Dagerstål om att komma tillbaka till IFK: "Är mitt hem"

Det har varit en rörig tid, men nu är Filip Dagerstål tillbaka i IFK. I alla fall till sommaren. "Jag är tacksam att det gick att lösa", säger han.

Filip Dagerstål är tillbaka i IFK Norrköping igen.

Filip Dagerstål är tillbaka i IFK Norrköping igen.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2022-03-17 17:01

Med ett kontrakt fram till sommaren 2023 och med mycket förtroende var Filip Dagerstål nöjd med tillvaron i ryska klubben FK Chimki.

Sedan kastades världen om.

Ryssland invaderade Ukraina och kriget påverkar i allra högsta grad även fotbollen. 

– Från början hade jag en bra tid där, spelade mycket och jag och tjejen trivdes. Även om det gick lite tyngre resultatmässigt. Sedan kom det här och det var väldigt svårt i början att förstå vad som hände, men ganska snabbt förstod man att det inte skulle sluta här och då blev man väldigt orolig. Sedan ska jag säga direkt att det inte var synd om oss som satt i Ryssland utan mest synd om de som är där det händer, säger Filip Dagerstål.

– Då kände jag att vi inte ville vara kvar där, familjen hemma var också orolig och det var skönt att vi kunde ta oss hem.

Flygresan gick via Istanbul och Filip Dagerstål har varit hemma i Norrköping i snart ett par veckor nu. Samtidigt gick Fifa in och gav klartecken för att pausa kontrakten för utländska spelare i de ryska klubbarna. 

Hur har klubben i Ryssland reagerat?

– Vi var väl inte helt överens från början, men när Fifa klev in blev det självklart för mig att pausa kontraktet.

I nuläget är han utlånad till IFK enligt de premisserna, den nya uppgörelsen sträcker sig till 30 juni.

– Sedan är det svårt att veta vad som händer, det är ingen som varit i det här tidigare.

Hur känns det att det är klart med IFK?

– Jag är tacksam att det gick att lösa. Det här är mitt hem, både i IFK och i Norrköping. Jag är jäkligt taggad, nu har jag inte varit här så länge, men det känns spännande. Många nya ansikten även om jag bara varit borta ett år, säger Dagerstål som tränat med moderklubben den här veckan i väntan på att allt skulle bli helt klart.

Hur tycker du att IFK har hanterat läget under den här tiden, när du var kvar i Ryssland och nu efteråt?

– Jättebra. Jag pratade med Patrik Jönsson (i sportgruppen) ganska tidigt. Från början sa Rikard (Norling) och ledarstaben att jag fick komma och hålla igång här även om jag inte hade skrivit på än. De har varit jätteschyssta. Det är jag tacksam för.

Han betonar också att han inte är hemma för att hämta andan, det är fullt fokus på att prestera så bra det går i allsvenskan från och med nu. 

– Det känns jättebra att ha familjen och tryggheten runt sig igen, men nu när jag kommer hem är jag hungrig på att prestera och göra resultat. Jag är inte hemma för att slappna av utan det är full fart.

Hur upplever du det IFK som du kommer tillbaka till?

– Jag såg Hammarby-matchen (förlusten i svenska cupens kvartsfinal) och det finns många bra grejer. Rikard och de andra har fått in många saker som sitter och om det gör det är vi svårslagna. Det är svårt att få grepp på oss för motståndarna när vi spelar så. 

Vad har Rikard Norling sagt om din roll, var vill han att du ska spela?

– Vi har inte pratat så mycket om det, men jag har tränat som mittback nu. Det spelar inte så stor roll för mig vilken position. I det här sättet att spela kommer man kunna hamna i många olika situationer och man måste vara flexibel. Det är mer att vi behöver ha tio väldigt bra utespelare på planen som är det viktigaste. Sedan gissar jag på att det är främst i backlinjen jag ska vara, oavsett om det är till vänster eller i mitten.

Filip Dagerstål

Född: 1 februari 1997.

Position: Back eller mittfältare.

Klubb: FK Chimki men utlånad till IFK fram till 30 juni.

Landskamper: 9 U17, 13 U19, 19 U21 och 2 A.

Aktuell: Klar för IFK fram till sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!