Förre IFK-kaptenens nya stora milstolpe

Andreas Johansson når nya milstolpar. Senaste: 400 matcher i högsta och näst högsta serien. "Det är hedrande att ingå i den skaran", säger förre IFK-kaptenen.

5 november 2019 15:00

Han är spelaren som nästan aldrig missar en match. Han avslutade åren i IFK med smått otroliga 110 raka seriematcher där han spelade varenda minut. 

I år i Halmstad?

30 raka förstås. Inte en missad minut i superettan heller.

– Det är häftigt. Det trodde man inte. Det är hårt jobb bakom. I år har det varit som det brukar vara. Inga stora grejer. Det var väl sista året i IFK som jag hade problem med foten och spelade några matcher på sprutor, säger Johansson som missade sin senaste seriematch 25 maj 2015 (IFK:s bortamöte med Gif Sundsvall när familjen väntade tillökning).

 

I år har han kunnat räkna in en häftig milstolpe till. Totalt har Andreas Johansson nu passerat 400 matcher i Sveriges högsta och nästa högsta serie.

Något som uppmärksammades av Svensk Elitfotboll (SEF). 

– Klart att det var jätteroligt. Jag visste inte om det själv utan fick reda på av SEF att de hade något som heter SEF-legendarer. Vi är 21 stycken som lyckats med det. Det är hedrande att ingå i den skaran, säger "Ante" som gjort sina matcher för IFK och Halmstad.

Han är en av två, tillsammans med Jönköping Södras Tommy Thelin, som fortfarande är aktiv. Flest i listan har Kristian Bergström, som tidigare spelat för IFK, på sina 548 matcher.

Andreas Johansson har alla chanser att nå fler matcher. Några planer på att lägga av har han inte. Det blir ett år till i Halmstad.

– Absolut. Det är så roligt fortfarande. 

Hur ser du på säsongen som var?

– Premiären var väldigt bra. Men sedan hade vi det tufft i början, det var en för ojämn nivå. Höga toppar och djupa dalar i samma matcher. Det kändes lite som att när vi hamnade i underläge så hade vi en del i laget som varit med året innan och som påverkades med självförtroendet. Vi låg väl till och med sist ett tag. Magnus Haglund kom in med bra idéer och ett bra ledarskap. Nu har prestationerna blivit jämnare och vi var väl det formstarkaste laget av alla på slutet.

 

Halmstad slutade sexa till slut. Spurten räckte inte för det på förhand favorittippade laget. Och nu blir det en ovan situation i Halland där både Falkenberg och Varberg är i allsvenskan men inte HBK.

– Det är bra gjort av dem och något nytt här i Halland att de är där och inte vi. Men det ska vi försöka ändra på för egen del, säger Johansson som var på Östgötaporten ihop med laget när IFK spelade mot Djurgården.

– Vi var på väg mot vår match mot Syrianska dagen efter. Det var jättekul. Jag satt på en annan sektion än jag är van vid men träffade på mycket folk där också. Det var kul att träffa Norrköpingssupportrarna igen och andra bekanta. Synd att inte IFK lyckades vinna men deras facit hemma på slutet har imponerat. Det är fortfarande en dröm att få komma tillbaka till Östgötaporten och spela någon gång. Även om det skulle bli som motståndare då.

 

400-listan

Här är de som tagit sig över 400 matcher i högsta och näst högsta serien sedan SEF bildades 1928:

Kristian Bergström 548, Patrik Rosengren 486, Magnus Källander 482, Sven Andersson 480, Bengt Andersson 469, Henrik Gustavsson 467, Mattias Asper 455, Henrik Rydström 448, Daniel Tjernström 440, Thomas Ravelli 439, Magnus Erlingmark 434, Anders Svensson 421, David Svensson 413, Sven Jonasson 409, Anders Karlsson 409, Claes Cronqvist 407, Björn Nordqvist 406, Tommy Thelin 404, Daniel Hallingström 401, Mattias Hugosson 400, Andreas Johansson 400.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson

Ämnen du kan följa