Därför duckar Oscar Jansson frågorna om framtiden

Inte en missad allsvensk match i IFK. Med ett utgående kontrakt och David Mitov Nilsson klar blir frågan om framtiden ändå uppenbar. Men Oscar Jansson, 33, duckar den just nu. "I den situation vi är vore att sätta sitt eget ego först fel på alla sätt", säger målvakten.

Oscar Jansson har spelat 240 matcher i rad för IFK Norrköping. Men i och med värvningen av David Mitov Nilsson är hans position satt under press på ett helt annat sätt än tidigare.

Oscar Jansson har spelat 240 matcher i rad för IFK Norrköping. Men i och med värvningen av David Mitov Nilsson är hans position satt under press på ett helt annat sätt än tidigare.

Foto: Magnus Andersson

Fotboll2024-06-19 16:00

Nyheten i korthet

  • IFK Norrköping har värvat David Mitov Nilsson, vilket innebär tuff konkurrens för målvakten Oscar Jansson.
  • Jansson välkomnar konkurrensen och tror att det kommer att förbättra både hans och Nilssons prestanda.
  • Med Janssons kontrakt som löper ut efter säsongen undviker han frågor om sin framtid i klubben.

Rykten började gå redan under våren och för en vecka sedan blev nyheten officiell. David Mitov Nilsson, som var med och vann SM-guldet 2015 med moderklubben, vänder hem och har skrivit på för IFK igen.

Oscar Jansson får en tuff konkurrent om förstaplatsen. 

En tuffare än han har haft sedan han kom till IFK för snart fyra år sedan. 

Hur ser du på det?

– Det betyder att vi får in en till att konkurrera med och konkurrens mår alla bra av. Kan det kräma ur några extra procent ur både David och mig så är det jättebra. Vi behöver det för att vinna fotbollsmatcher.

Oscar Jansson säger det med övertygelse när han kommer och sätter sig på nedre bänkraden på läktaren efter onsdagens träningspass. Solen står högt, midsommar närmar sig och ett långt träningspass är avklarat.

Om han känner något för sin egen situation så visar han det inte på något sätt. 

Då har han ändå upplevt en liknande, på papperet, helt jämn kamp tidigare i karriären när han och Jacob Rinne slogs om att få stå i Örebro på våren 2016. Rinne lämnade på sommaren för belgiska Gent och därifrån inledde Jansson sin svit med nu 240 allsvenska matcher i rad.

Det här blir något liknande?

– Njae ... jag förstår vad du menar, men då var jag 24 och han 21. Ser man till kvalité så blir det så, men samtidigt är man i en annan del av karriären nu. David är en superkille och vi har mötts många gånger förut så det kommer att bli jättebra för träningsgruppen. Alla unga som har varit här har gjort det jättebra, men just det här att dra loket varje dag i träning tror jag att jag kommer må bra av att få lite stöd i. Det kommer att lyfta oss alla.

Kommer det göra dig bättre?

– Det tror jag absolut att det gör. Liksom att det kommer att göra båda David (Mitov Nilsson och Andersson) bättre också.

I och med att Oscar Jansson sitter på ett kontrakt som går ut efter säsongen är han snart fri att prata med andra klubbar. Att David Mitov Nilsson har värvats kan påverka de tankarna – både för klubben och honom själv.

Men det är en fråga som Jansson rutinerat duckar.

– Det får du ta med "Tonna" (Tony Martinsson). Det är hans fråga att svara på. Mitt jobb är att maximera varje dag här och att vinna matcher för klubben. Det är mitt enda fokus. Resten överlåter jag till herr sportchef. 

Har du fått någon form av besked själv även om du inte säger det utåt?

– Ta det med "Tonna". Han får säga vad vi har pratat om. Jag blir tråkig här men mitt fokus ska vara på planen för att vi ska vinna matcher.

Blir det mer stressande att vara i ett sådant här läge?

– Jag hör vad du säger och att du vänder på det och försöker, haha. Men återigen, mitt enda fokus är här. Jag förstår att ni vill ha mycket mer, men i den situationen vi är vore att sätta sitt eget ego först fel på alla sätt.

Även Martinsson duckade frågan i veckan. "Jag återkommer i frågan", sa han till NT då.

undefined
Efter de senaste förlusterna har veteranen Oscar Jansson varit en av spelarna som mött fansen. "Man kanske inte ska kräva av en 23-åring att stå där längst fram", säger målvakten.

Oscar Jansson medger att det var en avslutning på vårsäsongen som tog rejält. 1–9 på de två sista matcherna är inga upplevelser man vill ha med sig in i ledigheten. 

– Det var minst sagt tufft. Vi drog till Öland en vecka och det tog några dagar där att släppa det. Ett break kanske var bra för att nollställa skallarna. Nu kör vi på, har pratat om varför och hur det blev så, men får också lägga det bakom oss även om man inte kan blunda för det. Det är de 18 matcherna som är kvar som vi kan göra något åt.

Vad har ni kommit fram till att det berott på att det såg ut som det gjorde, speciellt de två sista matcherna som stack ut?

– Vi fick inte träff i vårt försvarsspel. Eller vårt anfallsspel. Och en period där det går tyngre så kan den västen väga lite för tungt ibland och då kan det rinna iväg. Men kollektivt måste vi göra alla delar bättre. Vi pekar inte finger åt något håll utan tar ansvaret framåt. 

Som en av truppens mest rutinerade har han även varit ute och pratat med fansen efter de stora förlusterna. Han och lagkaptenen Christoffer Nyman har oftast stått främst där.

– Man kanske inte ska kräva av en 23-åring att stå där längst fram. Men vi behöver ha så många som möjligt främst i ledet. Från hela föreningen kan det inte vara två som står där. Vi måste vara kanske 15 som står där. Så många som möjligt måste komma upp bredvid och hela tiden kämpa för att vi ska stå på den andra sidan. Vi behöver tillsammans driva det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!