IFK-Clara inför seriefinalen mot Jitex

Stjärnorna från i fjol försvann - i år har IFK laget. "Inte många trodde att vi skulle ligga där vi gör i år", säger Clara Flenhagen inför seriefinalen mot Jitex.

Backen Clara Flenhagen har tagit kliv under säsongen med ett IFK som klarat sig bra som lag trots spelaromsättning. I helgen väntar seriefinal mot Jitex.

Backen Clara Flenhagen har tagit kliv under säsongen med ett IFK som klarat sig bra som lag trots spelaromsättning. I helgen väntar seriefinal mot Jitex.

Foto: Ulf Stråhle

Fotboll2019-09-06 11:00

I fjol jagade IFK Mölndalsklubben men kunde inte rubba den överlägsna vinnare av division 1 serien. Ändå föll Jitex stort i kvalet till elitfotbollen.

I år är rollerna ombytta.

Lördagens bortamatch mellan de båda lagen är kanske inte helt avgörande. Men vid IFK-seger eller oavgjort får "Peking" ett straffsparksläge att ta sig till kvalet, för att spela om en plats på elitfotbollsnivå.

Inte illa av ett lag som tappade många av fjolårets stjärnor och hade ett sent tränaravhopp strax före uppstarten.

– Anna (Eriksson) och "Chippet" (Christin Lilja) har verkligen byggt ett lag. Nu spelar vi mer tillsammans. Det var lite kris i våras och vi är ett ungt lag. Inte många trodde att vi skulle ligga där vi gör i år, säger Clara Flenhagen som är en av de spelare som växt från fjolårssäsongen.

Begränsad speltid i fjol, i år har speltiden ökat och med det självförtroendet och pondusen.

Backen från Svärtinge går sitt tredje år på De Geer-gymnasiets NIU-program. Hon gillar kombinationen som skolan ger till den dagliga fotbollsträningen.

– I skolan kan jag ha mer fokus på min egna teknik och utveckling som spelare. I klubben blir det mer fokus på laget och hur vi ska spela som kollektiv, det har verkligen fungerat bra tillsammans.

Vilken typ av spelare är du?

– Mer en kämpe, vill alltid lagets bästa. Försöker snacka positivt och sprida energi och hålla snacket uppe på planen. Det kan bli tyst när det inte går bra, då är det viktigt hålla dialogen uppe.

Speciellt i en seriefinal?

– Ja. Det är mycket som står på spel.

IFK Norrköping har haft en ung och något tunn trupp men lyckats få spelarna att växa. En del av framgången ligger också i det allsvenska samarbetet, först Linköpings FC och nu även med Magnus "Munken" Karlssons Eskilstuna United. Det har givit spets på grunden. Det har inte varit enbart en envägskommunikation, utan IFK-tjejerna har kunnat träna tillsammans med LFC.

– Klart att lånen gör att inte alla får speltid. Men i längden har det varit nyttigt för alla. Det uppmuntrar konkurrensen och man kan alltid ta till sig något av andra som spelat på högre nivå, säger Clara.

Mot Jitex är det oklart vilka spelare som kommer att kunna lånas in. Samtidigt har IFK inte haft den bästa träningsveckan. Hur laget ser ut på lördag vet IFK-tränarna först på fredagskvällen, då alla förutsättningar lgger klara.

– Det har varit sjukt i truppen under snart två veckor. Det verkar som det gått runt bland spelarna. Vi får se hur det ser ut, säger Anna Eriksson inför säsongens kanske mest avgörande 90 minuter.

Karta: Östgötaporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!