Efter terrordådet – här är beskedet om IFK:s cupmatch

Trots terrordådet i Bryssel – IFK Norrköpings cupmatch i kväll ska genomföras. "Vi kommer spela med sorgband", säger managern Tor-Arne Fredheim om mötet med AIK.

IFK Norrköpings manager är kluven inför att spela ett dygn efter dådet i Bryssel. Men truppen var enig. "Alla vill ut och spela", säger han till Sporten.

IFK Norrköpings manager är kluven inför att spela ett dygn efter dådet i Bryssel. Men truppen var enig. "Alla vill ut och spela", säger han till Sporten.

Foto: Stefan Jerrevång och TT (montage)

Fotboll2023-10-17 15:38

Det var på måndagskvällen, strax före avspark mellan Belgien och Sverige, som två svenska supportrar sköts ihjäl och en tredje skadades, vid Place Sainctelette i centrala Bryssel. 

Jakten på mördaren slutade under tisdagsmorgonen när den misstänkte skytten dödades på ett kafé.

– Vi är bedrövade av det som hände och har medarbetare som jobbar för förbundet. Det är en tung dag, säger Michael Sturehed, IFK Norrköpings klubbdirektör, till Sporten.

Han vill inte säga något om ifall terrordådet i Bryssel kan påverka säkerheten kring de avslutande matcherna av allsvenskan och damallsvenskan. 

– Vi träffas nu i dagarna. SEF:s alla klubbchefer, såklart att frågan kommer upp i någon form, alla är märkta av det. Men det är för tidigt att säga något från vår sida, där hänvisar vi till ligan. Vi är en del av den och det första mötet börjar nu efter lunch. Vi får de var det tar vägen. Men jag har svårt att se att det kommer påverka spelordningen i de sista omgångarna, säger Michael Sturehed vid lunchtid idag, tisdag.

Och arrangemangen?

– Jag vet att det jobbas febrilt centralt så där vill jag inte att IFK ska lägga någon synpunkt. Vi är kollegor och hjälps åt med de besluten och där kommer vi finnas med där de diskuteras fram. Vi får återkomma till om det kan bli förändringar, men det är för tidigt att säga något där nu. 

På eftermiddagen kom beskedet att både allsvenskans och superettans närmaste omgångar spelas enligt det fastställda matchschemat.

Även kvällens match i Svenska cupen för damer, mellan AIK och IFK Norrköping, kommer att genomföras som planerat.

Svenska Fotbollförbundet har gett klartecken för spel – och den föregås av en tyst minut på arenan.

På sitt X-konto, före detta Twitter, skriver IFK Norrköping: "I kvällens match spelar vi med sorgband för att hedra offren vid dådet i Bryssel. Tankarna är med de drabbade, deras anhöriga och alla supportrar på plats i Belgien".

Managern Tor-Arne Fredheim pratade med truppen vid samlingen inför avresan till Solna för att känna av stämningen, känslorna och reaktionerna i truppen efter det fruktansvärda som inträffade i Bryssel.

Han fick entydigt besked från truppen.

Ingen uttryckte något önskemål om att slippa spela i kväll.

– Jag ställde en öppen fråga, men ingen svarade nej. De vill följa förbundets rekommendation, alla vill ut och spela, förklarar IFK-managern. 

Är det rätt att spela, bara ett dygn efter dådet?

– Jag är kluven. Direkt dagen efter tycker jag inte att man ska behöva spela och sedan spelar men med sorgband i nästa match för att markera att sånt här inte tolereras i idrotten. Det är min högst personliga åsikt.  

Har ni försäkrat er om att det kommer vara tryggt på Skytteholms IP?

–Ja, absolut. Vi har kollat med förbundet, De har haft möte med polisen och insatsstyrkan och har därefter fattat ett beslut. Så på det sättet har jag gått hela vägen och känner mig trygg, säger Tor-Arne Fredheim.

Är du orolig?

– Nej, det är jag inte.

Kvällens match på Skytteholms IP direktsänds här på sajten och vinnaren är klar för nästa års gruppspel i Svenska cupen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!