En trotjänare har gjort sitt.
Stefan Hellberg, som vunnit två SM-guld som assisterande tränare till Kent Karlsson 1989 och Janne Andersson 2015, följer i spåren av de färska farvälen av idrottsskadeterapeuten Dale Reese, ledaren Stefan Thordarson och marknadschefen Robin Bornehav. Han har städat ur sitt skåp och hämtat sina saker på Östgötaporten, men han smyger inte ut bakvägen från arenan och jobbet utan levererar en rejäl skopa kritik mot klubbens styrelse och en direkt uppmaning till valberedningen.
Han har fyllt 65 år och har sagt upp sig, men hade gärna fortsatt i föreningen.
– Det är inte lätt det här, säger Stefan och lägger fram tre A 4-sidor med sina egna tankar och känslor i och runt dagens IFK Norrköping.
– Jag har vridit och vänt på många ord. Jag vill tro att det här ligger på en nivå som kanske kan göra saker och ting bättre. Det är målsättningen.
Han lutar sig tillbaka i fåtöljen och låter pappren ligga kvar på bordet.
– Jag kan inte längre ställa upp på den kultur vi har i vår förening i dag. Jag kan inte lämna utan att säga vad jag tycker. Det är en skyldighet – mot mina arbetskamrater och IFK Norrköping. Jag är i det läget att jag faktiskt kan göra det. Jag skulle inte vilja göra det, men jag måste.
– Jag borde bara ha gjort det tidigare.
Vad är det för kultur?
– Styrelsen behandlar inte folk på ett respektfullt sätt. Styrelsens uppgift är, precis som för oss inom fotbollen, att se till att motivera, inspirera och uppmuntra var och en via deras chefer. Vi har inte den miljön idag. Många i föreningen känner inte det stödet eller tryggheten. Den stora omsättningen bland vår personal avslöjar det. Det är möjligt styrelsen kan ha en uppfattning att det inte är så här som jag upplever det.
Har du grund för din kritik?
– Jag har inte själv blivit speciellt utsatt och kan inte säga mer än vad jag själv upplevt de senaste åren.
Som?
– Första gången det här kom riktigt nära fotbollen var turerna runt vår players manager Mikael "Gädda" Hanssons avsked förra året. Det hände mycket runt den frågan under en längre tid.
Vad hände?
– Jag har inte alla svar och vill därför inte spekulera, men många mådde dåligt då, säger Stefan.
– Jag har pratat med folk under det senaste året – och med de erfarenheter jag har – har jag fog att säga att många anställda i IFK Norrköping inte har något förtroende för styrelsens ledarskap och just det här sättet man behandlar människor på.
– Peter Hunt är, som ordförande, ytterst ansvarig för det.
Han stannar upp i tanken.
– Men, och jag vill få med det, allt är dock inte svart eller vitt. När Peter kom in i klubben jobbade han stenhårt, lyckades få hit bra tränare och har en förhandlingsteknik i samband med försäljningarna som få kan visa upp i Sverige i dag, men för mig är de mänskliga värdena viktigare och helt avgörande för mitt beslut.
Du måste utveckla det här.
– Vi har under Janne Anderssons och Jens Gustafssons tid i klubben sett en otrolig utveckling av spelare. Den är präglad och skapad av en miljö, där det alltid finns en tro på människans förmåga att prestera, en stöttning som kan ta spelaren till nästa nivå och där det är ok att göra misstag så länge man agerar för lagets bästa. Det är den miljön man vill och ska ha. En stor del av föreningens ekonomiska lyft har kommit genom just det, genom våra framgångar och spelarförsäljningar.
Men.
– Den miljön har vi inte i hela föreningen. Jag är inte van vid att ta strider, men jag ser människor som inte mår bra, är ledsna och inte kan prestera i sitt arbete. Det är allvarligt för föreningens framtid. Vi har redan halkat efter på flera områden, där andra klubbar kommit längre.
Vad tänker du på?
– De utvecklar och hittar ny ekonomier, blir involverade och tar en större del i samhället och jobbar med flera CSR-projekt. Så länge vi säljer spelare och får in pengar märks inte det, men det kan svänga snabbt.
Vill du se en ny ordförande?
– Ja, men vad jag tycker är ointressant. Jag vill se en demokratisk prövning, där människor som har åsikter i ärendet vågar och bemödar sig att ta kontakt med valberedningen och framför sina åsikter. Jag skulle vilja sträcka mig så långt att om vi ska ha ett samhälle vi kan vara stolta över behöver man ibland stå upp för sina åsikter. Förhoppningsvis kan man hitta en motkandidat och så får årsmötet, i demokratisk ordning, avgöra vem som är bäst lämpad att leda föreningen.
Dina ord kommer skaka om föreningen.
– Det är nu banne mig valberedningens uppgift att ta demokratin på allvar och prata med personalen om hur de mår och läget i klubbhuset. Det går inte bara att sitta med styrelsen. Det kommer säkert att bli obekvämt, men det är valberedningens uppdrag och skyldighet.
– Peter Hunt har helt rätt när han säger att styrelsen ska analysera den sportsliga delen. Ledarteamet är absolut inte nöjda med hur säsongen slutade, men man måste också göra en utvärdering av hela verksamheten. Jag uppmanar valberedningen kraftigt att verkligen använda de demokratiska reglerna som finns.
Har du pratat med några i klubben om hur du känner och upplever situationen?
– Jag har gjort det.
Har du pratat med Peter Hunt?
– Jag borde ha gjort det, men jag känner att det samtalet knappast skulle förändra något, säger han
Han tittar ut genom fönstret.
– Idrottsföreningen Kamraterna handlar om lagidrott på alla plan. Vi måste slå vakt om att göra varandra bättre så långt det är möjligt under den tid vi är i föreningen. Vi är alla bara en liten del i det stora. Alla kommer och går, men föreningen finns kvar.
– IFK Norrköping är inte spelarna på planen mot Helsingborg, ledarna längs sidlinjen eller styrelsen. IFK Norrköping är egentligen i grunden, väldigt bra symboliserat i Markus Krunegårds låt "Ett liv, ett lag", intresset som finns runt omkring. Utan det hade ingen av oss haft jobb.
Du hade velat fortsätta?
– Absolut. Jag var klar med A-laget. Jag är inte längre någon tillgång för A-laget i samband med matcher och träning, men jag känner att jag fortfarande brinner för ungdomarna och ser glädjen i deras utveckling.
Vad ska du göra nu?
– Jag har semester en bit in på nästa år följt av några månaders uppsägningstid. IFK Norrköping kan bestämma vad jag ska göra. Vill de ha mig på plats och tillgänglig under tiden är jag gärna det i så fall, men klubben kan också arbetsfria mig, säger Stefan Hellberg.