Tröstar som en armbåge över käften

Välkommen till nya basketligan. Här är Köping ligaetta och Norrköping Dolphins strykpojke. Vad som bör oroa Mikko Riipinen mest: det finns inga givna räddningsplankor att vända det här mot.

Mikko Riipinen.

Mikko Riipinen.

Foto: Bildbyrån

Basket2019-11-04 21:32

Helt okej, igen. Nära men inte hela vägen, igen. Norrköping Dolphins är där – men ändå inte och fick till slut ge sig mot Köping. 

Japp, Köping. 

Medan en ovan och oväntad ligaledare spann loss tillsammans med hemmapubliken till "Klappa händerna när du är riktigt glad" vankade Mikko Riipinen fram och tillbaka vid egna bänken, greppade taktiktavlan och satte sedan av mot omklädningsrummet.

Det är synd att påstå att han fått en drömstart på nya jobbet. 

Det här var åttonde matchen för Dolphins som har två segrar – mot bottenlagen Nässjö och Umeå hemma. 

På bortaplan visar segernollan fortfarande noll och det tröstar ungefär lika mycket som en armbåge över käften att det varit nära mot Luleå. 

Vi börjar närma oss ett läge av självbedrägeri om det känns upplyftande att prata om att det såg väldigt bra ut i en halv match mot Borås och att det nästan räckte borta mot Djurgården och Jämtland.

Dolphins vinner inte basketmatcher och har lika svårt att upprätthålla den nivå som krävs för att göra det en hel match. 

I ett annat läge, med andra förutsättningar, hade det varit nära till hands att svärta ned rubrikerna och till och med vifta med kris-stämpeln, men det är inte realistiskt med tanke på var klubben stod inför säsongen och vad de står inför.

Men det är samtidigt fel läge till ett mellanår. 

Det finns nämligen knappt några mellanlägen den här ligasäsongen. Där det under en rad år varit givna vinster att hämta, där det kunnat puttras på halvfart till seger, är det inte längre utrymme att ställa ut skorna. 

Köping och Wetterbygden skickar ut dig över sidlinjen om du inte är påkopplad. Jämtland kan jävlas med alla. 

Och Södertälje, Luleå och Borås behöver knappast en närmare presentation i sammanhanget. 

Dolphins har inga enkla vägar in i den här säsongen som aldrig känts så oklar var den kommer landa. 

När en överarbetande Jeril Taylor kastade en omöjlig boll för Anton Saks att ta emot och Jeremy Combs la i poängen samtidigt som han blev foulad var det matchen. 

Då vände jag mig till kollega Christer Gustafson på plaststolen bredvid och frågade:

"Hur är det: är det bara jumbon som åker ur"?.

Mest på skoj. 

Men vi kan inte skämta bort Dolphins tabellplacering eller just nu krassa verklighet.

Bottenlag. Fem raka förluster. 

När hände det senast?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!