Hunt om Zlatan: "Får ställa in sig i ledet"

Peter Hunt är förvånad över Zlatan Ibrahimovics inträde i Hammarby. "Tveksamt att engagera sig i en annan förening", säger IFK-ordföranden.

Peter Hunt överraskades av Zlatan Ibrahimovics comeback i allsvenskan.

Peter Hunt överraskades av Zlatan Ibrahimovics comeback i allsvenskan.

Foto: Christer Andersson

Fotboll2019-11-27 17:15

Det var en fotbollsbomb som knappt undgick någon. Zlatan Ibrahimovic övertar 50 procent av ägaren AEG Swedens aktier i Hammarby och äger därmed omkring en fjärdedel i klubben.

Allsvenskan fick helt plötsligt en ny strålkastare att förhålla sig till. IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt var en av många som överraskades av nyheten – inte minst med tanke på Ibrahimovics ikonstatus i Malmö FF och den nya guldstatyn utanför arenan i Malmö.

– Det är häftigt, kul att det händer något. Det drar ändå uppmärksamhet till allsvenskan och vår serie. Men det går inte att komma ifrån att det är jäkla dålig timing (mot Malmö). På något sätt måste alla vara lite måna om sina varumärken och vad man gör. Men Zlatan har ju liksom höjt sig över de flesta, säger Hunt.

IFK-ordföranden betonar att han självklart inte känner till alla detaljer i affären, och mest kan spekulera i de ekonomiska drivkrafterna. Men de rent känslomässiga effekterna av "klubbytet" är svåra att blunda för.

– Om någon av våra stora historiska stjärnor skulle köpa in sig i en konkurrerande klubb så skulle inte jag betrakta det som speciellt angenämt heller. Jag undrar hur Malmö och Malmös fans kommer reagera på det här. Han lämnar ändå den klubben som en gång fostrade honom och var avstampet och trampolinen för hans enormt framgångsrika karriär. Då är det lite tveksamt att engagera sig i en annan förening, oavsett om han har köpt in sig eller fått aktier.

Sen har väl inte Malmö samma ägarupplägg, att han hade kunnat gjort samma där?

– Nej, det är klart. Men alla svenska klubbar har ju möjligheten att sälja 49,9 procent av sina aktier till vem de vill. Jag vet inte hur de interna turerna har gått men det har de ju naturligtvis möjlighet att göra även i Malmö. 

Oavsett vilka intentioner Zlatan Ibrahimovic har med sitt Hammarby-engagemang begränsas hans inflytande av den svenska 51-procentsregeln. Den ideella föreningen och dess medlemmar har alltså majoritetsinflytande över utomstående ägare eller andra investerare.

– Zlatan kommer inte heller få det. Det är ju ändå årsmötet i Hammarby och föreningsmedlemmarna som har den rösten som väger tyngst. Man kan säga att han förskaffar sig en andel där han juridiskt sett inte har en möjlighet att påverka verksamheten. Då får han ställa in sig i ledet precis som alla andra på årsmötet och vara en medlem, konstaterar Peter Hunt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!