sturehed känner frustration men ingen oro över utvecklingen för herrarna i allsvenskan. Klubbchefen säger att IFK har en långsiktigare plan än att ryckas med kortsiktigt.

Michael Sturehed känner frustration men ingen oro över utvecklingen för herrarna i allsvenskan. Klubbchefen säger att IFK har en långsiktigare plan än att ryckas med kortsiktigt.

Foto: Christer Gustafson

Fotboll2024-05-26 06:00

Logens bord på övre etaget på den västra läktaren är tomt sånär som på två burkar mineralvatten. På konstgräset utanför fönstret är det lugnet före derbystormen där damerna ett drygt dygn senare ska möta Linköpings FC (och skriva historia).

Michael Sturehed, 55, lägger sitt anteckningsblock på bordet, tar en klunk av automatkaffet innan han får den första frågan – den om hur föreningen mår när de allsvenska resultaten på herrsidan inte är som man hittills har önskat sig. 

– Den frågan är berättigad, många ställer den. Alla som jobbar med och omkring elitidrott har lärt sig att hantera det här. Så svaret på frågan är att vi självklart är frustrerade när inte resultaten går som vi har tänkt oss, men om vi skulle må bara som resultaten är i tabellen år för år skulle man inte klara av att jobba med det här. Vi måste fokusera på vår kärnuppgift som är att skapa de bästa förutsättningarna för fotbollen, säger han. 

Känner du någon oro? 

– Nej, ingen oro. Mer frustration. Det här är inget man vill ska hända. Men oavsett om det går bra eller dåligt kan vi inte ryckas med i det. Det är det som är både utmaningen och tjusningen.

undefined
Herrlaget är bara ena delen i IFK, betonar Michael Sturehed och lyfter damerna, akademin, jämställdhetsarbetet med mera. "Vi behöver se helheten", säger han.

IFK har några händelserika år bakom sig sedan Jens Gustafssons exit 2020 med bland annat styrelsekaoset först och ett par sparkade tränare under åren därefter. Samtidigt har de sportsliga resultaten dalat. 

Michael Sturehed anställdes som kommersiell chef hösten 2021 men blev sedermera klubbchef. 

Det är några år nu som ni har jobbat för att vända på det här men ni kommer inte dit? 

– Vi är på väg. Vi jobbar med perspektiv på fem–sex år där IFK hade en väldigt hög prestation under några år. Där kan man säga att IFK överpresterade i förhållande till vad man investerade i sin trupp. I de här fallen måste man se det lite mer kliniskt även om jag vet att många tycker att det är jättejobbigt när man analyserar på det sättet. Men förr eller senare ställs det om. Att det gjordes ett antal investeringar som inte slog väl ut behöver ingen hymla om, det vet vi också. Men successivt har det fasats ut och vi jobbar stenhårt för att komma tillbaka.

Michael Sturehed säger att klubben vill jobba strukturerat och långsiktigt runt exempelvis transferfönster. Att det ska finnas en plan flera år i förväg. 

– Vi ska investera i rätt saker, i rätt tid och i rätt mängd. Man måste jobba med fönster-ekonomier, planerat två–tre år framåt, och inte för mycket här och nu. Inget sker av en slump och vi har en god bild av var vi är. Sedan ska inte det kopplas till de kortsiktiga sportsliga resultaten utan man måste se det i längre perspektiv.

Samtidigt finns det en kortsiktighet i fotboll på så sätt att ni ligger på kvalplats just nu och kan hamna i ett läge där det handlar om att säkra allsvensk status? 

– Exakt, och det är det svåra i det här. Man måste förstå att när man har en långsiktig plan så kommer den ibland att vara tvingad att bromsas för att man måste lösa kortsiktiga problem. Det är elitidrottens dilemma. Man jobbar med två resultaträkningar parallellt, en ekonomisk och en sportslig. Jag är övertygad om och vet att vi har potential för mycket, mycket mer.

undefined
IFK har en god likviditet enligt Michael Sturehed som berättar att klubben redan nu diskuterar hur man kan nyttja arenan, Platinumcars Arena, till mer redan nästa år.
undefined
Säljkrav eller inte? Enligt Michael Sturehed är det ett önskemål men inte ett krav att sälja spelare i sommar.
undefined
Michael Sturehed känner frustration men ingen oro över utvecklingen för herrarna i allsvenskan. Klubbchefen säger att IFK har en långsiktigare plan än att ryckas med kortsiktigt.

