"Finns nog ingen bättre klubb än Norrköping"

Gudmundur Thórarinsson kom till Norrköping med knäproblem och stukat självförtroende från Rosenborg. "IFK Norrköping har hjälpt mig otroligt mycket", säger IFK-mittfältaren.

En av IFK:s stjärnor har Gudmundur Thorarinsson varit. Nu går kontraktet ut och det är oklart om framtiden. Men han hyllar sin klubb. "IFK Norrköping har hjälpt mig otroligt mycket".

En av IFK:s stjärnor har Gudmundur Thorarinsson varit. Nu går kontraktet ut och det är oklart om framtiden. Men han hyllar sin klubb. "IFK Norrköping har hjälpt mig otroligt mycket".

Foto: Ulf Stråhle

Fotboll2019-10-29 17:00

Djurgården kvar.

Sista matchen med kamraterna och avskedsfest på lördag? Eller nytt kontrakt och förlängning?

Gudmundur Thórarinsson har inga nya besked att ge, men artistskatten gör mittfältaren till en betydligt dyrare spelare i framtiden.

– Det är egentligen samma situation som senast. Vi pratar och jag har bra relation med Jens (Gustafsson, IFK:s manager). Vi får se med tiden vad det blir, säger Thórarinsson när han tittar på IFK-träningen.

Mittfältaren betonar vikten av att bygga vidare på IFK:s starka höstform.

– Sista matchen blir viktig för många lag. Det är inte "fair" att spela lugnt nu när det påverkar så många andra. För oss också. Vi vill vinna sista matchen hemma. Sedan blir det bra i framtiden, säger "Gudi".

Artistskatt är dubbeltydigt, han skulle lika gärna ha varit här för musikens skull.

Thórarinsson har släppt en låt med sin bror som blev Islands största sommarhit. Under IFK:s sommaruppehåll från fotbollen åkte Gudmundur hem och spelade in ett nytt album med åtta nya låtar som är på väg att släppas hemma på Island. 

– Det är bara på isländska dock, men det ska bli jäkligt kul. Håller på att bygga upp en karriär hemma, när jag inte försöker vara fotbollsspelare i Sverige. Jag skriver alla låtarna själv, brorsan är duktig musiker. Det har gått otroligt bra hemma, säger "Gudi" om den inhemska islossningen.

Efter IFK:s säsongsavslutning väntar tre konserter för "Gudi" hemma på Island.

Skönt att ha något annat vid sidan av fotbollen att hålla fokus på?

– Det är fantastiskt. Det skulle jag rekommendera till alla fotbollspelare, att hitta något annat, skola eller musik. Men det är skönt att ha något annat att koppla av med istället för att bara sitta hemma och spela Fortnite eller Fifa (tv-spel). Jag får träffa lite andra människor än fotbollspelare och man får en annan bild och ser hur andra lever sitt liv. Ibland lite djupare samtal och något annat än fotboll. Det är jäkligt kul.

Samtidigt har Gudmundur haft sin kanske tuffaste tid som person vid sidan av musiken och fotbollen. Det har han också bearbetat i låtskrivandet.

– Det var några ord som jag ville få ut i den senaste låten på engelska.  Men den låten är inte med på albumet. Bara några ord som jag kände att jag var tvungen att få ut ur systemet. IFK Norrköping har hjälpt mig otroligt mycket. Jag har haft det tufft med familjen hemma, men allt är bättre nu. Jag fick mycket hjälp härifrån med saker runt omkring. Det är väl något jag kommer att berätta senare i livet, det är inte läge att släppa på allt det nu. Men jag kommer vara tacksam för det resten av livet, säger Thórarinsson.

Oavsett var han hamnar i framtiden är han tacksam för hur åren i IFK har satt avtryck i honom och på fotbollskarriären.

Mittfältaren kom till IFK från norska Rosenborg med begränsad speltid och knäproblem 2017.

– Det var tufft att komma in i det. Bli frisk igen. Sedan har jag verkligen fått mina minuter, gjort det bra och fått utveckla mig hur mycket som helst som människa och spelare. Stort tack till alla som jobbar här och tränar teamet. Daniel Ekvall också. De har inte bara gjort mig bättre som spelare utan som individ också. 

Han fortsätter:

– Jag tror att det är många som inte förstår hur viktiga de delarna är om man ska prestera på planen på så hög nivå . Otroligt viktiga att få allt på plats och det har jag fått. Det finns nog ingen bättre klubb än Norrköping att utveckla de sidorna, tror jag. Jag har varit i några klubbar, Rosenborg, Nordsjälland och Sarpsborg. Fantastiska klubbar men den här föreningen är speciell när det gäller utvecklingen av människor, säger Gudmundur Thórarinsson.

Den sjungande mittfältare

Namn: Gudmundur Tórarinsson.

Ålder: 27 år.

Längd: 1,82 meter.

Klubbar: UMF Selfoss (moderklubb), ÍBV, Sarpsborg (Norge), FC Nordsjälland, BK Rosenborg, IFK Norrköping.

Position: Mittfältare.

Landskamper: 3 A, 14 U21, 13 U19, 5 U17.

Matcher för IFK: 83. (Startat i 71. 12 matcher från bänken)

Mål: 4.

Assists: 15.

Snittpoäng för IFK med "Gudi" på plan: 1,90.

Källa: Transfermarkt.

Karta: Östgötaporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!