Fem punkter efter IFK:s seger: "En doft av allsvenskan"

IFK vann. Uppsala tappade poäng. Nu är det väldigt nära för IFK. Här är Christer Gustafsons fem punkter efter lördagens toppmatcher i elitettan.

Irma Cajlakovic vinner en duell mot Jitex. IFK är nära avancemanget nu.

Irma Cajlakovic vinner en duell mot Jitex. IFK är nära avancemanget nu.

Foto: Kenny Wiis

Fotboll2022-10-22 18:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

EN DOFT AV ALLSVENSKAN

Det svänger om IFK. Det svänger om elitettan. Ett tag i mitten av den andra halvleken stod det 1–1 mellan IFK och Jitex och samtidigt ledde Uppsala med 2–0 mot Bromölla.

Vem hade trott på det här då?

Två mål senare på båda arenorna och den damallsvenska drömmen har aldrig varit närmare för IFK. Nu har man allt i egna händer och kan, faktiskt, avgöra redan kommande lördag om allt går lagets väg. Mer troligt dock att det lever en vecka till och avgörs i sista omgången. 

Och med den självklarhet som IFK uppträder just nu har jag faktiskt svårt att se att laget ska tappa det här läget. Klyschan att laget självt är sin största motståndare stämmer ganska bra nu när man går in i slutomgångarna med en damallsvensk plats i sin hand. Klarar man den mentala pressen kommer det bli avancemang.

En varningens finger dock:

Lidköping i sista omgången är inte den lättaste av utmaningar ...

PUBLIKSIFFRAN

Det var över 2 000 i seriefinalen mot Växjö i förra hemmamatchen. Det kom 1 278 personer nu och det var bitvis bra drag på läktaren när IFK vann och fick fira med hemmasupportrarna. Och som vanligt skriva autografer när familjer och barn samlades nere vid staketet efter slutsignalen.

Bara ett nytt tecken på hur mycket som hänt och vilken resa det här laget gjort. Det är damernas år i IFK 2022. Det är damernas år i Norrköpingsfotbollen. 

SKYTTEDROTTNINGENS HÖSTFORM

Lovisa Gustafsson hade en lite tyngre period i början på hösten men har kommit tillbaka starkt från det och känns tillbaka i sin bästa form lagom til avgörandet. Mot Jitex var hon sådär stark, kraftfull och självklar på topp som hon kan vara när hon är som bäst.

Målskytt, framspelare och en av de bästa på planen när laget tog ett nytt stort steg mot en damallsvensk plats. Något anfallaren har kämpat för och haft som mål.

Nu är det nära.

Om Lovisa Gustafsson fortsätter på det sättet som nu kommer hon vara en av flera nycklar till att IFK kan hålla det här hela vägen. 

SOMMARFÖRVÄRVEN

Managern Tor-Arne Fredheims fingertoppskänsla i somras kan inte nog påpekas. Nyförvärven inför säsongen har slagit väldigt väl ut men när Wilma Leidhammar och Dilja Zomers anslöt och gav den sista spetsen under sommaren har IFK bara blivit bättre och bättre.

Bakåt har det varit tätt länge (dock lite darrigt några gånger mot Jitex), och när även offensiven spetsats med de sista pusselbitarna har IFK blivit en svårslagen maskin. 

BROMÖLLAS SKRÄLL

Maja Järvensiu och Amanda Olsson. Där är två spelare som också kan skänkas en tanke från IFK-håll. Det var nämligen de två som skickade Bromölla tillbaka in i matchen för en poäng på Studenternas.

Och samtidigt skickade upp IFK som tvåa.