Ekonomiskt har IFK haft en ganska hög risk i sin verksamhet de senaste åren när kostnader för truppen har varit höga, liksom behovet av att sälja spelare varje år för att få det att gå runt.

Försäljningarna har dock inte varit så många eller stora på senare år. Klubben jobbar för att få ner driftsunderskottet de närmaste åren, för att inte bli lika beroende av försäljningar, men har budgeterat med 23 miljoner minus efter avskrivningar (drygt elva miljoner före) det här året. 

– Ser man till balansräkningen är vi en stor aktör i svensk fotboll. Sedan är vår organisation uppbyggd så att en förening äger bolagen och kapitalet sitter i dotterbolaget, i arenan. Vi gör mycket nu för att realisera tillgångar och skapa förutsättningar för bättre träningsanläggningar och för att renovera arenan. Det betyder inte att alla resurser går att flytta till fotbollen men vi kommer att stärka fotbollen över tid, säger Michael Sturehed. 

– Om man inte hanterar likviditeten på rätt sätt, ser ett antal år framåt och håller sig till sin plan, bränner man pengar snabbt. Där vill ingen förening hamna. Inte vi heller.  Vi är inte där heller, men det gäller att ha en plan så man inte rycks med för mycket av trycket. Det är en balansgång som både vi i ledningen och styrelsen är medvetna om. 

Hur är likviditeten nu? 

– Den är god. 

Det är så? 

– Absolut. Vi har en bättre försäljning på det som inte är fotbollen. Partnerförsäljningen har utvecklats bra, biljettförsäljningen också. Våra projekt som vi gör vid sidan, oaktat om det är riktat mot Fotbollsfamiljen eller om det är kring 100% by 2027, ser vi tendenser att det finns ett bra intresse för. Likviditeten är i balans och som vi räknar med att den ska vara. 

Samtidigt budgeterade ni med 23 miljoner minus efter avskrivningar och det är mycket? 

– Det är ändå sänkt med sju–åtta miljoner från året innan och målet är att till 2025 ta ytterligare kliv neråt. Det vi har sagt hela tiden är att vi ska vara i balans 2026. För det finns ingen quickfix. Jag får också mail om varför saker inte händer men vi tog ett kliv från 2022 till 2023 på fem miljoner på biljettintäkter och det är historiskt högt. Genom ett strukturerat arbete går vi i rätt riktning.

undefined
Tony Martinsson ska få en tydligare organisation runt bland annar scoutingverksamheten.

Att behöva sälja spelare för att verksamheten ska hålla över tid är inte IFK ensamt om att leva med. Men marginalerna kan snabbt bli mindre om man inte lyckas med det. 

– Elitfotbollen är en högriskbransch som bygger på att man ska förvärva ungt, låta dem utvecklas, sälja dem i rätt ålder och sedan ska det ge ett överskott så att föreningen kan få ett andrum i ett och ett halvt till två år. Men det viktigaste är att allt annat utanför fotbollen utvecklas i den takten att vi kommer till att de här ”måste-åren” inte blir så tunga. Inför 2025 har vi redan börjat diskutera hur vi kan använda arenan på fler sätt och inte bara kring fotbollsmatcher. Vi pratar om konsertarrangemang. Vi måste stretcha vår intäktsbas, säger Michael Sturehed. 

Magnus Sjöcrona, som lämnade styrelsen på årsmötet, pratade då bland annat om att IFK borde ägna sig mer åt själva kärnverksamheten och att det är för mycket att äga en arena. Att det suger för mycket energi och ekonomi som kan tynga er? 

– Absolut, han har rätt i det. Men vi är där vi är och det är ändå en större fördel att äga arenan än att inte göra det. 

Du ser fler fördelar? 

