Beskedet: Inga nya spelare innan IFK bantat truppen

Räkna inte med att någon ny spelare är på gång – än. Här är tydliga beskedet från IFK:s sportchef Tony Martinsson: Truppen måste bantas innan nyförvärv kan tas in.

Tony Martinsson säger att klubben måste lyckas banta truppen innan någon ny kan komma in.

Tony Martinsson säger att klubben måste lyckas banta truppen innan någon ny kan komma in.

Foto: Christer Gustafson/Montage

Fotboll2023-02-13 15:00

Det är framför allt på mittbackssidan samt en offensiv spelare som IFK har pratat om att fylla på med inför den allsvenska starten. Den brasilianske mittbacken Miguel Henrique da Souza Silva, 19, testade också med IFK på träningslägret i San Pedro del Pinatar.

Men inget är bestämt där än.

– Vi har inte tagit några beslut. Och jag får vända på det igen och säga så här; huvudfokus är nya miljöer för många av våra spelare innan vi börjar prata om att ta in fler spelare. Det handlar både om numerär och ekonomi, säger sportchefen Tony Martinsson.

IFK-truppen kom tillbaka till Sverige under fredagen, på måndagen drog tränaren Glen Riddersholm igång igen på Platinumcars Arena och på läktaren under träningens gång svarade Tony Martinsson återigen på frågorna gällande truppbygget.

Det är ett fortsatt jobb med att hitta nya klubbar till de spelare som behöver det. Där finns Oliver Stefánsson (efter att intervjun gjordes helt klar för Breidablik), Darrell Kamdem Tibell, Emanuel Chabo, Theo Rask, Julius Lindgren och Edvin Tellgren först och främst.

– Vi har tagit in sju spelare som både jag, Glen och övriga staben har velat ha hit. Och i det har vi sagt att många som varit här och tränat men inte spelat måste vi hitta något nytt för.

Det är en förutsättning för att ta in någon mer ny spelare?

– Ja, det är det nu.

Är det beskedet från styrelsen eller är det en budgetfråga?

– Det är en klubbfråga. Alla de spelarna som behöver nya miljöer är anställda här. Det är klart att vi hade hoppats på att det skulle gått snabbare men nu är vi där och då får vi utgå från det och ta hand om det på bästa sätt. Vi jobbar stenhårt med deras agenter.

Enligt Sportens uppgifter är det så gott som klart att Oliver Stefánsson skriver på för Breidablik hemma på Island – något som sedan också har bekräftats. De lockar mittbacken i konkurrens med flera andra isländska klubbar. Darrell Kamdem Tibell och Emanuel Chabo testade med Ákranes som dock sa nej. Och Jönköpings Södra har inte gett något besked om målvakten Julius Lindgren än. Edvin Tellgren har ryktats till Örebro. 

Är det en tuff fråga för er det här?

– Ja, men jag har sagt det här förut, därför vet jag inte varför de här frågorna kommer jämt och ständigt. 

För att ni ändå har uttryckt att ni vill ha in en mittback och en offensiv spelare till?

– Ja, ifall det är möjligt, men vi värvade fem nya i somras där alla är kvar. Vi har värvat sju nya spelare nu och de tror vi ska spela, oavsett om de är äldre eller yngre. 

Känner du att ni är tunna på mittbackssidan, där det finns få rutinerade alternativ?

– Jo, men sedan är det meningen att Kojo (Peprah Oppong) ska lyfta. Isak Ssewankambo kan spela mittback. Daniel Eid kan spela högerback och så vidare. 

Det kan bli så att det inte blir fler nyförvärv innan den allsvenska premiären?

– Jag vill inte svara ja eller nej eller någonting på det utan vi får se hur det går att hitta nya miljöer för många spelare. Det finns även andra akademispelare som behöver flyttas upp och ges en möjlighet. Men vi jobbar med nya spelare också. Det pågår också parallellt.

Med det sagt, är Emil Roback och Miguel (Hernandez da Souza Silva) aktuella?

– I ett senare läge kan de vara det. 

Vad fick ni för intryck av den brasilianske mittbacken?

– Bättre och bättre dag för dag. En klart godkänd insats när han spelade. Det är inte så lätt att komma utan att veta vad någon heter. Vi får se, vi håller kontakten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!