Efter dubbla kryssmatcher i ett soligt Marbella var IFK Norrköping återigen ett vinnarlag när Djurgården besegrades med 1–0 på ett snötäckande Kristinebergs IP.
Segerskytten heter Svea Rehnberg där IFK valde att formera en fyrbackslinje i första halvlek. Men precis som i tidigare träningsmatcher skedde spelarbyten tidigt in i andra – likaså formationsskifte till en 3–4–3.
– I dag kan man inte dra så stora växlar av skiftet. Det berodde faktiskt på hur vi behövde byta. Men samtidigt visste jag att, när vi ledde med 1–0, att det skulle bli mycket försvar och då fick vi se en del sekvenser där vi försvarade lite lägre i 5-4-1. Det har vi nästan inte behövt göra i träningsmatcher så här långt. Det var nyttigt för oss, konstaterar en frusen Stellan Carlsson och fortsätter:
– Just nu handlar det om att spelarna ska bli vana och bekväma att det kan se olika ut. Jag tycker de är jätteduktiga taktiskt. De är bra på att ändra i sättet som vi ska agera. Som jag sa: det finns några sådana sekvenser i det lägre försvarsspelet där vi gör det bra.
IFK-tränaren har i åtskilliga intervjuer påpekat hur formationsdiskussionen snarare är en lek med siffror – och visat det genom en flexibilitet under pågående match.
– Damallsvenskan är en väldigt taktisk serie och man behöver kunna ändra saker. Man behöver förstå olika saker rent taktiskt för att hantera en hel säsong. Sen vet man aldrig, jag säger varken det ena eller andra. Vi kanske blir sjukt framgångsrika på ett sätt och då får man förhålla sig till det. Att utbilda oss taktiskt och bli duktiga tror jag blir viktigt inte bara på kort sikt, utan även på lång sikt.
För vissa är denna taktiska flexibilitet något nytt, medan Fanny Andersson fick stifta bekantskap med den under tiden i Piteå – då med Stellan Carlsson som tränare.
– Det ger oss väldigt många fördelar rent taktiskt. Funkar inte matchplanen i vissa matcher kan det ibland räcka med ett formationsskifte. Blir vi bra på det tror jag det kan bli en viktig nyckel för oss, säger centrala mittfältaren.
Hur påverkas du av formationsskiftet?
– I fyrbackslinje blir min roll något friare, medan vi har ett större offensivt hot i treback. Samtidigt behöver man tänka lite mer på balansen, vilket är en utmaning. Jag gillar båda spelsystemen, men jag tycker fyrback passar oss bättre idag.
Vad syftar du på?
– Vi blir stundtals lite ihåliga i 3–4–3 när vi inte riktigt vet om vi ska stå i en treback eller femback. Det är ett nytt system för många, men vi har tid att lära oss.
Wilma Leidhammar anser, precis som Fanny Andersson, att flexibiliteten medför mycket positivt.
– Vi kan diktera tempot på olika sätt och hitta olika ytor. När vi byter formation under matcher blir det svårare för dem att läsa av vilka ytor vi vill söla. Det tycker jag vi gör bra. Sen har vi inte spelat 3–4–3 så mycket. Det är klart vi har mycket att lära oss i försvarsspelet där, men sen tycker jag i anfallsspel att vi gör det bra. Då har vi ofta nära till varandra och kan hitta bra kombinationer, förklarar forwarden.
Vad trivs du bäst i?
– Jag har inte spelat så mycket i en offensiv trea. Jag brukar spela i tia-rollen, men jag trivs med den. Det är inte förbjudet för mig att kliva in centralt och trycka in wingbacken, men du kan sätta mig var som helst.