IFK-backen bäst – han vann Sportens spårvagnsliga

Säsongen slutade med förlust, men Linus Wahlqvist fick i alla fall glädja sig åt att han vann Sportens spårvagnsliga. ”Kul. Den har man inte vunnit förut”, sa IFK-backen.

Linus Wahlqvist fick högst snittbetyg för året i IFK.

Linus Wahlqvist fick högst snittbetyg för året i IFK.

Foto: Bildbyrån/TT

Fotboll2021-12-05 11:40

1–2 mot IFK Göteborg sved. En sjundeplats var inte vad IFK hade hoppats på 2021. För Linus Wahlqvist var det dock, på ett personligt plan, många positiva saker med från den precis avslutade säsongen.

Han blev åter A-landslagsman – uttagen till januariturnén.

Och han prisades ett par gånger om på klubbens stjärnkväll direkt efter matchen.

Linus Wahlqvist noterade det bästa snittet i Sportens traditionsrika spårvagnsliga, för andra året i rad gick priset därmed till en av spelarna från stan.

Ifjol Christoffer Nyman.

I år Wahlqvist.

– Det visste jag inte. Kul. Den har man inte vunnit förut, sa Wahlqvist efter slutsignalen i säsongens sista match.

Vad säger du om din egen säsong?

– Jag har känt mig bra. Under våren var det några matcher där det var lite sämre men annars en stark säsong. Jag har fått mycket förtroende från Rikard (Norling). Grundpositionen passar mig väldigt bra. Jag får vara offensiv och försvara aggressivt. Sedan hade jag en bra försäsong med ”Falken” (Marcus Falk Olander, fystränare).

Du har framför allt fått en försäsong i år efter att ha spelat länge i sträck före det.

– Det var viktigt för mig. En sådan försäsong har jag inte haft på länge, så det är mycket som har kommit samman den här säsongen.

För lagets del har det dock varit ett 2021 som varit väldigt upp och ner. Under en period i somras radade IFK upp segrarna men annars har det varit ojämnt och avslutningen, med en seger på de åtta sista matcherna, förstås inte vad någon hade hoppats.

Efter 1–2 mot IFK Göteborg sa Linus Wahlqvist:

– Den här matchen speglar väl säsongen på något sätt. Ganska bra i första, sämre i andra. Ett tråkigt avslut på säsongen. Det fanns en sjätteplats som vi kunde plocka idag. Det är det som gör det ännu mer surt. Plus att vi spelade på hemmaplan. Jag har spelat så många sista matcher på bortaplan, nu ville man ge tillbaka något till de som står här i kylan.

Varför blev det inte mer än en sjundeplats i år?

– Svårt att svara på, men vi har inte haft någon stabilitet. Vi har inte toppat formen på alla spelare samtidigt. Vi hade lite dippar under våren, gjorde en stark sommar och start på hösten. Men vi har 13 segrar och 12 förluster. Antingen har vi vunnit eller förlorat känns det som, vi har haft svårt att tighta till, svarar Wahlqvist och fortsätter angående den tuffa avslutningen:

– Hösten är speciell. Det var som månaden innan där vi vann allt. Då hakar man på. Det är lätt att rida på vågen när man vinner och lika svårt att komma ur den negativa trenden när man förlorar. Det lyckades vi inte med under hösten. Det positiva är att vi har mycket att se fram emot där mycket kan bli bättre. Vi har investerat mycket i unga spelare. Idag var vi sju spelare som på något sätt har en koppling hit från start, om man räknar med ”Ishi” som varit här från att han var 15 år.

Spårvagnsligan

1) Linus Wahlqvist Snitt: 6,36. 2) Samuel Adegbenro Snitt: 6,30. 2) Oscar Jansson Snitt: 6,30. 4) Henrik Castegren Snitt: 6,08. 5) Alexander Fransson Snitt: 6,07. 6) Abdulrazaq Ishaq Snitt: 6,00. 7) Ari Freyr Skúlason Snitt: 5,95. 8) Jonathan Levi Snitt: 5,84. 9) Marco Lund Snitt: 5,83. 10) Kristoffer Khazeni Snitt: 5,78. 11) Carl Björk Snitt: 5,54. 12) Viktor Agardius Snitt: 5,46. 13) Isak Bergmann Jóhannesson Snitt: 5,40.

Krävs att man har spelat minst hälften av matcherna. Övriga har spelat för få matcher.

Linus Wahlqvist

Ålder: 25.

Klubbar: Eneby BK (–2009), IFK Norrköping (2010–2018, 2020-), Dynamo Dresden (2018–20).

Bland meriterna: SM-guld med IFK Norrköping 2015, 6 A-landskamper, även uttagen till januariturnén 2022. Med i det svenska bronslaget i U17-EM 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!