När IFK:s nye huvudtränare Martin Falk glider igenom spelarhotellets lobby i Sotogrande utstrålar han ett lugn och en karisma. Snart fyller han 30 år, men känns ändå rutinerad och vältalig i sitt sätt att prata och föra sig.
Trots att han själv har en elitseriekarriär som bandymålvakt bakom sig i Sandviken var det fotbollens ledarskap som lockade honom mer redan från en tidig ålder.
Sedan 2016 har han haft siktet inställt uppåt på tränarstegen – och onekligen tagit snabba kliv på den.
– Jag har väl varit okej i fotboll men aldrig varit så bra som jag hade behövt att vara för att nå någon typ av elit. När det gick bra för mig i bandyn var jag tvungen att sluta med fotbollen. Sen har jag alltid tyckt att ledarskapet inom fotbollen är mer intressant. Jag har alltid tänkt som en tränare även när jag var spelare, berättar Falk när vi sätter oss till rätta i en soffa i hotellets lobby.
Falk ville och kunde inte släppa sitt intresse för fotbollen och ledarskapet kring sporten – och valde därför att gå tränarutbildningarna inom fotbollen vid sidan av bandyn.
– Jag tyckte det var intressant och det finns en större väg att gå inom fotbollen. Jag fick därifrån möjlighet att jobba på några procent hos fotbollsklubben i Sandviken samtidigt som jag var med och startade upp några sociala projekt. Det var i mitten av flyktingkrisen med många nyanlända som vi försökte hitta en meningsfull fritid för. Det tyckte jag kändes lite mer värdefullt och därför valde jag att sluta med bandyn.
När han pratar om ledarskap, både om sitt egna och generellt, syns det på ögonen att det är något han brinner för. Han pratar alltmer med händerna när diskussionen intensifieras.
– Det som alltid har varit nummer ett för mig är att se människan bakom spelaren. Mår man inte bra och är i en otrygg miljö kommer man inte prestera, säger Falk och fortsätter med att gå in mer på det spelmässiga.
– Vi vill vara intensiva, pressa lite högre och sätta de offensiva spelarna i de bästa situationerna. I uppbyggnadsspelet ska vi kunna ha lite mer kontroll för att spela snabbt igenom motståndarna om ytan finns där. Principerna i vissa saker tummar man inte på men gällande formationer och ytorna vi vill ta i just den matchen kan vi vara flexibla.
När allt blev klart med att Martin Falk skulle ta över som huvudtränare för IFK i december var det första han gjorde att ringa de mer rutinerade och tongivande spelarna. David Mitov Nilsson, Christoffer Nyman, Arnór Traustason och David Moberg Karlsson fick alla ett samtal.
– Jag kom in med tydliga idéer om vad jag ville göra här. Det första jag gjorde var att förankra dessa med de lite mer ledande spelarna. Dessa spelare är en jäkla fin förlängd arm in i gruppen. Sedan var nästa steg att sätta sig med spelarstaben och lära känna människorna i och runt föreningen.
Vad tycker du är viktigast när man kommer in som ny ledare för att bygga lagdynamik?
– Det första jag tänker på är att vara nyfiken. Det är jag nog som person. Men det handlar om att vara nyfiken på allas bakgrund och olikheter. Att få en förståelse för varför en person reagerar på ett visst sätt vid en viss situation. Därför vill jag nu sitta med alla spelare individuellt och prata på ett lite djupare plan. Detsamma gäller med ledarstaben och att lära känna alla människor där.
Beskrivningarna som framkommit om Martin Falk som assisterande i Malmö FF under Henrik Rydströms ledning är att han varit en väldigt aktiv assisterande tränare. En typ som med ett tydligt kroppsspråk och hög energi instruerar laget och visar vad som är målet med själva övningen. Nu ska han i stället vara den som leder laget och styr sina assisterande på det sätt Rydström gjorde med honom.
