Här gör Nova, 14, sitt första pass med IFK:s A-lag

Hon har visat framfötterna i IFK Norrköpings F17-lag under våren. På torsdagen fick Nova Axelsson, 14, göra sitt första pass med A-laget. "Superkul", säger den lovande kantspringaren.

Nova Axelsson, 14, fick på torsdagen göra sitt första träningspass med IFK:s A-lag.

Nova Axelsson, 14, fick på torsdagen göra sitt första träningspass med IFK:s A-lag.

Foto: Henrik Jonsson

Fotboll2024-06-06 18:00

Nyheten i korthet

  • 14-åriga Nova Axelsson, som tidigare utmärkt sig i IFK Norrköpings F17-lag, fick nyligen möjlighet att träna med A-laget.
  • Nova beskriver träningen som "superkul" men också utmanande, med snabbare tempo och mer kommunikation än hon är van vid.
  • Tränaren Tor-Arne Fredheim berömmer Nova för hennes mod och mognad, och ser henne som en lovande framtida spelare.

Det har varit ganska glest på IFK Norrköpings träningar senaste veckan när ett flertal spelare varit iväg på landslagsuppdrag.

Men på torsdagen var de tillbaka igen när "Peking" tränade på PreZero Arena i Smedby.

My Cato, som blev uttagen till A-landslaget var där, liksom Dana Leskinen och Vesna Milivojevic som varit iväg med finska respektive serbiska landslaget, precis som ett flertal U23-landslagsspelare.

För dem var det som vilken träning som helst. En återgång till vardagen.

För 14-åriga Nova Axelsson var det något helt annat. Hon gjorde nämligen sitt första pass någonsin med IFK:s A-lag.

– Det var så klart nervöst innan men det var jättekul att få vara med här och se nivån på de som kommit väldigt långt och se var man står sig, säger hon.

Hur tyckte du att du stod dig mot de andra då?

– Det är klart att det finns mycket att träna på men jag tycker ändå det gick ganska bra. 

Var det någonting som stod ut tyckte du? Något som du reagerade på?

– Att allting gick mycket snabbare. Det är snabbare beslut och mycket snack hela tiden, alla pratar med varandra och vågar ta för sig. Inte bara i det fysiska spelet utan även i kommunikation och så. Man märker att de har ett annat tempo i kroppen. Det går fort och får de en chans så sitter bollen.

Fick du några råd eller tips av de andra spelarna?

– Ja, hur man ska pressa och hur man ska ligga i positionerna och så.

undefined
Nova Axelsson lämnade Lotorp för IFK Norrköping i vintras.

Den lovande mittfältstalangen har Lotorps IF som moderklubb och tog i vintras klivet till IFK Norrköping där hon nu spelar för F17-laget.

Tidigare var hon central mittfältare. Numera brukar hon spela på kanten, som yttermittfältare.

– Jag gillar att utmana mycket, komma med fart, driva boll i högt tempo och göra mål. 

Vad betyder det att få komma upp och träna med A-laget?

– Jag blev jätteglad när jag fick frågan. Det var Taylor Townsend som är tränare i F17-laget som hörde av sig igår och undrade om jag kunder vara med. Fotboll är det roligaste jag vet så att få den här chansen var så klart jättekul.

Det blir numera en hel del flängande mellan hemmet i Finspångs kommun, en bit utanför Lotorp, och Norrköping där hon tränar och spelar. Lyckligtvis har hon pappa Sven som ställer upp och kör henne.

– Jag har min egen taxichaufför. Pappa kör mig. Det är jättekul att han visar stöd och intresse och hjälper till.

Nova Axelsson är den senaste talangen att få känna på A-lagsmiljön. Tidigare har bland annat Freja Lindwall och Agnes Karlsson tagit just det klivet.

Och för ett antal år sedan var det lagkapten My Cato som gjorde det. 

Nu är hon istället den rutinerade ledarfiguren som ska hjälpa och stötta de unga.

– Först och främst försöker man prata med dem så att de känner sig trygga i den här miljön. De är här för att de är duktiga fotbollsspelare och det gäller att de känner det också. Det är så otroligt kul. Alla som varit med och tränat här har visat vilka duktiga fotbollsspelare de är och hur många duktiga spelare vi har här i området. De är framtiden i IFK Norrköping, säger hon.

Tränaren Tor-Arne Fredheim har imponerats av det han sett av Nova Axelsson i F17-laget. Det är det som gjort att hon nu får den här chansen.

– Hon är väldigt fräck, mogen och tuff för sin ålder. Det är lite ovanligt att vara så ung och så framåt och modig som hon är. Hon kom direkt in och tog plats i gruppen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!