"Har huvudvärk varannan dag"

Tio mål på sju matcher. Sen satte en whiplash-skada stopp för Lovisa Gustafssons fjolårssäsong. Nu förbereder hon sin revansch.

Lovisa Gustafsson ådrog sig en whiplash-skada i fjol. På söndag premiärspelar hon och IFK Norrköping borta mot Älta IF när Division 1 Södra Svealand drar igång.

Lovisa Gustafsson ådrog sig en whiplash-skada i fjol. På söndag premiärspelar hon och IFK Norrköping borta mot Älta IF när Division 1 Södra Svealand drar igång.

Foto: Christer Andersson

Fotboll2020-06-08 19:06

Det var en whiplash-skada. Under många ovissa månader med flera läkarbesök var svaret på vilken skada som höll målglada Lovisa Gustafsson från spel svårt att hitta. Men nu finns det där. 

– Det har varit fram och tillbaka med vad det kan vara. Först trodde vi att det var en hjärnskakning, sen en nervskada och nu har vi fått besked om att det är whiplash. Jag har typ huvudvärk varannan dag fortfarande, säger Gustafsson. 

Huvudvärk varannan dag. Det låter allvarligt?

– Jag är så van vid smärtan nu. Även om det blivit lite bättre. Första fyra, fem månaderna kunde jag inte ens gå en promenad utan att må illa och få huvudvärk. 

Anfallaren hade fått en pangstart på säsongen och öst in mål innan skadan satte tvärstopp. En rensning 2 juni på Östgötaporten i fjol från målvakten i Jitex tog illa på Gustafsson som länge famlade i mörkret kring vad hon drabbats av. Och även om det nu står klart så är det ingen lätt match att skaka av sig sviterna från skadan. 

– Vissa kanske bara skulle lagt av med fotbollen. Men jag försöker att inte tänka så mycket på det. Det är egentligen mest när jag slappnar av som jag får ont. Inte när jag spelar. Sen är vissa dagar värre än andra men det får jag leva med. Det kommer bli bättre, säger de. 

Ja, vad säger läkarna - är det lämpligt att lira fotboll?

– Det tycker väl kanske inte att... Det har varit olika från läkare till läkare för jag har träffat så många. De vet att jag vill spela och att de inte kan hindra mig. De tycker väl kanske att jag borde ta det lite lugnare, medger Gustafsson. 

Efter en lång försäsong sparkar IFK Norrköping igång Division 1 med en bortamatch mot Älta under söndagen. De vitblåa dundrar in i serien med favoritskapet på sig. 

– Jag är riktigt taggad. Jag kände i början av året att det här är mitt år - sen tog omständigheterna kring corona över. Det är som det är - men det känns bra i alla fall. 

Och nu slipper ni Jitex...

– Ja, fast å andra sidan spelar vi i en helt ny serie och då är det svårt att veta vara man har vissa av lagen. Men den här säsongen ska vara vår. Vi ska ju vinna, säger Gustafsson. 

Division 1 södra spelar två matcher innan ett månadslångt sommaruppehåll tar plats. Efter matchen mot Älta 14 juni väntar hemmamatch mot IK Tun 27 juni. Flera av IFK:s matcher kommer att livesändas på våra sajter under säsongen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!