Här hedras Tobias – ett år efter tragiska bortgången

Han vann många människors hjärtan – men förlorade den grymma kampen mot cancern. På lördagen, ett år efter att han gick bort, samlades tidigare lagkamrater och nära och kära i Smedby för att hedra Tobias Stolt med en cup till hans minne.

Richard Stolt, bror till Tobias, är den som tillsammans med några vänner från Skarphagens IF sett till att minnescupen blivit av.

Richard Stolt, bror till Tobias, är den som tillsammans med några vänner från Skarphagens IF sett till att minnescupen blivit av.

Foto: Henrik Jonsson

Fotboll2024-09-02 06:00

Han var en spelare som gav sitt allt ute på planen. På lördagen uppmanades deltagarna i cupen "Tobbes minne" att göra det samma.

Och det var många som samlades ute vid PreZero Arena i Smedby för att hedra sin tidigare lagkamrat och vän.

Det var då på dagen prick ett år sedan Tobias Stolt gick bort – blott 32 år gammal. 

– Han hade kämpat mot cancern sedan februari 2023, och gick bort i augusti samma år, säger Richard Stolt, storebror till Tobias.

Han berättar om en oerhört omtumlande period, där Tobias hela tiden var den som lugnade och försökte att skänka tro och hopp, trots att läget snabbt blev värre. Till sist gick cancern som hade satt sig i strupen och lungorna inte att stoppa.

– Han har alltid varit en positiv människa. Även när han blev sjuk så var han det. "Det löser sig." Det var hans motto. Det fortsatte genom hela sjukdomsperioden. Vi fick så många olika besked. Dagen innan han gick bort så fick han ett besked att han fått aggressiv cancer. Då sa de att det fanns bromsmediciner och att han skulle kunna leva med det. Men sen dagen efter så gick han bort. Det kom verkligen som en chock. Det var väldigt tufft. Han var så ung, och min lillebror. Det är fel på något sätt, säger Richard.

undefined
Richard Stolt, bror till Tobias, är den som tillsammans med några vänner från Skarphagens IF sett till att minnescupen blivit av.

Solen skiner på PreZero Arena under lördagsförmiddagen. Deltagarna i "Tobbes minne" håller till på gräsplanen just intill A-planen. På ena kortsidan finns ett mål uppställt där besökarna kan köra speedshooting och testa hur hårt de skjuter. Vid entrén har ett par partytält spänts upp där det serveras kaffe, hembakat och annat tilltugg. På ett av borden står en stor pokal som ska delas ut till vinnarna. Intill pokalen står ett foto på mannen som alla har samlats för att hedra.

– Det är jättefint att så många samlats här idag för hans skull. Det är rörande. Det visar hur omtyckt han var av alla. Han var världens, snällaste, finaste och mest omtänksamma människa, säger Sandra Rosenlund, sambo till Tobias.

Efter att ha levt ihop i 15 år fick hon helt plötsligt ta farväl – alldeles, alldeles för tidigt.

– Det kom så plötsligt. Det var fruktansvärt och det här året har varit väldigt omtumlande. Hela livet kastas om, men jag har fått fantastiskt stöd.

undefined
Tobias Stolt avled i cancer 2023. I lördags, ett år efter att han gick bort, hölls en minnesturnering i Smedby för att hedra hans minne.

Fotbollen hade en central del i Tobias liv. Han började spela i Skarphagen som liten grabb vid fem års ålder och hann representera ett flertal olika klubbar i Norrköping genom åren och kom därför i kontakt med väldigt många människor. 

Han berörde och blev omtyckt var han än var. Under sin sista tid kunde han inte spela själv men fanns då med i Smedbys organisation som ledare runt herrlaget.

– Fotbollen betydde allt för honom. Jag är sex år äldre, men vi spelade ihop i Skarphagen. Han kom fram där som liten pojkspoling, och gick sedan vidare till Smedby i tonåren. Han var alltid glad och positiv. Det säger de flesta. Däremot var det kanske inte alla som tyckte om att möta honom på fotbollsplanen. Han var en tuff jävel, säger brorsan Richard.

undefined
Sandra Rosenlund, sambo, Lotta Stolt, mamma till Tobias, Lini Anderskog systerdotter, Maria och Niklas Fridh, kusin, gladdes åt den stora uppslutningen.
undefined
Tobias Stolt hedrades med en minnescup på lördagen.

Det var i samband med begravningen som tankarna på en minnesturnering började formas. Det var väldigt många människor som kom dit för att ta farväl, och som hörde av sig till Richard och anhöriga för att uttrycka sin sorg.

– Vi sa det att vi kanske borde ordna en fotbollsturnering i hans minne för att få ett fint avslut. Vi har bjudit in de lag han spelat i, Skarphagen, Hird, Saltängen, Dagsberg och ett kompisgäng.

Tanken är att det ska bli en årlig tradition och planen är också att starta en minnesfond och samla in pengar till välgörande ändamål. 

undefined
Skarphagen tog sig an Hird i den första matchen i Tobbes minnesturnering.
undefined
Barndomsvännerna Joacim Wilhelmsson och Niclas Petersson, minns en vän som alltid fanns där och ställde upp när det behövdes.
undefined
"Tobbes vänner" var ett av lagen i turneringen till minne av Tobias Stolt.

Barndomsvännerna Joacim Wilhelmsson och Niclas Pettersson är några av alla de som är på plats för att delta i minnescupen. De minns en vän som alltid fanns där man behövde honom och stöttade och ställde upp.

– Han var alltid glad. Otroligt lojal. Han var en otrolig krigare, både på och utanför planen. Otroligt begåvad, säger Joacim.

– Han ställde alltid upp. Även om man inte träffade honom på lång tid så var han alltid där och hjälpte till, berättar Niclas.

undefined
Adam Hadenius, en av många vänner till Tobias som var på plats i Smedby i lördags. "Vi spelade ihop både i Skarphagen och Hird. Det har blivit många timmar på planen tillsammans. Han var så omtyckt av alla. Är det någon som förtjänar något sådant här så är det ju "Tobbe", säger Adam.
undefined
Det bjöds på en del sköna dueller under turneringens gång.

I folksamlingen finns även Tobias mamma, Lotta Stolt. Hon är rörd över uppslutningen, och menar att det känns fint att ha många omkring sig på en dag som denna.

– Det är många minnen som kommer upp men det är fint att se att han har som många vänner som ställer upp för honom. Det var som vi sa, vad hade vi gjort annars en sådan här dag? Nu känns det bra att vara härute, säger hon.

undefined
Oskar Karlsson och Jacob Bergholm spelade med Tobias Stolt i Dagsberg och var på plats på PreZero Arena för lördagens minnescup. "Han var en riktig föreningsmänniska. Jag förstår att man gör det här för en sådan fin kille", säger Oskar.
undefined
Stefan Hammarström höll i mikrofonen och drog igenom reglerna inför turneringen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!