IFK:s guldhjälte: "Brukar svara att jag är för gammal"

Det var snart nio år sedan han vann guld med IFK. Sju år sedan han lämnade. Trots det möter Nikola Tkalcic supportrar som ber honom att återvända. "Jag brukar svara att jag är för gammal", säger 34-åringen skrattande.

Nikola Tkalcic hade problem med en ljumske i början av säsongen.

Nikola Tkalcic hade problem med en ljumske i början av säsongen.

Foto: Axel Lundell

Fotboll2024-06-28 20:00

Nyheten i korthet

  • Nikola Tkalcic, en guldhjälte för IFK 2015, blir ofta igenkänd av supportrar som ber honom att återvända till klubben, trots att det är nio år sedan han vann guld med laget och sju år sedan han lämnade.
  • Tkalcic, som nu är 34 år, säger att han ofta tänker på sin tid i IFK och att han fortfarande stödjer laget. Han spelar för närvarande i division 2-klubben Smedby AIS.
  • På söndag kommer Tkalcic att möta sin gamla klubb Sylvia i ett derby, en match han ser fram emot trots att det är "lite speciellt" att spela mot ett lag han tidigare varit med i.

Hyllad guldhjälte 2015 och ett hjärta som fortfarande klappar för IFK. Nikola Tkalcic, som hunnit bli 34 år, påminns ofta om tiden i klubben och förvånas ibland över mötena med supportrar på stan. 

– Jag fattar inte hur de fortfarande känner igen mig. Vissa säger "kom tillbaka, vi saknar dig". Jag brukar svara att jag är för gammal, säger han och skrattar.

– Det har framför allt varit nu när det har gått lite tyngre. Jag hoppas verkligen man klarar sig och jag följer laget mycket. Jag har flera kompisar där och framför allt nu när David (Mitov Nilsson) kom tillbaka. Men även jag och "Totte" (Nyman) är bra kompisar och jag har spelat med (Arnór) Traustason, säger han. 

Tiden i IFK glömmer han inte.

– Det är många minnen som kommer tillbaka. Speciellt när man bor här och följer laget. Jag var ju med både när vi var nere och på toppen – på hela resan.

undefined
Nikola Tkalcic var en viktig kugge i IFK:s guldlag 2015. Här kramar han om Arnór Traustason.

Efter tiden i klubben lämnade han först för spel i Norge, följt av ett par säsonger i hemlandet Kroatien, innan han återvände till Sverige och träffade sin fru. En stor anledning till att han fortfarande är kvar i Norrköping.

– Jag bestämde mig för att det räcker med att flytta runt och spela fotboll. Min fru kommer härifrån och jag ville bo och stanna i Norrköping, säger 34-åringen, som hann med spel i Norrby (2021) innan han bosatte sig i staden igen. 

Ett beslut han inte ångrar:

– Jag har alltid sagt att det är mitt andra hem och jag gillar det verkligen. Jag har spelat den största delen av min karriär här och jag gillar staden mycket. Jag har varit här så länge och har börjat känna mycket folk. Jag tycker det är en superfin stad och man lever för fotbollen, speciellt för IFK. 

Han är nu inne på sin fjärde klubb i staden – Smedby AIS. Tidigare har han utöver IFK representerat både Sylvia och Adas United. På söndag möter han just Sylvia i ett hett derby i "Supertvåan".

– Det är alltid kul att spela derby. Men det är lite speciellt när man har spelat i laget innan. Jag hoppas att det blir en bra match. Jag vet att de har ett bra och ungt lag. Vi måste vara på en hög nivå för att klara av det. 

undefined
Nikola Tkalcic här i Smedbytröjan.
undefined
Nikola Tkalcic.

Smedby, som haft en tung vår, vann mot Ljungsbro senast och just Nikola Tkalcic blev målskytt. Han tror att segern kan betyda mycket inför helgen:

– Absolut, det var en viktig match för oss att vinna. Det blir lite mindre press på oss nu.

Se målen från 4–1-segern här:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!