Eneby har fått ett rejält lyft

Eneby har ryckt upp sig ordentligt efter den blytunga starten på serien. 1–0 (0–0) i derbyt mot Smedby tog Eneby mot toppen.

15 juni 2019 19:03

En poäng på de fyra första omgångarna på division 3-serien. Så långt talade inte mycket för Eneby den här säsongen.

Nu är läget ett helt annat. På de sex senaste matcherna har man vunnit fem och kryssat i en.

En rejäl scenförändring, minst sagt, som tränaren Henrik Nilsson förklarade så här:

– Vi flyttade ner Robin Eliasson (rutinerade lagkaptenen) som mittback vilket har gett oss stadga bakåt och gör att vi släpper in få mål. Sen har vi jobbat in ett nytt spelsätt, vi vill vara mer bollförande, och det tog ett tag innan det satt men nu känns det bra även om vi har en del att öva på fortfarande i sista tredjedelen. Vi bör göra fler mål, men grunderna sitter nu.

Det märks på resultaten. Eric Rydgrens mål, ribba in, i 52:a minuten blev matchens enda i derbyt mot Smedby på lördagseftermiddagen.

– Kul för grabbarna som lägger ner mycket jobb hela tiden. Hörde från en del andra klubbar att de har sju-åtta man på en del träningar, hos oss är vi sällan under 16. Sånt ger resultat, sa Henrik.

Smedby saknade inte chanser till kvittering. Det var riktigt nära vid några tillfällen i andra halvlek. Målvakten Molgan Vester såg dock, via två jätteräddningar, till att hemmalaget tog hand om alla tre poängen. Dessutom räddade utespelaren Rasmus Häll på mållinjen.

Målvakt Vester, vänsterbacken Henrik Fyrberg och amerikanen på innermittfältet, Patrick Khouri, fick extra beröm av tränare Nilsson.

Smedbys tränare, Jan Melle, tyckte att hans lag förtjänade mer.

– Vi hade bra tryck hela andra halvleken, spelmässigt var det skillnad men det spelar ju inte så stor roll. Det är målen som räknas och den här gången ville inte bollen in. Vi hade flera chanser där deras målvakt fick göra svettiga räddningar och dessutom ett ribbskott av Casper Frisk, sa Melle.

1–0 var ett gångbart resultat i omgång tio. Sleipner vann borta mot bottenlaget Tranås med just 1–0 (1–0) efter mål av Kristian Gerle i 49:e minuten, och Lindö fixade samma segersiffror borta mot Högsby. Här gjorde lagkaptenen Philip Forsström enda målet med tio minuter kvar att spela. En mycket viktig seger runt nedre strecken för Lindö.

Och Torstorp ville inte vara sämre utan tog också en 1–0-seger på bortaplan, mot Vimmerby. Dzenis Halilovic gjorde matchens enda mål på straff i 38:e minuten. Trepoängaren gjorde att Finspångslaget passerade helgens motståndare i mitten av tabellen.

– Jag tycker vi spelar bra i första halvlek och har lite mer tryck än Vimmerby. Vi har lägen att punktera matchen i andra också, som vi inte tar vara på. En fullt rättvis seger sett över 90 minuter. En gedigen insats från hela gänget. Arbetsinsatsen var det mest imponerande, sa Torstorps assisterande tränare Jonny Asklöf.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander