Samantha Cary berättade nyligen om sorgen efter sin mormors bortgång. Tidigare har lagkamraten Dana Leskinen öppnat upp och berättat om hur hon tog sig igenom en mycket prövande tid i hennes liv när hon förlorade sin pappa i cancer.
Att vara tränare för ett fotbollslag handlar om så mycket mer än att bara få spelarna att formera sig på ett visst sätt på planen och bli duktiga på att vinna matcher. Det handlar om att kunna hantera med- och motgångar, lycka och sorg, och livets olika prövningar. En nyckel för att lyckas med det är att verkligen lära känna människan bakom spelaren. Det pratar Stellan Carlsson om i podden Studio Peking:
– Jobbar man med en grupp så här händer det en massa saker, både glädjefyllda men också jobbiga. Det är precis som överallt annars. Det är ett liv som pågår. Jag tycker det är helt avgörande att vi förstår det. Att det inte bara är en spelare som springer omkring, utan hela paketet om man säger så. Om man kan hantera det så tror jag att man kommit ganska långt, säger 54-åringen.
Intresset för idrottspsykologi har funnits där så länge han kan minnas. Han växte upp i ett hem där båda föräldrarna hade ledarroller och chefspositioner på sina jobb, och menar att det säkert gjort sitt. Han berättar också att han själv haft turen att ha ledare genom åren som varit duktiga på att se helheten och inte endast det sportsliga.
– Det har inte bara handlat om att slå en bra bredsida utan litegrann det här att förstå att även om jag missat en passning så har inte det gjort att jag är en dålig människa för det. Det är intressant.
Bland det första han gjorde när han kom in som ny tränare i IFK Norrköping vara att försöka få spelarna att prata och öppna sig för varandra i gruppen, och han poängterar vikten av att verkligen alla ska delta och få komma till tals.
– Så att det inte bara blir några som alltid ska prata. Det är dumt att inte ta vara på det som finns. Om vi har 22-23 spelare som sitter på en massa kompetens så gäller det att få ut det.
Hur mycket har du vägt in idrottspsykologi i ditt ledarskap genom åren?
– Nu har vi det professionellt och väldigt bra här i IFK med Daniel Ekvall (idrottspsykologisk rådgivare). Det har inte jag haft när jag jobbat i mindre föreningar men jag tycker att det är väldigt viktiga frågor. Jag är intresserad av människan bakom spelet. Det är viktiga frågor. Hur man hanterar saker som stress, framgång. Det är spännande saker.