En IFK-värvning som blir alltmer svår att förstå

En vänsterkant skulle spetsas. Vad fick vi se? En svag halvlek mot Kalmar och inte så mycket mer. Yahav Gurfinkel sällar sig till en rad misslyckade värvningar där IFK kan hitta bättre på närmare håll.

Yahav Gurfinkel blev ingen succé för IFK.

Yahav Gurfinkel blev ingen succé för IFK.

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Fotboll2022-05-31 17:46
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har han fått chansen att visa tillräckligt? Nej. 

Har han varit påfallande sämre än övriga på träningarna? Inte så mycket, men samtidigt inte bättre heller. 

Yahav Gurfinkel hamnade ganska tidigt i tränaren Rikard Norlings frysbox, efter att ha kommit till Norrköping förra sommaren för att fylla luckan till vänster, där det funnits en vakans ganska länge. Där har han suttit.

Där har han blivit kvar.

Och nu är han inte kvar längre.

Det är en i raden av märkliga historier som vi sett lite för många av de senaste åren. Minns Kevin Álvarez, minns Finnúr Tómas Palmason. Och så vidare.

Det är inte alltid det funkar ens för bra fotbollsspelare i vissa miljöer, det kan mycket väl visa sig att den unge israelen har mer fotboll i sig än han kunnat visa i Norrköping men sett till vad det här gav Peking är det en rätt svårbegriplig värvning faktiskt.

Den kvalité som behövdes kom i alla fall inte ut här och det här beslutet att gå skilda vägar är såklart bäst för alla parter i det här läget.

Och det är precis den här typen av värvningar som klubben behöver undvika. Säkert inte billig, inte träffsäker om han ändå inte får spela och dessutom tar den mest utrymme och plats för många av de egna unga spelarna. Gurfinkel värvades för att lösa ett problem som Rikard Norling – när han väl hade honom på plats – uppenbarligen inte tyckte att han var bra nog för att göra.

Nye sportchefen Tony Martinsson har aviserat att klubben ska tillbaka till sina rötter, börja med att scouta i den egna akademin, fortsätta därifrån och ut i Sverige och Norden. Sedan behöver klubben såklart även bli bra på att ha koll i hela världen och hitta guldkornen där också. 

Men då är träffsäkerheten viktig.

Den blev inget vidare i fallet Yahav Gurfinkel.

Det är för övrigt märkligt hur svårt det verkar vara att få till det på vänstersidan i detta IFK. Förra året var det en mängd spelare som var in och ut på positionen utan att Rikard Norling hittade rätt alternativ. 

Därför värvades Jean Carlos de Brito till i år.

Gedigna allsvenska meriter. En spelstil som skulle passa och fylla luckan. Hittills har inte heller hans tid i IFK varit något vidare – han har inte varit speciellt bra på kanten, även om jag också tycker att han får klä skott för väl mycket kritik stundtals.

Men inte heller han kommer att vara ett alternativ den närmaste tiden nu när han är knäskadad och borta resten av säsongen. 

Därför måste IFK söka nytt på positionen, den här sommaren också.