IFK anmäls - det är fritt fram att skratta

En vandaliserad idrottsarena har inte gått att använda. Människor som gick på fotboll kanske inte kommer tillbaka. Hur i helvete – ursäkta franskan – kan vi ens fundera på att straffa IFK Norrköping här?

Fotboll 18 november 2019 16:32

Drygt två veckor har passerat sedan Djurgården vände 0-2 till 2-2 och tog den poäng som behövdes för att ta SM-guld.

Norrköping som stad håller fortfarande på att hämta sig. 

Föreningen IFK Norrköping samlar ihop spillrorna, räknar på notan för sabotaget och kommer att skicka räkningen till Djurgården. 

Den kan sticka iväg. 

Förstörelsen som Malmös supportrar lämnade efter sig 2017 bleknar i jämförelse. 

Söndersparkade stolar, krossat glas, sabbade LED-skyltar, sönderklippta nät och sönderbränt konstgräs.

Vinner du SM-guld är det tydligen ett rakt nedstigande led tillbaka till primatstadiet. 

Blanda inte samman det här med en toppad euforisk känsla. Det här är medveten och utstuderad djävulskap. 

Polisen, ordningsmakten och IFK Norrköping försökte tillsammans med Djurgården att rusta för vad som komma skulle men det sket sig. Rejält.

Med säljande av och överlåtande av biljetter till Djurgårdens fans tappades kontrollen redan innan matchen kickades igång.

Uppskattningsvis var det närmare 10 000 bortafans på arenan i den sista allsvenska omgången på Östgötaporten.

Polis, ordningsvakter och publikvärdar hade en övermäktig uppgift, men i den här sorgliga sörjan och efterspelet som fortfarande pågår är det anmärkningsvärt hur en anmälan kan upprättas mot evenemangsansvariga i IFK Norrköping.

Mårten Jacobsson vill inte uttala sig, men enligt uppgift är det han som står som den person med polistillstånd och med stormningen av tusentals djurgårdare bröt IFK mot ordningslagen. Igen: IFK Norrköping bröt mot ordningslagen. 

Det är fritt fram att skratta. Du som sa att du inte skulle gå på fotboll igen men började tänka om – jag har full förståelse om du tänker om igen. 

Det är en fars. Ett system som fastnade på vägen medan de som går igång på att tänja och bryta mot regelverket sprang om och uppenbarligen äger situationen och gör som de vill. 

Det säger varför vi fick tillståndet vi har och skänker inte särskilt med hopp att vi slipper se det igen. 

Stormning i Kalmar för ett år sedan. Stormning av konstgräset i Norrköping.

Polisen ska och måste följa praxis, såklart, men kan inte vara särskilt stolta eller nöjda med att det här på nytt landar i de godas knä att försöka förklara sig mot.

Kalmars säkerhetsansvarige polisanmäldes ett halvår efter slutsignalen på Guldfågeln.  Nu sitter Mårten Jacobsson under rubrikerna med motiveringen att ”anordnaren har ett ansvar”.

Vare sig du, jag eller polisen tror på det här, egentligen. Det är en irriterande form av maktlöshet att IFK Norrköping riskerar att straffas här. 

Samtidigt har det inte direkt svämmat över av avståndstagande från Djurgårdens håll. Däremot  tyckte Kevin Walker att han hade nya uppslag till sitt låtskrivande med ”att stå där som lag och trasha ett omklädningsrum riktigt rejält och känna champagnen droppa från taket”.

Festligt. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa