Är det dags för landslaget Isak?

Maths Elfvendal är en fantastisk målvaktstränare, men frågan är hur länge han kan hålla Isak Pettersson från en landslagsuttagning?

Isak Pettersson.

Isak Pettersson.

Foto: Arkivbild

Fotboll2019-09-29 22:00

Det ligger lite av en ironi i att tränaren som Isak Pettersson har hemma på Östgötaporten, är landslagstränaren som är med i processen att ta landslagmålvakten.

Ni vet, föräldrar kan vara de egna barnens störste påhejare.

Eller störste kritiker.

Vet inte hur Maths Elfvendal funderar, men han kan snart inte blunda för den utveckling som hans egen adept haft i allsvenskan den senaste hösten.

Ett insläppt mål på tio allsvenska matcher.

Det handlar om så mycket mer än ett bra försvarsspel. 

Det är i alla fall mer än bara slump och en maxad formkurva.

Isak får ständigt svara på frågan från oss i presspacket om han inte är aktuell för att plockas ut till en landslagstrupp. Samtidigt går mannen som är en del i den processen (tillsammans med Janne Andersson), några meter ifrån IFK-målvakten i spelarkorridorerna.

Isak svarar tålmodigt som om vi skulle komma med fantasier, långt ifrån hans jordnära reflektioner.

Han avslutar ofta varje utläggning med, "Vad det ett för tråkigt svar?"

Visst.

Isak Pettersson är en målvaktsprofil som skiljer sig från mängden. Han kanske inte är tvåmetersmålvakten med enorm räckvidd. Men han har en reaktionsförmåga, ett spel utanför boxen som också borde vara intressant för ett landslag.

Storheten i det ligger i att de flesta situationer sällan uppstår då han som sista utpost är spelbar och ett alternativ för backlinjen att tryggt lita på.

På linjen?

Där är han oslagbar, i alla fall i allsvenskan.

När IFK Norrköping säkrat sin nionde seger på tio matcher och bara släppt in ett mål innebar det inte bara att två av tre luriga bottenlag klarats av. Sundsvall väntar i nästa omgång. Det visar ett IFK med en helt annan stabilitet än vad vi sett under våren samt i tidigare upplagor.

Det räcker inte med att skicka upp en lång boll på en djupledslöpare längre för att sticka hål på IFK. Även fasta situationer med superdanskarna Rasmus Lauritsen och Kasper Larsen har blivit en kassskåpssäker kombination med Filip Dagerstål och inhoppare Henrik Castegren.

Det är inte säkert att det spel IFK visar upp kanske inte ger några bättre tabellplaceringar till slut. 

Men Hammarby, AIK, Malmö och Djurgården kommer säkert känna flåset i nacken av ett lag som är betydligt bättre än tabelläget.

Det kan de gott få göra.

IFK:s framtid blir inte sämre av det.

Karta: Falcon alkoholfri Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!