– Absolut, men det gäller att sätta fördelarna i rätt kontext mot omgivningen. Att vi använder den till vad den ska användas till. För oss är det en matcharena och det viktigaste för oss, om jag ska tangera det Magnus sa, är att vi behöver investera i en riktigt ”Stjärngård”. Jag vill inte använda ordet Kamratgården för det är en annan klubb i en annan stad. En träningsanläggning som speglar en elitidrottsförening. Förhoppningsvis på Himmelstalund eller dess närhet. Om något är vår kärnverksamhet så är det att bli ännu vassare i vår akademi, där bygger vi framtidens starka IFK de kommande 30 åren. 

Om vi backar till det här med att behöva sälja spelare, den senaste stora försäljningen ni gjorde är Abdulrazaq Ishaq och det var sommaren 2022. Det är ett tag sedan, varför har ni inte lyckats bättre sedan dess? 

– En sak som man borde ha gjort redan för några år sedan är att ha byggt upp en struktur för hur man köper och säljer spelare. Det har varit väldigt personberoende under några år och det har fungerat bra, men arbetsstrukturen kring hur vi jobbar har påbörjats att sättas. 

Varför har det inte gjorts tidigare? 

– Vet inte, det får du fråga någon annan om. Men det handlar mycket om det jag har sagt i massa intervjuer, det viktiga är inte individerna utan arbetsprocessen. Att organisationen är stark och att man jobbar efter en metod. Den ska vara samma på damsidan också för spelarmarknaden där kommer att utvecklas på samma sätt som på herrsidan. Det ligger bara ett antal år efter. Du har rätt i att vi borde sälja oftare. Den här branschen är inte konstigare än någon annan. Om en förening är duktig på att utveckla spelare, vilket vi är, ska man också vara duktig på att sälja spelare. Det hjulet måste snurra snabbare. 

undefined
Abdulrazaq Ishaq är den senaste stora försäljningen som IFK har gjort när han gick till Anderlecht.

Michael Sturehed pratar om att klubben tittar på hur det ska fungera med exempelvis scoutingen av spelare. Var man ska scouta, hur och i vilken ålder. Tittar man på många jämförbara klubbar har de ofta en större organisation uppbyggd där än IFK har. 

Känslan är att Tony Martinsson (sportchef) är ganska ensam? 

– Ja, han är ensam som sportchef. Sedan har han personer i sitt nätverk som han jobbar med. Det måste finnas personer runt den rollen.

Ser du också att jämförbara klubbar har en större scoutingverksamhet uppbyggd som hjälper sportchefen? 

– Det kan nog stämma och det faller tillbaka på den självkritiska biten som finns i organisationen. Man borde kanske ha investerat i den typen av verksamheter för många år sedan när vi gjorde ett antal stora försäljningar. Inte bara investerat i nya spelare. Att ligga flera fönster framåt är mycket bättre än att ryckas med i kortsiktiga förändringar.

Du har samtidigt också varit i klubben i några år nu, har du varit med och tagit tag i den här frågan? 

– Ja, det pågår. Vi har styrelsemöte de här dagarna, där kommer vi att ha diskussioner kring det här. Det finns på bordet och är något som vi har lokaliserat. Det händer mycket i organisationen som man inte springer och berättar om.

Man upplever utifrån att inte så mycket har hänt där dock? 

– Jo, men det har hänt. Bara för att vi inte skriver om det i Kamratbladet eller pratar med NT om det så händer det saker. Men det gäller att göra rätt saker. Ekonomin måste styra i botten också, och att det är hållbart över tid.

Mycket upplevs ta tid, organisationen har haltat här och där ganska länge? 

– Den har inte haltat så mycket. Sedan 2022 när jag kom in har vi byggt om den kommersiella biten och där ser vi tydliga resultat. Samtidigt har vi jobbat med den sportsliga biten men vi har haft ett antal situationer där vi har tvingats agera. Vi har haft ett par tränarbyten på herrsidan – och vi fick upp damerna i allsvenskan vilket är jättekul. Vi behöver tänka långsiktigt på helheten, sedan slår det igenom hårdare på herrsidan eftersom det är mycket mer pengar där. Men strukturen måste vara densamma. Det handlar inte om individer utan om arbetssätt, säger Sturehed och betonar också att man, utöver två elitlag, i år också tagit fullt ansvar för samarbetsklubben Sylvia i division 2.

Det ska ge mycket för spelarutvecklingen men kostar också pengar.

