IFK kan flytta fram positionerna – om ekonomin hänger med

IFK har brutit barriärer i vår. Nu återstår det största klivet: att närma sig toppklubbarna.

Alexandra Hellekant, My Cato och Wilma Leidhammar jublar i IFK Norrköpings 2-0-seger mot Kristianstad.

Alexandra Hellekant, My Cato och Wilma Leidhammar jublar i IFK Norrköpings 2-0-seger mot Kristianstad.

Foto: Jacob Sjölin

Fotboll2024-07-05 20:44
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Solen skiner över Platinumcars Arena. Alexandra Hellekant har precis avgjort matchen med ett drömmål och IFK-spelarna firar med publiken efter första segern på fem matcher.

Våren började med en 3–4-förlust mot Häcken. En prestation som lovade mer – IFK borde inte ha lämnat Göteborg poänglöst. Den matchen kan man kategorisera som ett startskott för vad som skulle komma.

IFK flög fram genom våren och radade upp prestationer och besked. Tre raka segrar under tolv dagar i maj, där den sista var en historisk derbyseger mot Linköping. IFK som lag och Norrköping som stad fick sin första damlandslagsspelare i My Cato. 

Sedan kom formsvackan.

IFK avslutade vårsäsongen med fyra poäng och ett mål på fem matcher.

Några timmar innan avsparken mot Kristianstad presenterades Sigdis Eva Bardardottir. En 17-åring från isländska Víkingur Reykjavík som kan spela yttermittfältare på båda kanterna och även användas som anfallare. Ett steg i att trappa upp damsatsningen?

Kontraktet är skrivet över tre år. Det ger kontinuitet och arbetsro. Sportchefen Dennis Popperyd har gjort sin första värvning för sommaren. Vårens inspelade poäng ger honom lugn och ro. Det behövs inte panikvärvas eller köpas spelare för att rädda kontraktet. Dennis Popperyd kan planera och göra de förändringar han vill – både på lång och kort sikt. Om ekonomin tillåter.

I veckan släppte förbundet en analys över ekonomin i de damallsvenska klubbarna. Sett till den är den nuvarande tabellpositionen vad man kan förvänta sig om man jämför klubbarna. Rosengård, som leder i överlägsen stil, och Häcken på andraplats stod totalt för 37 procent av intäkterna i ligan. Att de ligger i toppen av tabellen är inte svårt att förstå.

I analysen gick också att utläsa att Rosengård, Häcken och Hammarby hade överlägset störst kostnader förra säsongen. Deras tabellplacering just nu? Etta, tvåa och trea. Rosengårds kostnader var tre gånger större än vad IFK, med damallsvenskans tionde högsta kostnader, hade. 

Det visar att IFK har en resa kvar att göra. Den på planen är i full gång och där finns i nuläget ingenting att oroa sig över. Ekonomiskt finns det mer att göra om man vill komma upp i toppklubbarnas nivå. Rosengård har anställda scouter, IFK rekryterade den här säsongen en sportchef. Det säger en del.

Efter sommaruppehållet blir det intressant att se vart hösten tar vägen. Kanske bryter IFK nya barriärer, både ekonomiskt och spelmässigt.