IFK spelade ut AFC och vann med stora siffror

Skulle jumbon kunna hota ett formtoppat IFK på Östgötaporten? Knappast. IFK var totalt överlägset när man vann med 4–0.

Sead Haksabanovic.

Fotboll2019-09-26 20:50

Det var två lag med helt olika ingångar i matchen som ställdes mot varandra på Östgötaporten. IFK med 17–1 i målskillnad på de sex senaste hemmamatcherna som alla vunnits.

AFC Eskilstuna som inte vunnit över huvud taget i allsvenskan sedan början på augusti och ramlat ner till jumboplatsen i tabellen.

Fanns det ens på kartan med en skräll? Nja, inte direkt. Sead Haksabanovic löste upp IFK-knutarna tidigt med en pärla från distans där bollen borrade sig ner i hörnet. 1–0 redan efter sju minuters spel mot ett AFC Eskilstuna som var mer än lovligt blekt i den första halvleken.

IFK hade bollen mest hela tiden och skapade också en hel del lägen. När laget fick straff klev Lars Krogh Gerson fram och stänkte dit andra målet, även om bortamålvakten Ole Söderberg var på bollen och styrde den via stolpen och in.

Nästan direkt efter kom matchens riktiga kanon. Alexander Fransson fick skottläge från dryga 30 meter och drämde upp bollen i krysset. Helt otagbart. Då hade bara gått drygt 40 minuter av matchen.

IFK fortsatte skaka fram lägen men något mer mål före pausen blev det inte, även om matchen förstås var mer eller mindre avgjord redan där. Exempelvis var antalet avslut så långt 11–1 ... För att ytterligare beskriva matchbilden i siffror.

Det andra halvleken bjöd inte på någon annan matchbild än den första. IFK var helt enkelt alldeles för överlägset för att det ens skulle vara nära att bli match.

Efter en dryg timme kunde Sead Haksabanovic mycket väl ha blivit tvåmålsskytt när han skönt stenhårt, men via AFC-målvakt Söderbergs fingertoppar och i ribban.

IFK kunde byta in och ge några av sina yngre talanger speltid ju längre den andra halvleken gick. Manasse Kusu, som gjorde allsvensk debut senast, fick chansen med en knapp halvtimme kvar. Även Pontus Almqvist kom in på planen och fick en hel del speltid.

Den unge anfallaren hade sina lägen att få göra sitt första allsvenska mål, men någon fullträff blev det inte. Det blev dock ett andra mål för Alexander Fransson som den här gången blev perfekt serverad i straffområdet via Henrik Castegrens nick snett bakåt.

Castegren, som fick chansen när Kasper Larsen inte spelade, gjorde det bra i ett försvar som inte hade en av sina tuffare kvällar. Till det var helt enkelt motståndet alltför svagt. Med åtta ordinarie minuter kvar kunde IFK sedan ge speltid åt en ny allsvensk debutant. 16-årige Isak Bergmann Johannesson fick komma in och få sina första minuter i A-laget.

Han fick också en av de sista chanserna i matchen, på övertid, men distansskottet styrdes bort av AFC-målvakten och 4–0 stod sig.

IFK-jubel.
IFK-jubel.
Matchfakta

IFK NorrköpingAFC Eskilstuna 40 (30)

Målen: 1–0 (7) Sead Haksabanovic, 2–0 (38) Lars Krogh Gerson (straff), 3–0 (41) Alexander Fransson, 4–0 (80) Alexander Fransson.

Varningar: Soya Takahashi och Jesper Björkman, AFC.

Domare: Kristoffer Karlsson.

Publik: 5 444.

Karta: Östgötaporten