– Vi har även utvecklat hela Fotbollsfamiljen och dragit igång allsvenskans största jämställdhetsprojekt, men ändå blir det mest kring herrlaget där det är frustration, stress och mycket känslor, vilket är förståeligt. Det blir ändå lite smalt.

undefined
IFK-damerna är de som gör bäst reslutat i klubben just nu, här Maya Antoine, Emma Lind, Samantha Cary, Fanny Andersson, Ebba Handfast, Molly Wiklander och Sabina Ravnell.

Efter förlusten mot Brommapojkarna på Grimsta IP pratade Tony Martinsson med Sporten om det kommande transferfönstret. Och om att IFK också måste sälja spelare.

Finns det ett säljkrav i sommar? 

– Vi vill alltid sälja. Och vi tycker att numerären är för stor. Konkurrenssituationen måste upp och vi måste spela våra yngre spelare oftare, säger Michael Sturehed.

Är det ett krav? 

– Nej, vi sätter inga krav på våra huvudtränare. Men ambitionen är den och sedan har vi olika roller. Nej, nej. Men numerären är för stor och det är en effekt av vad som hände 2021 och 2022.

I den nämnda budgeten fanns även med försäljningar på 15 miljoner för att nå det resultatet som man budgeterade. 

– Vi är en bra bit på vägen redan. Det händer saker och vi får pengar från tidigare försäljningar. Det rör på sig hela tiden. Sedan är det som jag säger, vi behöver vara en förening som säljer oftare. 

Hellre oftare än stort? 

– Det får inte tolkas som att vi ska kränga, det ska tolkas som att om vi ska sälja stort ibland så måste vi sälja oftare också. Som i vilken bransch som helst är det lättare att göra affärer med de som gör många affärer. Man får ögonen på sig. Därför ligger den sportsliga strategin inom föreningen, och som jag tycker att styrelsen gjort ett bra jobb med, att långsiktigheten i allt från akademin till eliten måste hänga ihop. Däri ligger också transaktioner av spelare, det är en del av vårt DNA, säger Michael Sturehed. 

Där har ni tappat på senare år?

– Det är en självkritik vi måste ta till oss. 

undefined
Andreas Alm efter förlusten mot Brommapojkarna som sedermera skickade ner laget på kvalplats i tabellen.

Transferfönstret på herrsidan öppnar 2 juli. IFK har kopplats samman med målvakten David Mitov Nilsson. Samtidigt är det återigen frågan om hur behovet ser ut mellan att köpa och sälja. 

Hur ser Tony Martinssons budget ut i sommar, kan han värva spelare utan att sälja först? 

– Nu kommer inte jag att föregå styrelsen, det är ett ämne för helgen. Men styrelsen har redan resonerat kring det här, föreningens ekonomi är inte dålig eller ansträngd som det kanske har framkommit som. Den är i balans, vi är där vi har sagt att vi ska vara. Däremot är spelartruppen för stor. Det bästa vore om vi kan sälja någon i sommar, det ska vi inte hymla om.

Men måste ni sälja någon? 

– Nej. Det är en jättesvår fråga att svara på, självklart finns det ett utrymme att göra investeringar men hur mycket eller lite kommunicerar vi aldrig externt. Det är en avvägningsfråga. Det får inte framstå som att vi är bakbundna på något sätt.

Finns det någon stress i att ni inte har någon på papperet uppenbar ung jätteförsäljning i truppen just nu? 

– Den frågan duckar jag på. Jag är inte personen att kommentera det. Men jag tycker att vi har massor av potential och vi har fullt förtroende för både truppen och staben. Andreas (Alm) sitter stensäkert där. Vi är inte så stressade som många andra är. 

För att vara tydliga här, det finns inget "köpstopp" innan ni sålt i sommar? 

– Nej, det finns det inte.

Men ett önskemål att sälja först?

– Vi skulle vilja sälja i varje fönster, på höga och låga nivåer, men det handlar mycket om struktur och att ha samma arbetssätt på både dam, herr och akademi. De som har gjort det bra i allsvenskan de senaste åren har haft ett ganska tydligt arbetssätt.

Fotnot: Två delar till kommer från intervjun de närmaste dagarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!