Experten: Så slutar "Ferrariserien" division tre

Division tre, Derbyserien, Cupfinalserien. Kärt barn har många namn. Josef Massi kallar den för Ferrariserien. - Det kommer att gå fort, säger han. Och så här slutar den – enligt vår expert.

Josef Massi kallar division tre för Ferrariserien. "Det kommer att gå fort", säger expertkommentatorn.

Josef Massi kallar division tre för Ferrariserien. "Det kommer att gå fort", säger expertkommentatorn.

Foto: Arkivbilder: TT/NT

Fotboll2020-06-12 14:21

Josef Massi är en flitigt återkommande expertkommentator i våra livesändningar. Förra året tränade han Lindö, den här säsongen är han tränare i division fyra-laget Azech.

När han tittar på årets division tre slickar han sig lite om munnen.

- Det är nästan en ren östgötaserie och bara det är ju unikt. Det är ett kvitto på att östgötafotbollen är på frammarsch. Det kommer att bli en oerhört intressant serie, säger han.

Men inget är ju som vanligt denna corona-vår. På grund av smittorisken tvingas klubbarna spela en enkelserie med hälften så många matcher.

Massi spår att det kommer att sätta en extra press på seriefavoriten – och skapar ett litet guldläge för eventuella uppstickare.

Så här resonerar Josef Massi:

- Om man kör 22 omgångar har man råd att tappa poäng här där. Men nu har lagen som vill vinna serien kniven på strupen direkt. Kryss kommer att kosta oerhört mycket och det finns inte möjligheter att reparera skadan på samma sätt. Det här är en unik situation som vi aldrig har stått inför tidigare.

Vilka kan få en fördel av det här då?

- Nykomlingar brukar kunna inleda säsongen riktigt bra, som till exempel Skärblacka i fjol. Men i det långa loppet brukar de ebba ut. Nu när serien är så pass kort kanske till och med en uppstickare kan vinna den.

Och tvärtom, för vilka är det här absolut inte bra?

- Sleipner har ju rustat rejält med oerhört namnkunniga spelare. De har pressen på sig att vinna trean. Och ska man vinna den kommer man inte att ha råd att tappa många poäng. De måste leverera direkt från start men det har inte sett så bra ut under försäsongen. De förlorade till exempel mot Åby med 0-2. Gör man inte mål på division fyra-lag är det oroväckande.

Inom idrotten finns det långa transportsträckor som grundserien i NHL. Det finns cupfinaler som spelas på anrika Wembley - och allt där emellan.

Matcher kan ha så enormt olika betydelse. Ju färre matcher, desto större dramatik.

Och det är helt klart inför kommande division tre. En match betyder dubbelt så mycket nu, jämfört med förra säsongen.

Det här kommer att bli ett jättelikt drama, i toppen och i botten.

- Ja, men visst är det så! Det här är ju som sagt helt unikt. Varje match kommer att vara en cupfinal. Det kommer att bli en Ferrariserie, det kommer gå fort, säger Josef Massi.

Flera matcher i den lokala trean kommer livesändas på våra sajter. I första omgången sänder vi hälften av matcherna. Västervik mot Malmslätt, Sleipner mot Boren och Dagsbergs-Torstorp. Vilka matcher som sänds framöver hittar du i livekalendern

Spänn fast er.

Nu börjar trean. 

Vår expertkommentator Josef Massis tips:

1) Eneby

– Här är laget som kommer att vinna serien i år. Eneby har värvat väldigt klokt och har en ruggig bredd. Jag har sett dem i år och de har en ruggig fart och en samling med riktigt seriösa killar. Eneby har starka spelare i varenda lagdel från målvakt till forward.

2) Mjölby

– De kommer att kriga mot Eneby som seriesegern. Mjölby var bra förra året men svajade mycket i matcher. Nu har de stärkt laget ännu mer på ett bra sätt med bland andra Martin Ingesson. Med de meriterade nyförvärven som de har fått in ökar verkligen deras chanser i år.

3) Sleipner

– De har stärkt laget oerhört mycket. Nyförvärven har rutin men det gäller att få ihop det. Och då skulle jag säga att deras bästa nyförvärv är ledarstaben med Robert Axelsson, Mikael Lindskog och Mikael Cupan. Det är verkligen en trio som kan synka ihop det här laget på kort tid. Men de har inte fått till det under försäsongen så jag vågar inte tippa dem högre än så här. De kommer inte att krig om seriesegern.

4) Boren

– Har mött dem i en träningsmatch med mitt Azech i år. Boren är ett lag som jag tror väldigt mycket på. De imponerade oerhört i Östgötacupen i våras och har ett lag som har spelat ihop under en längre tid. Jag tror att de kan bli årets överraskning. De har en tydlig spelidé, alla jobbar hårt för varandra och känns väldigt samspelta.

5) AFK Linköping

– De är ett lag som har varit uppe och nosat på tvåan och vänt neråt och verkar ta ny fart igen. Linköping har ett stort upptagningsområde och spelar på en nivå som inte så många andra lag i stan gör. Eftersom serien är kort så kan något lag överraska och ta klivet upp. AFK är ett av de lagen.

6) Nässjö

– De lag som kommer upp från Småland brukar kunna plocka guldkornen från lagen runt omkring. Jag är helt övertygad om att Nässjö har fått ihop en stark trupp. Det ska bli spännande att se hur pass bra de är. Lagen från Småland brukar komma väl rustade.

7) Smedby

– Smedby är ett lag som föll på målsnöret i kvalet till tvåan i fjol. Men de har tappat spetskompetens. Vi pratar 20-25 mål från trion Emanuel Arvidsson, Johannes Isik och Casper Frisk. Det är klart att de inte är lätta att ersätta. Jag tycker personligen att Rickard Larsén är en väldigt bra tränare. Han kommer att göra mycket nytta för Smedby men all den spetsen som laget har tappat blir för tuff för dem.

8) Malmslätt

– Malmslätt kommer inte att vara med i toppen och de kommer inte att riskera att åka ur. De var väldigt starka i fyran förra året och har varit i trean några år tidigare. Det ska bli spännande att se dem eftersom de absolut har resurser.

9) Skärblacka

– De gör sitt andra år i trean nu. De har fått in Kutchi Moilo som spelande assisterande tränare och det kommer att höja dem. ”Blacka” har duktiga spelare men de är ganska sårbara på grund av sin tunna trupp. De tillhör de lagen som har en fördel av att serien blir kortare i år. Om det hade spelats 22 omgångar hade jag inte trott på dem men nu kan de vara med på den övre delen.

10) Västervik

– Här har vi också ett Smålandslag men Västervik har inte samma upptäckningsområde som Nässjö har, som har närmare till större klubbar runtomkring. Jag tror att Västervik får svårt att hänga med i år och kommer att tillhöra botten. De får kriga för att hålla sig kvar.

11) Torstorp

– De har levt med näsan precis över vattenytan en längre tid. De har visserligen värvat tillbaka Bylent Halili, som är en duktig forward, men det kommer inte att räcka ett år till i trean. De har levt med pressen och stressen så länge att det inte går längre. De kommer att tillhöra bottenskiktet.

12) Dagsberg

– Jag tror att nykomlingarna kommer att få det väldigt tufft. Jag önskar att den lilla klubben skulle få hänga kvar men de har inte värvat så som man hade önskat för att klara sig kvar i trean. Man ska komma ihåg att trean är ett skapligt kliv från division fyra-fotbollen. Bakåt känns de ganska stabila men de saknar spets framåt. Och i nuläget skulle de även behöva en ny målvakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!