17-åringens nya liv: "Hon har spetsegenskaper"

Tanken är att hon ska bli kvickare och tuffare, men under sina första IFK-månader har Sigdis Bardardottir också hunnit visa höga toppar. "Extremt bra högerskott", säger tränaren Tor-Arne Fredheim.

"Jag håller fortfarande på att vänja mig vid allt", säger Sigdis Bardardottir.

"Jag håller fortfarande på att vänja mig vid allt", säger Sigdis Bardardottir.

Foto: Axel Lundell

Fotboll2024-10-06 06:00

I juli lämnade Sigdis Bardardottir sin moderklubb Víkingur Reykjavík och signerade ett treårigt avtal med IFK Norrköping. På Island vinkade 17-åringen hejdå till tryggheten och familjen bestående av mamma, pappa, storebror och lillasyster.

– Att flytta utomlands så här ung är tufft, men det har samtidigt gått bra, säger hon.

Vad är svårast?

– Att vara ifrån familjen och vänner. Språkbarriären har medfört vissa bekymmer, men de flesta här pratar engelska. Det är bra.

På herrsidan har IFK genom åren skördat framgångar med flera isländska förvärv. När Sigdis Bardardottir försöker anpassa sig till sitt nya hem går hon bland annat på svenskalektioner en till två gånger i veckan.

Hon har även tagit med sig sina gymnasiala studier från Island och pluggar numera på distans.

– I december nästa år tar jag förhoppningsvis examen.

Gillar du skolan?

– Om jag tycker om ämnena går det bra. Skolan funkar ganska enkelt för mig, men vissa ämnen gillar jag inte.

Vilka?

– Samhällskunskap och historia. Jag gillar matte, biologi och engelska.

undefined
Sigdis Bardardottir har chans till mer speltid i söndagens bortamöte med BP.

Vänstermittfältaren, som även kan spela forward, har hunnit med fyra inhopp i damallsvenskan och fem framträdanden i F17-laget. Och i onsdags startdebuterade hon i A-lagströjan när det blev cupavancemang i Eskilstuna.

– Det var bra att få fler minuter i benen. Jag hade inte spelat mer än 45 minuter i någon match sedan juli tror jag, säger hon.

– Jag fick en assist, vilket alltid är bra. Överlag var det bra, men det var svårt att spela mot ett lag som var så lågt.

Vad behöver du förbättra för att ta nästa steg?

– Tiden med bollen, jag behöver vara mycket kvickare här än på Island. Jag behöver bli mer fysisk också.

Tränaren Tor-Arne Fredheim skriver under på det.

– Hon har ett extremt bra högerskott, hårt och rejält. Det är hennes topp, säger han.

– Hon måste komma in i hur vi spelar, lära känna spelarna, bli lite tuffare och hänga med i tempot. Tuffheten och tempot har vi pratat mycket om. Det tar lite tid för vissa och för vissa går det väldigt fort. Vi tränar mer än hon är van vid, men hon tränar på hårt.

undefined
"Det var vad jag förväntade mig. Pigg i början, sen tröttnade hon ju längre matchen led. Fint inlägg till målet", säger Tor-Arne Fredheim om Sigdis Bardardottirs startdebut i IFK.

IFK:s assisterande coach Tiina Jukarainen kommer från Mikkeli i Finland och har gått igenom det Sigdis Bardardottir bearbetar nu.

En flytt utomlands i hopp om att förverkliga drömmar.

– Hon är jätteskicklig och har spetsegenskaper som hon kommer kunna använda i framtiden för att slå igenom, säger Tiina Jukarainen.

– Men hon ska få tiden hon behöver för att anpassa sig till att leva i ett annat land, ensam utan familjen och allt det där. Vi ska hitta ett sätt att använda hennes kvalitéer i den här miljön. Hon kommer närmare hela tiden. Det är jätteroligt att se. Det kommer vara en jätteintressant spelare för oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!