Efter tuffa benbrottet – nu siktar hon på spel i IFK

Efter tre år på Island hoppas Shaina Ashouri ta karriären vidare till Sverige. "Nivån är verkligen bra", säger IFK:s provspelare.

Shaina Ashouri lämnade den isländska ligan för att testa lyckan i IFK i Sverige. Hon har den här veckan på sig att övertyga klubben om att hon är en spelare att skriva kontrakt med.

Shaina Ashouri lämnade den isländska ligan för att testa lyckan i IFK i Sverige. Hon har den här veckan på sig att övertyga klubben om att hon är en spelare att skriva kontrakt med.

Foto: Christer Gustafson

Fotboll2024-01-23 05:00

Född i Denver i Colorado. Med en gedigen bakgrund från University of Pittsburgh och University of Wyoming. Den offensiva 27-åringen flyttade till Island redan 2021 och har därefter tillhört Thor och senast Hafnafjördur.

– Det var fantastiska år och det gick bra för mig i ligan där. Jag verkar hela tiden hamna på kalla platser, jag vet inte varför det verkar bli så, säger Shaina Ashouri med ett skratt efter måndagens pass med IFK.

Hon ska vara på plats den här veckan ut åtminstone, innan hon vet om fotbollskarriären fortsätter på svensk mark eller inte. Av det hon sett hittills hoppas hon det.

– Jag har velat fortsätta utomlands, och få nya utmaningar. Och min agent hade kontakt med IFK så därifrån hände saker ganska snabbt. 

Vad är dina intryck hittills?

– Nivån är verkligen bra. Faciliteterna här är otroliga. Allt här är verkligen kvalité och jag gillar det. Det är svårt att jämföra med Island eftersom det inte på samma sätt är en professionell liga, det är mer semi-professionellt. Men här är nivån verkligen något som tilltalar mig.

Hon kan spela på flera olika positioner, trivs att ligga som släpande anfallare eller offensiv mittfältsspets och gjorde säsongen som gick sju mål och fem målgivande passningar för Hafnafjördur på Island. Men säsongen fick ett abrupt slut när Shaina Ashouri bröt benet.

– Näst sista matchen för säsongen, det var i september. Så läkningen har egentligen gått fort och det ser bra ut. Nu handlar det mer om att komma i form och hitta rytmen igen. Det är inte fysiken egentligen utan mer mentalt eftersom jag varit borta från träning ett tag. Jag måste hitta touchen. Jag skulle säga att det kommer att ta ett par veckor till. 

Shaina Ashouri är född i USA men hennes föräldrar är från Ukraina. Hon säger att det finns intressen från flera klubbar just nu, även om första fokuset är att försöka slå sig in i IFK Norrköping. 

– Det är där jag lägger allt mitt fokus just nu, säger hon efter att ha kommit in i värmen efter måndagens fotbollspass på Platinumcars Arena. 

Vad vet du om damallsvenskan?

– Jag har gjort min research och tittat på några matcher som Norrköping spelade förra säsongen. Och jag har kollat tabellen. Jag känner även några spelare som också har kommit till den här ligan, några från Island som flyttat hit inför nästa säsong. Så det känns intressant. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!