Direkt efter den svaga insatsen på hemmaplan buades det på Platinumcars Arena och några supportrar kom också till entrén vid kansliet för att vädra sitt missnöje. Strax efter slutsignalen hängde också en banderoll utanför med texten "Först kommer alltid vårt lag, att avgå är ditt bästa drag".
Oklart vem exakt det var riktat mot, men det är oavsett inte den lugnaste tiden runt IFK:s herrlag. Dagen efter förlusten utvecklade ordföranden Sakarias Mårdh sina tankar.
Hur ser du på läget och varför är ni här?
– Det är alltid svårt att ha ett exakt svar på varför det går som det går när det inte går bra. Men vi har en ny tränare och en ny stab och under några års tid innan har vi inte riktigt hittat rätt och då haft en sportslig dipp. Det är inte ovanligt för klubbar men likväl frustrerande.
Hur ser du på ditt och styrelsens ansvar i att det har varit en lång period där resultaten gått neråt?
– Det är saker som har satts i rörelse under många års tid och inte bara nu. Det är något vi jobbar hårt med att få ordning på när det gäller stabiliteten och strukturen i klubben. Vi har fått upp damlaget, samtidigt har vi inte träffar rätt på herrsidan. Styrelsen är ansvarig för hela verksamheten och även att herrdelen ska gå så bra som möjligt ligger på vårt bord.
Vad gör ni för analys där, vad har felat från styrelsen eftersom ni är här?
– Det är bara att konstatera att kontinuitet ofta är nyckeln till att saker går bra. Nu har vi saknat det. Vi har tagit ett antal beslut det senaste året där vi ska bygga något långsiktigt som är riktigt bra. Där har vi också rekryterat Andreas (Alm) till det. Det har varit nödvändigt att komma överens om de omstarterna men att det har varit två tränare under ganska kort tid har inte gynnat resultaten.
Klubben har tvingats till att börja om två gånger om när man har sparkat Rikard Norling och sedan Glen Riddersholm.
Är ni självkritiska där?
– Så är det. Det är ingen som vill att det ska bli så. Vi tror att Andreas Alm är rätt person att leda det här långsiktigt och vi har tagit beslut om att hålla fast vid en strategi som har gjort oss framgångsrika tidigare, både i slutet av 80- och början av 90-talet samt 2015, svarar IFK-ordföranden.
– Vi tror på det här projektet. Sedan är vi lika frustrerade och besvikna som alla andra när det går emot sportsligt. Det är otroligt tufft för den sportsliga ledningen, spelarna, styrelsen och alla. När man dessutom är ansvarig för det kommer sidoeffekter i att folk skickar olika saker vilket förstärker det ännu mer.
Att det är mycket känslor runt elitidrotten är inte ovanligt?
– Jag har väldigt stor respekt för att man känner så. Jag vill inte ta ifrån någon deras känslor och vi känner likadant. Jag fattar att man får ta det när man är ytterst ansvarig och vara en slags ventil. Det kommer med uppdraget. Det är viktigt att vi inte gömmer oss utan finns här. Vi träffade supportrar utanför arenan igår och hade möten med ett antal supportergrupper under helgen, säger Sakarias Mårdh.
Vad får ni för reaktioner från supportrarna?
– Vi får förståelse på mötena absolut, men sedan ser man det inte på planen som igår och då förstår jag ännu mer frustrationen. Jag upplever att de förstår ungefär vad vi vill åstadkomma men man vill också se resultat.
Sakarias Mårdh anser att det behöver finnas ett tålamod i det prekära läget. Han ser inte att varken han själv ska avgå eller att någon ska lämna i någon annan del i verksamheten.
– Lösningen är inte att sparka folk eller att alla ska avgå. Lösningen är att alla som jobbar med det här tar ansvaret och jobbar ännu hårdare. Det vore inte ansvarsfullt att avgå, sparka eller sluta. Det är nu ledarskapet sätts på prov. Det är inte dags att kasta in handduken och låta någon annan lösa det.
Sakarias Mårdh ser ingen anledning att överväga sin egen roll.
– Jag tror att kontinuitet är bra för verksamheten. Väldigt många delar i IFK går framåt. Vi har ett damlag, en ekonomi och en organisation som stabiliserar sig. Sedan måste vi få resultat på herrsidan också, det är ofta det man blir bedömd på. Där finns det en jättefrustration men jag har fortfarande motivationen och jag tycker att om man tar på sig ett uppdrag så gör man det klart. Man får kavla upp ärmarna.
I det korta perspektivet, vad gör ni konkret för att stötta upp runt laget?
– Det finns inga genvägar. Alla måste steppa upp, men vi ska se till att skapa förutsättningar för både stab och lag att hantera det här. Finns det resurser att skjuta till ska vi göra bedömningen att det i så fall ger effekt. Vi kommer att finnas tillgängliga för organisationen och ha en tätare dialog.
Kommer ni tillföra någon runt exempelvis sportchefen Tony Martinsson?
– Det pågår en dialog runt alla delar. Vi utvärderar hela tiden. Man ska inte göra något i panik utan se till att de saker man gör får effekt, säger Sakarias Mårdh om bland annat det faktum att det finns en ganska tunn organisation som stöttar upp den sportsliga delen i form av exempelvis scouter och liknande.
Det har ryktats om att Magni Fannberg skulle förstärka organisationen där men inget har hänt. Finns det något i de uppgifterna?
– Det är inget jag kan kommentera.
Under den gångna helgen, i samband med bland annat östgötaderbyt i damallsvenskan, hade IFK styrelsemöte för att sätta en del strategier. Det kommer snart ett transferfönster.
– Vi har en ekonomi som vi självklart ska vara rädda om. Vi har en ganska god likviditet vilket inte har varit fallet under alla år. Det kommer att finnas möjlighet att göra saker som får effekt. Men vi tror inte, utifrån en långsiktig strategi där vi också vill ge yngre spelare chansen, att det vore bra att plocka in spelare i form av panikåtgärder som sedan låser och lägger locket på för våra egna talanger.
Samtidigt behöver ni hantera saker både på kort och lång sikt?
– Ja, och det är alltid enklare när det går bra. Men nu gäller det att skapa en arbetsro för laget och inte göra avsteg från en långsiktig strategi bara för att det är ett kämpigt tabelläge. Sedan ska vi inte ignorera det, det säger jag inte.
Måste ni sälja i sommar?
– Det skulle jag inte säga. Det vi säger är att ekonomin kräver, oavsett år, att vi säljer någon varje år. Men det är inte så att vi är tvungna på det sättet att vi har kniven på strupen och tar vilket bud som helst.
Är styrelsen enig i hur ni hanterar situationen?
– Det tycker jag. Det känns som att vi har en samsyn.