IFK:s galna trendbrott: "En bra grund nu"

För första gången på drygt fem år har IFK spelat en mållös match i allsvenskan. "Vi där bak har steppat upp rejält", säger mittbacken Amadeus Sögaard.

Amadeus Sögaard fick en smäll i matchen mot Halmstad. "Jag fick en liten vridning i foten, men det var ingen fara. Jag kunde spela klart matchen. Nu är det bara hem och ta hand om kroppen och förhoppningsvis är jag hel om 48 timmar", säger han.

Amadeus Sögaard fick en smäll i matchen mot Halmstad. "Jag fick en liten vridning i foten, men det var ingen fara. Jag kunde spela klart matchen. Nu är det bara hem och ta hand om kroppen och förhoppningsvis är jag hel om 48 timmar", säger han.

Foto: Carl Sandin

Fotboll2024-09-29 18:16

0–0 borta mot Halmstad. Att IFK Norrköping spelar mållöst i allsvenskan hör inte till vanligheterna. Senast det hände var den 28 juli 2019 borta mot IFK Göteborg.

155 matcher har passerat sedan dess.

– Det är väl inget att hymla med att försvarsspelet varit bättre efter sommaruppehållet. Det är en kollektiv prestation samtidigt som vi där bak har steppat upp rejält, säger mittbacken Amadeus Sögaard.

– Vi har en bra grund nu och är svåra att göra mål på. Det tror jag är viktigt i matcherna som stundar. Vi har också mycket offensiv kraft och sparkapital i de som var borta i dag.

Andreas Alm upplever också att IFK genomförde en solid defensiv insats mot Halmstad i Halland. 

– Försvarsmässigt tycker jag att vi var mest utsatta under en period i första halvlek där vi blockade ett par skott. Vi var i väldigt fina positioner defensivt, vi var på plats, kunde arbeta ut mot bollarna och försvarade väl i många ytor, säger tränaren.

– Vi hade bollen väldigt mycket i första halvlek. Man kan önska att vi kunde få ut ännu fler målchanser. Men det är där vi är, vi är kvar i bottenstriden tillsammans med några andra lag och kommer vara det gissningsvis tills den sista omgången är spelad.

Amadeus Sögaard hade inte startat på 14 allsvenska matcher, men fick chansen från start mot Hammarby den 16 september. I den nästkommande matchen mot Elfsborg var vintervärvningen från Brommapojkarna tillbaka på bänken. 

Nu petade han Anton Eriksson, som hoppade in i den 74:e minuten.

– Ni frågar varje match: "Varför spelar inte Amadeus?" Det är ju inte för att ni vill att Amadeus ska spela utan för att det finns ett intresse i läsekretsen för de som inte spelar, säger Andreas Alm.

– Det är alltid mer intressant än de som spelar för man vill vara tränare själv, kanske även journalister ibland. Jag tyckte att Amadeus gjorde en bra match igen.

undefined
Andreas Alm.

I fjol var Amadeus Sögaard ordinarie, och dessutom lagkapten, i Brommapojkarna. Nu är vardagen en annan.

– Efter sommaruppehållet har det varit en annan mentalitet; jag ska bara gå ut och njuta av att spela fotboll, göra mitt bästa och inte tänka så mycket på nästa match. Innan var det kanske mer fokus på att visa upp sig, nu känner jag mig trygg i att jag är en bra spelare. Då känner jag att jag presterar som bäst, när jag får spela med ett klart huvud. 

Efter sommaruppehållet har IFK:s poängsnitt per match ökat från 0,9 till 1,2. Bottenstriden lever i allra högsta grad.

På torsdag kommer mittenlaget Sirius till Östergötland.

– Fotboll är otroligt mycket mentalt, mer än vad man tror. Det handlar bara om att gå ut och vara modig och inte tänka så mycket. Jag tror det är något jag har blivit bättre på efter sommaren, säger Amadeus Sögaard.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!