De mörka siffrorna i lokalfotbollen: "Är oroväckande"

Antalet röda kort vägrar att gå ned i lokalfotbollen – och mest oroar spelarnas uppträdande mot domarna. Siffrorna Sporten presenterar avslöjar en dyster utveckling.

Antalet röda kort i lokalfotbollen går inte ned i den takt som förbundet önskar. Under 2023 hade ÖFF flest disciplinärenden i P15-16 och P17-19, där 45 av 170 grova utvisningar rapporterades. Damfotbollen är emellertid nästan helt förskonad från röda kort.

Antalet röda kort i lokalfotbollen går inte ned i den takt som förbundet önskar. Under 2023 hade ÖFF flest disciplinärenden i P15-16 och P17-19, där 45 av 170 grova utvisningar rapporterades. Damfotbollen är emellertid nästan helt förskonad från röda kort.

Foto: Bildbyrån

Fotboll 2024-03-05 18:43

170 grova utvisningar, när en spelare får syna det röda kortet direkt, delades ut i den östgötska lokalfotbollen 2023. 

En ökning med elva grova förseelser jämfört med året innan. 

Det är inga muntra siffror och 60 av de röda korten delades ut för olämpligt uppträdande mot domaren. 

Här finns den största varningsflaggan.

2022 var samma siffra för olämpligt uppträdande mot domare 37. Siffror och statistik som ger Östergötlands Fotbollförbund huvudbry. 

Adam Åström, tävlingskonsulent på förbundet, är tydlig med att det är en negativ trend som ÖFF tar på största allvar och hoppas bryta. 

– Det är oroväckande. Framför allt det här som vi har tryckt på med olämpliga beteenden mot domarna, det har ökat så pass mycket. Det har stuckit iväg om vi jämför med förra säsongen. Problemet är det inte går tillräckligt fort åt rätt håll. Vi får vi inte ned antalet, säger han.

Skrapar vi på ytan till de 170 disciplinärenden som förbundet behandlade under förra säsongen så hittar vi att de var utspridda på 64 olika föreningar i 33 olika serier, från P13 till division 7.

Noterbart är att hela 45 grova utvisningar rapporterades i P15-16 och P17-19-serierna.

Bland seniorerna hittar vi 13 disciplinärenden i division 4 östra och 11 i den västra fyran

Endast sju av 170 ärenden ägde rum i flick-och damfotbollen som mer eller mindre är förskonad från grova förseelser. 

– En enorm övervikt på pojk och herr, konstaterar Adam Åström. Tjejfotbollen har inte alls samma problem. Det går ned ganska rejält i åldrarna och det är ju nästan bara på pojk- och herrsidan. Damernas disciplinärenden motsvarar cirka fyra procent av totalen. 

Det är ett hårdare klimat för domarna och det olämpliga uppträdandet har ökat. 

– Det kan vara allt ifrån att kalla domarna för olämpliga saker till att reagera på ett sätt som inte är okej enligt regelboken och det resulterar i ett rött kort. Det är sällan det kommer riktiga hot, men det har vi också haft två-tre stycken under 2023. 

Hur hanteras det: polisanmäler ni?

– Nej. Det landar på den direkta domaren. Det har inte varit direkta dödshot, men vi låter domaren ta den delen i så fall med i första hand Bernt Gustavsson som är domaransvarig hos oss. 

Om ni märker att det är ett särskilt stort problem i en enskild förening – kan ni läxa upp den klubben?

– Framför allt har vi jobbat med matchobservatörer. Vi har folk ute på de här matcherna. Känner vi att det här kan vara en match som riskerar att bli tuff för en domare redan på förhand mellan två lag som varit stökiga tidigare, så kan vi använda observatörer på plats för att jobba proaktivt. Sen har vi ett antal åtgärder i Fair Play-trappan som vi kan använda om det behövs, om ett lag ligger på en så pass hög snittnivå under våra avläsningar.

Vad har klubbarna för ansvar?

– Det är jättestort. Såklart. Det är jättetråkigt att straffa hela föreningar, utifrån att det är individer som beter sig illa. Någonstans är det ju i föreningen det måste starta. Ett värdegrundsarbete. Hur beter vi oss på planen? Mot domare? Vi riskerar att tappa domare, framför allt. Det var grunden till att det här projektet med Fair Play-trappan startade i Stockholm, Göteborg och Skåne 2021 och att det spridits ut i övriga distrikt. Utan domare blir det inte så mycket fotboll. 

Fair Play-trappan

Fair Play-trappan startade som pilotprojekt i storstadsdistrikten (Stockholm, Göteborg och Skåne) 2021. Ett system som uppmuntrar Fair Play i senior och juniorfotbollen. Lagen tilldelas poäng, bland annat baserat på händelser under matchen, gula och röda kort och vad domarna redovisar i sin rapport. Utvärderingen har varit positiv. Från säsongen 2023 finns Fair Play-trappan i samtliga distrikt. Förbundet kan kalla in extra matchobservatörer, välja ett tredomarsystem och straffa lag med poängavdrag i ett uppdaterat upplägg av Fair Play-trappan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!