Konstgräsmattan på Platinumcars Arena ska bytas ut – igen. Det är snart inom ramen för ett byte för den matta som lades om senast försommaren 2020.
– Vi kunde ha hållit ut till nästa år men eftersom vi hade en som ville köpa för en relativt stor peng blev det nu. Det är bra för dem också, de är jätteglada att få spela på en allsvensk matta och den läggs hos dem i augusti, säger IFK:s klubbchef Michael Sturehed om att Selångers IF i Sundsvall har köpt underlaget.
Direkt efter IFK-herrarnas hemmamatch mot IFK Värnamo den här måndagen börjar arbetet med att lägga om underlaget på arenan.
– Det ska rullas ihop och skickas med många lastbilar upp till Sundsvall. Det är recycling, vi har sålt gräset dit.
Har ni fått mycket pengar för det?
– Det är en bra affär.
Vad innebär en bra affär?
– Jag vill inte säga någon summa, men det kostar några miljoner att byta. Det är dyrare för oss att köpa nytt såklart men med den typen av underlag vi behöver ha gör vi det nu för att vi inte ska behöva byta i en hast nästa år. Det har lappats ett antal gånger, säger Sturehed om både när Syrianskas fans kastade in en bengal som skadade konstgräset i samband med en match mot Sleipner – och när exempelvis Hammarby firade SM-guldet på damsidan i höstas.
Det tar ett par veckor att byta?
– Det ska vara helt klart 14 juni. Damerna spelar här mot Piteå den 16:e. Det nya kommer att ha större uppvärmningsytor och det kommer att vara mer täckt av matta.
Det är på väg att komma ett förbud mot granulat i konstgräsmattor, men det förbjuds först 2030 och blir snarare en fråga för nästa byte av underlag på arenan. Och just nu är det fortfarande inte aktuellt med annat än konstgräs på Platinumcars Arena.
– Vi har så stort utnyttjande så även om det praktiskt skulle kunna gå att ha ett annat underlag så skulle det inte hålla på grund av det. Då skulle vi behövs ha en träningsplan någon annanstans, så det hänger ihop med den långsiktiga planen (se längre intervju med Sturehed här).
Skicket på IFK:s hemmaarena har varit en stor fråga de senaste åren, våren förra året tvingades man till och med stänga västra och södra läktaren under en period på försäsongen för att reda ut om de ens var säkra att vistas på.
Det blev till slut grönt ljus.
Men underhållsbehovet på arenan är fortsatt stort.
– Vi har gjort utredningarna för att lokalisera de rödflaggade områdena som är allvarliga. De har vi låst in nu i projekt som har rullat nu ett tag. Snart kommer man se även fysiskt att vi håller på på den västra läktaren på pelarna. Lappar och lagar. Annars har det hänt mycket som inte har synts och jag kan säga att nivån på investeringarna är inte riktigt så hög som vi flaggade för, det är lite lägre, säger Sturehed.
Det pratades om 20–25 miljoner kronor på årsmötet, men enligt klubbchefen är det inte riktigt så mycket i det första perspektivet.
– Det är mycket tunga betongjobb och de har vi väntat med till våren, det är för dyrt på vintern när man behöver isolera betongen. Det är både jobb på östra läktaren, den västra och nere i "katakomberna" som ska göras.
Är det här betungande för er?
– Det är det. Och vi har haft en bra dialog med kommunen som ändå är en part i det här och där vi också har vårt lån. De är fullt informerade om läget. Vi jobbar på i den takt vi orkar med.
Finns de här pengarna idag eller måste ni hitta dem någonstans?
– De finns och vi kan hantera det själva.