Förbundet går emot IFK:s VAR-önskan: "Vi vill vänta"

ÖFF:s årsmöte röstade emot IFK Norrköpings VAR-motion. Innebär det problem? "Möjligen för svensk fotboll när det ska röstas", säger Per-Arne Sterner.

Per-Arne Sterner, ordförande i ÖFF, ser ingen brådska i ett ta ett beslut om ett VAR-införande i svensk fotboll.

Per-Arne Sterner, ordförande i ÖFF, ser ingen brådska i ett ta ett beslut om ett VAR-införande i svensk fotboll.

Foto: Bildbyrån/Anders Törnström

Fotboll2024-02-29 16:00

En splittrad fråga som delar fotbolls-Sverige och fortsätter att vara en vattendelare. 

De nyligen avverkade årsmötena i Stockholm och Göteborg har fått rubriker i riksmedia – och olika utslag gällande vilken väg förbunden väljer i VAR-frågan. 

Östergötland?

På onsdagens årsmöte, där såväl IFK Norrköpings ordförande Sakarias Mårdh som klubbdirektör Michael Sturehed närvarade, röstade ÖFF:s medlemmar emot IFK:s motion om att aktivt jobba mot ett VAR-införande i svensk fotboll. 

– Antingen röstade man på styrelsens förslag eller yrkandet från IFK. Med ganska stor tydlighet gick församlingen på styrelsens förslag, säger ÖFF-ordföranden Per-Arne Sterner, som räknade in 40 anmälda till årsmötet.

undefined
VAR - eller inte? Än så länge har inte svensk fotboll fattat ett beslut i den polariserade frågan med teknologiska hjälpmedel i elitfotbollen.

I ÖFF:s skriftliga svar på IFK:s motion så trycker förbundet på att frågan är komplex och att ÖFF har till uppgift att företräda samtliga föreningar och funktionärer i östgötafotbollen, inte bara elitklubbarna.

– Det man vet är vad IFK:s medlemmar tycker och vad väldigt många elitföreningar tycker. Vad folk i allmänhet tycker, och vad företrädare för föreningar i lägre divisioner tycker har man egentligen ingen koll på, menar Sterner och fortsätter:

– Göteborg fick bifall i frågan men i Stockholm blev det också nedröstat. Vårt svar är att vi vill vänta och inte ta ställning förrän det är skarpt läge och någonting att ta ställning till.

Det är en delikat fråga i den bemärkelsen att breddklubbarna har inflytande och kan påverka en fråga som i slutändan främst berör elitföreningarna.

I dag arbetar 17 av 32 föreningar i allsvenskan och superettan mot VAR i svensk fotboll. Alla efter årsmötesbeslut.

Är det ett problem att IFK vill en sak och breddklubbarna en annan?

– Möjligen ett problem för svensk fotboll när det ska röstas. Det är därför vi vill avvakta och se vad det kommer för argument, vad är det för förslag till beslut som ska ställas mot varandra? Vi sitter lugnt i båten än så länge. Vad som generellt blir ett problem är väl att det blir en vattendelare i svensk fotboll?

Är det inte det redan?

– Jo. Det är det ju. Det är lite tråkigt och just det som är ett problem i så fall, men man ska ha respekt för elitföreningarnas situation. Det handlar om dem. Å andra sidan är svensk fotboll större än så och domarna till exempel är ju en viktig aspekt i det här, säger Per-Arne Sterner.

I domarkåren är känslan att det råder konsensus kring VAR?

– De har inte kollektivt utåt varit supertydliga var de står, men det man uppfattar hela tiden är att VAR är viktigt för domarna av flera skäl. Dels för en trygghet, men också för att kunna vara aktuella att döma internationellt. Det låter som om de inte kommer vara aktuella om de inte har VAR-erfarenhet. 

– För fotbolls-Sverige i stort och för de mindre klubbarna är det ju indirekt, man kan ha en åsikt vad man tycker, men de som är direkt berörda just nu är elitföreningarna och domarna. 

Per-Arne Sterner gissar att det tidigast kan närma sig ett VAR-beslut på representantskapsmötet i november.

– Men jag skulle inte bli förvånad om det blir "repskapet" i november 2025. Jag tycker inte att det låter som svensk fotboll är mogen att ta ett beslut.

Vad behövs för att bli mogen?

– Det krävs mer fakta och utredning. Personligen och inom ÖFF känner vi ingen brådska. Det är därför vi inte vill ta så tydlig ställning som IFK vill att vi ska göra. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!