Ett steg i rätt riktning – men vägen är lång

IFK har 18 omgångar på sig att rädda säsongen. Prestationen mot BP visade positiva tendenser inför hösten.

Christoffer Nyman och IFK fick se sig besegrade av Brommapojkarna.

Christoffer Nyman och IFK fick se sig besegrade av Brommapojkarna.

Foto: Kenta Jönsson

Fotboll2024-06-30 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Olof Mellberg och Andreas Alm blickade ut över sina lag och kom med taktiska direktiv. Två profiler inom svensk fotboll som inför återstarten av allsvenskan går in med liknande ingångsvärden. Det vill säga, se till att deras klubbar spelar i allsvenskan 2025.

Inledningen var hemmalagets. Att IFK släppte in ett tidigt mål har vi sett förut, senast mot IFK Göteborg i tisdags. Men efterföljande reaktion har varit desto mer sällsynt. Det rann inte iväg, var inte ens nära att sluta i katastrofsiffror. IFK spelade upp sig och tog över.

"Peking" samlade sig och spelade som ett lag. Presspelet satt ihop, det gick att urskilja offensiva linjer och fina kombinationer hittades. IFK kvitterade genom Arnór Traustason. Tio minuter in i den andra halvleken gav Christoffer Nyman IFK med ett hårt skott ur snäv vinkel. 

Då skrev jag i liverapporten: “När hade IFK ledningen i en match senast?” Vi får backa bandet till den 16 maj. På Guldfågeln arena mot Kalmar var senast IFK ledde en fotbollsmatch, det är drygt en och en halv månad sedan eller exakt 44 dagar. Det är förståeligt att det här laget har stukat självförtroende. 

Men en liten boost måste självförtroendet fått efter prestationen mot BP. Förvisso släppte IFK in två sena mål och förlorade med 3–2, sett till att båda lagen använde matchen som en träningsmatch och därmed luftade sina trupper var resultatet sekundärt. Tre insläppta mål är förstås inte godkänt, och försvarsspelet är fortsatt ett problem. Men sammanfattningsvis: ett steg i rätt riktning. 

Andreas Alm har fått ett sommaruppehåll på sig att stadga upp den här IFK-upplagan. Mot BP syntes det. Olof Mellberg var den av de två tränarna som visade mest frustration från sidlinjen. I andra halvlek fick en stol på avbytarbänken smaka på den tidigare landslagskaptenens frustration under IFK:s bästa period i matchen.

IFK har valt att ge Andreas Alm fortsatt förtroende, det är rätt väg att gå. Det har jag hävdat länge. Klubbarna som IFK slåss mot i bottenstriden har agerat annorlunda. IFK Göteborg och Kalmar har båda gjort förändringar i ledarstaben. Än finns inget facit på vilka klubbar som spelat korten rätt.

En lång höst och 18 omgångar väntar innan det går att utläsa vilka klubbar som fattat rätt beslut. Spelar IFK som mot BP tror jag chansen är god för allsvenskt spel 2025, därmed inte säkert att det blir en behaglig och smärtfri promenad dit.