Guide: Skidveteranen tar dig igenom Vasaloppet

Finspångsbon Pontus Gunnarsson har åkt Vasaloppet nio gånger. Nu ger han tips till den som vill står inför debuten.
– Jag började gråta. Man är så glad samtidigt som man är tömd på energi, berättar han om minnet av en av sina första målgångar.

Pontus Gunnarsson tipsar om att boka boende i god tid. Själv brukar han bo i Mora.

Pontus Gunnarsson tipsar om att boka boende i god tid. Själv brukar han bo i Mora.

Foto: Jenny Borg

Finspång2025-03-01 07:00

På söndag är det återigen dags för Vasaloppet. Nio mil på skidor kan kännas som en omöjlig uppgift för en ovan skidåkare. NT har träffat Finspångsbon Pontus Gunnarsson, 49, som är en Vasaloppsveteran och delar med sig av sina bästa råd.

Träningen inför

Det krävs psykisk styrka för att klara av ett Vasalopp, menar Pontus Gunnarsson. 

✔️ Därför är det viktigt att pressa sig själv till att åka längre sträckor långsamt, snarare än korta snabba pass.

– Jag tror inte att man behöver klara av nio mil innan i ett sträck. Jag har själv åkt som längst fem mil i träningsspår. Men att åka längre sträckor är bra pannbensträning. Totalt försöker jag hamna på 40-60 mil på skidor eller rullskidor innan det är dags att åka Vasaloppet, berättar han.

undefined
Finspångsbon rekommenderar rullskidor när det inte finns snö i spåren.

✔️ Pontus Gunnarsson tipsar om ta sig tiden att lära sig diagonalåkning, där hela kroppen används i stället för att bara staka sig fram. Det är bra att fördela belastningen på olika muskelgrupper. 

✔️ När du tränar är det viktigt att du passar på att testa den kost och de kosttillskott du vill använda till tävlingsdagen.

– När man tränar vanligt tar man kanske inga tillskott, men det är viktigt att träna på det med så man vet vad kroppen tål. Klarar man inte av en sort kanske magen kraschar under loppet.

undefined
Själv tror inte Vasaloppsveteranen särskilt mycket på extrema dieter inför loppet. Han äter normalkost, men ser till att få i sig lite extra kolhydrater dagen före start.

Under Vasan

Finspångsbon menar att det viktigt att vara på plats i god tid, och att försöka dricka ordentligt före loppet. 

✔️ Märker du under loppets gång att vallan är dålig är det viktigt att valla om.

– Det är lätt att skippa det, för att man inte vill slösa den tiden. Men har du dåligt fäste är det värt att ta de extra minuterna, säger Pontus Gunnarsson.

undefined
"Det är mycket pannben. Till och med jag har svackor när jag åker", berättar Pontus Gunnarsson.

✔️ Under loppet gäller det att försöka tänka positivt när det känns jobbigt. Trots att han har åkt nio gånger känner han fortfarande av mentala svackor under loppets gång.

– Det gäller att inte deppa ihop när man har de där negativa tankarna, för det har man på ett långt lopp. Så jag försöker att se målet framför mig, tänka på den där ölen eller kompisarna man har i mål sen. Det är värt det.

✔️ Han rekommenderar att ha med sig något som ger snabb energi. 

Själv brukar han också äta sig cirka sex stycken energigels som han har med sig i midjeväska. Utöver det är det bra att stanna en stund vid varje kontroll och dricka det som bjuds, men att vara försiktig med det som kan göra magen orolig. 

– Det är såklart olika vad som passar folk bäst, men jag dricker massor, både sportdryck och blåbärssoppa. Sen på slutet finns den här "härliga" buljongen också, vars temperatur alltid är en överraskning, som är bra mot muskelkrampen.

undefined
Pontus Gunnarsson rekommenderar att ta hjälp med vallan, om du är aldrig vallat själv innan.

Efter mållinjen

– Känslan efteråt är grym faktiskt, det går nästan inte att förklara. Jag minns ett av mina tidigare år, då började gråta. Man är så glad samtidigt som man är tömd på energi så man blir så mottaglig för känslor, berättar Pontus Gunnarsson.

Efter loppet brukar Pontus unna sig något gott, och vara glad om han håller sig vaken efter klockan 20. 

✔️ Det är viktigt att ta det lugnt och framför allt se till att stretcha ljumskarna, men att få en hemsk träningsvärk behöver du inte vara alltför rädd för, menar han.

– Jag tycker personligen att skidåkningen är en ganska skonsam sport. Hade jag sprungit något motsvarande lopp hade jag knappt kunnat gå efteråt. Har man inte tränat skidåkning brukar man känna träningsvärk i ljumskarna, det är klassiskt.

undefined
"Njut av backarna, det är oftast de som är rädda som blir stela i kroppen och ramlar", berättar Pontus Gunnarsson.
Karta: Arena Grosvad
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!