– Min bild av en ledarstab är att när vi går ut på planen ska alla känna att de är huvudtränare. Jag vill att alla är superaktiva och att det som kommer från mig är en tydlig förväntansbild. Vad ska vi träna på i dag? Vad är syftet? Vad är respektive ledares roll?
– När inte det planeringsarbetet finns är det svårt som assisterande att våga ta plats och känna att man kan kliva in och driva saker. Då väntar man i stället mer på huvudtränaren. Att skapa den delaktigheten är superviktigt.
Flera duktiga tränare har kommit fram genom IFK:s akademi. Kim Hellberg, Anes Mravac och Daniel Bäckström är några namn som tagit klivet upp från ungdomsleden – via samarbetslaget Sylvia – och gått vidare som huvudansvariga i allsvenska klubbar.
Nu tar Martin Falk den omvända vägen.
– Den största skillnaden från att vara assisterande tränare är att det är mitt fel om det går dåligt. Och det är ju helt rimligt. Det är jag som någonstans sätter det arbetet vi ska göra nu. Sen är det också den pressen jag älskar. Den pressen kommer dock aldrig vara större än den jag sätter på mig själv ändå, säger Falk och tystnar.
Han funderar i några sekunder innan han fortsätter sitt resonemang.
– Jag kommer att göra många misstag under det här året och kommer lära mig av det. Det jag dock alltid kommer göra är att försöka jobba så jäkla hårt och alltid göra mitt bästa. Sen vill jag hjälpa till att få tränarna omkring mig att utvecklas på bästa sätt. Såklart vill jag också ta många kliv under min tid här och lära mig för att bli ännu bättre. Jag vill lämna IFK på en lite bättre plats än vad IFK var i går. Då måste jag utveckla mig själv hela tiden också.
I NT:s IFK-podd Studio Peking berättade nyligen ordföranden Sakarias Mårdh att IFK Norrköping i avtalet med Martin Falk skrivit in att det är krav på att han ska ta upp yngre spelare till A-laget. När frågan om det kommer upp är det första gången det blir en sinnesförändring hos Falk.
– Jag kommer inte prata om något som står i mitt avtal. Det är mellan mig och klubben, säger han bestämt.
Hur ser du på att få upp yngre spelare till A-laget genom de egna leden generellt då?
– Det är en superviktig del för IFK. Föreningen har varit väldigt bra på det om man tittar tillbaka. Det har varit en klubb som utvecklat många spelare och sålt många spelare. Det finns supermycket duktiga unga spelare här som är lyhörda och sugna på att jobba hårt. Vi har flera tränare som känner spelarna bra från akademin och Sylvia och det tycker jag är en superstyrka.
Det finns samtidigt en risk att tränare inte vågar spela unga spelare.
– Det är inte ålder som kommer avgöra vem som spelar här. Är du 16 år men bäst i laget så kommer du att få spela. Det finns många som kommer ta stora kliv redan nu under de här veckorna. Det gäller även de som är äldre. Det är en viktig del för oss även för den ekonomiska faktorn såklart.
Utanför fotbollen sker det också en hel del i privatlivet för Martin Falk. Tillsammans med flickvännen Frida väntar en flytt till en lägenhet i Norrköping veckan efter lägret. Hittills har han bott på hotell och längtar till att landa ordentligt i sin nya stad.
Något som han ser som en stor fördel är också att komma lite närmare Stockholm, då han har en bättre möjlighet att träffa sin hund Lando, som han skaffade i en tidigare relation i huvudstaden.
– Även delen som sker utanför fotbollen är viktig för mig. Det är viktigt att ta tid för andra saker också och jag gillar till exempel att laga mat och gå på promenader med hunden. I den här elitmiljön är det lätt att man bara jobbar, jobbar och jobbar. Det är viktigt att sakerna runt omkring faller på plats för när jag väl går till jobbet ska det vara med en energi och en kraft som smittar av sig, avslutar Falk.