IFK-ordföranden: "Kan förstå att man är ifrågasättande"

Att IFK aldrig kom i mål med en värvning av Alexander Fransson har väckt reaktioner. Även bland spelarna. "Men jag skulle inte sträcka det till att det var upprört", säger ordföranden Sakarias Mårdh.

Sakarias Mårdh svarar på frågorna om varför det aldrig blev skarpt läge runt Alexander Fransson på måndagskvällen.

Sakarias Mårdh svarar på frågorna om varför det aldrig blev skarpt läge runt Alexander Fransson på måndagskvällen.

Foto: Magnus Andersson

Fotboll2024-08-28 17:00

Sommarens transferfönster klappade igen på måndagskvällen, samtidigt som IFK förlorade med 1–2 hemma mot Mjällby, och parallellt med det fanns det uppgifter om att Alexander Fransson skulle bli klar för en återkomst i den vitblå tröjan.

Men så blev det aldrig. 

Något som väckte reaktioner i klubben – och i spelartruppen som gärna hade sett en återkomst. Det var Fotbollskanalen först att rapportera om. 

När NT pratar med ordföranden Sakarias Mårdh under onsdagseftermiddagen säger han så här om varför det aldrig kom i mål och varför styrelsen sa nej i slutändan:

– Utifrån föreningens synvinkel var fönstret stängt, vi hade gjort de värvningar vi skulle och något beslut om att utöka budgeten fanns det inte tid till att göra i det läget. 

Innebär det att det blev för sent när det väl kom på bordet?

– Ja, det kan man säga.

Hur ser du på reaktionerna från bland annat spelarna?

– Jag förstår att de spelare som har spelat med honom när han var här sist och känner honom väl gärna hade sett en återkomst och kan förstå att man är ifrågasättande vad som hände, men därifrån till att det var upprört – så långt skulle jag inte sträcka det. 

Kan du säga när det blev skarpt läge runt Alexander Fransson?

– Mycket sent på deadline day kom det på sådana nivåer, men då fanns det fortfarande inte ett färdigt bud eller beslutsunderlag att ta ställning till, menar Mårdh.

Alexander Fransson har spelat i ett par omgångar i IFK och är också en del av "grabbarna från stan", begreppet som myntades i samband med SM-guldet 2015 med många lokala spelare i truppen. Nu är han kontraktslös. 

Men det blir ingen återkomst i IFK i sommar.

– Självklart finns det ett värde i att ta hand om spelare som vi tror kan bidra till att vara kulturbärare. Vilket man kan se i det här fönstret där vi har tagit hem David Moberg Karlsson och David Mitov Nilsson som är två sådana som vi tror stärker laget också i en sådan här situation. Att föreningen av principskäl inte skulle ta emot Alexander Fransson stämmer såklart inte, vi har visat att vi vill ta tillbaka kulturbärarna. 

Det har samtidigt funnits uppgifter, som även NT tagit del av, att det inte var en helt enigt i styrelsen i vilken väg man skulle gå under måndagskvällen. Sakarias Mårdh ska ha varit en av de som jobbade för en lösning.

Kan du säga något om de ryktena?

– Jag kan inte uttala mig om huruvida styrelsen röstade eller inte. Tas det ett beslut är man lojal mot det beslutet och står enade i det.

Du kan inte heller säga något om hur du själva stod i frågan?

– Det kan jag inte göra. 

Det finns också uppgifter om att det fanns externa finansiärer som var beredda att kliva in?

– Det finns rykten som säger det. Vi har inte haft något färdigt avtalsförslag med någon extern finansiering på någon värvning i det här fönstret. 

Transferfönstret i stort har inneburit två spelare in samtidigt som fem spelare har lämnat. Samtidigt har både ordinarie sportchefen Tony Martinsson och den tillförordnade Magni Fannberg uttryckt att det inte funnits några tydliga ramar att förhålla sig till i arbetet.

Sakarias Mårdh:

– I och med att vi har haft ett ekonomiskt läge där vi måste se efter ekonomin så är det så att vi har haft behov av att ha beslutsunderlag vid varje enskild värvning för att se vilken budgetpåverkan det har. Vi har haft en kommunikation kring det här med sportchefen men det har inte funnits en exakt ram som vi har jobbat med tidigare. Därmed inte sagt att styrelsen petar i vem som ska värvas utan vi har haft en kommunikation runt hur stor budgetpåverkan respektive värvning kan ha.

Är du nöjd med transferfönstret i stort?

– Vi upplever att de två profilvärvningarna vi har gjort med David Mitov Nilsson och David Moberg Karlsson är starka värvningar som vi tror kommer att stärka laget inte bara nu utan även nästa år. Sedan är vi nöjda med att Neffati (Moutaz) är tillbaka och har tagit en tröja vilket är jättekul. Framför allt har den sportsliga ledningen jobbat jättebra med att få det lag vi har att komma på rätt väg igen. Det är viktigt att vi inte har bytt ut hela laget utan att vi valde de vi trodde på skulle ha påverkan på gruppen positivt och det upplever vi att vi fått. 

Kommer det hända något ut innan fönstret stänger?

– Det finns inga förfrågningar konkret just nu.

Behöver ni sälja något mer av ekonomiska skäl?

– Nej, det är fem spelare som har lämnat och vi har nått de mål vi hade där. Det finns inget krav på att ytterligare minska truppen just nu. 

Sporten har sökt Alexander Fransson för en kommentar. 

undefined
Alexander Fransson kommer inte tillbaka till IFK i det här fönstret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!