IFK kämpar vidare mot VAR: "Påverkar våra supportrar"

"Vi hade gärna haft draghjälp av ÖFF med att motarbeta VAR i de sammanhang där det går", säger IFK-ordföranden Sakarias Mårdh efter att klubbens motion röstats ner.

Sakarias Mårdh var besviken på ÖFF:s nej. "Fotboll kanske inte ska vara exakt millimeterrättvisa alla gånger", säger han.

Sakarias Mårdh var besviken på ÖFF:s nej. "Fotboll kanske inte ska vara exakt millimeterrättvisa alla gånger", säger han.

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Fotboll2024-02-29 17:00

– Men vi kommer att fortsätta bevaka frågan. Vi deltar på årsmötet för Svenska fotbollförbundet och vi fortsätter att samverka med andra elitklubbar, så att vi kan hjälpas åt att jobba mot VAR, precis som våra medlemmar har bett oss att göra.

Sakarias Mårdh säger att det, förutom medlemsbeslutet, också finns flera andra skäl till varför frågan är viktig för IFK.

– Det handlar om ganska stora kostnader för oss att införa systemet, men det blir också en påverkan på våra supportrar, alltså publiken på plats.

undefined
Ett norskt VAR-team inne i videorummet. Ännu finns inget förslag om att införa systemet i Sverige – men både supportrar och klubbar lobbar redan emot det.

I IFK:s motion till ÖFF hade Sakarias Mårdh skrivit att VAR skulle ge en "kraftigt försämrad publikupplevelse" medan det nuvarande och traditionella systemet "stärker Allsvenskans äkthet och attraktivitet". Vi ber honom utveckla tankegången:

– Vi kan inte se att VAR, i allt väsentligt, gör besluten bättre, även om det finns en del beslut som kanske skulle vara hjälpa av det. Men i det stora hela kan vi inte se att det överväger det negativa, säger han och fortsätter:

– Det vill säga att det blir speluppehåll, det tar tid och publiken på plats får inte veta vad som händer under tiden. Det är väldigt många mål och offsidesituationer ska granskas, så det blir inget flyt i spelet.

Sakarias Mårdh tycker också, liksom många supportrar i debatten, att det finns ytterligare en aspekt.

– Fotboll kanske inte ska vara exakt millimeterrättvisa alla gånger. Det är ganska mycket känslor som måste få vägas in – och det tycker vi görs bättre om man inte har VAR.

undefined
Premier League-domaren Anthony Taylor tittar på repriser under en match mellan Manchester City och Tottenham.
Det här är VAR

Video Assistant Referee, eller VAR, är ett system där fotbollsdomare kan ta hjälp av videorepriser för att avgöra svåra situationer.

Det bygger på att assisterande domare sitter i särskilt videorum och meddelar domaren på plan om det finns situationer som denne bör se reprisbilder på.

Huvudargumentet för VAR är fler domslut blir rätt och att matcher inte avgörs på felaktigheter.

De främsta argumenten mot systemet är bland annat att det blir dyrt för klubbarna, men också att det blir onödiga pauser i spelet och att VAR tar bort en del av upplevelsen kring matcherna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!